Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Έλληνες στην άλλη άκρη του κόσμου

Ιδρύθηκε πριν μερικούς μήνες η πιο απομακρυσμένη από την πατρίδα ελληνική κοινότητα. Εδρα της κοινότητας το Πούντα Αρένας, η πρωτεύουσα της Παταγονίας της Χιλής, που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη από 15.000 χιλιόμετρα από την Αθήνα.Προτεραιότητα της κοινότητας είναι να καταγραφούν οι ιστορίες της κάθε οικογένειας, όσο ακόμη υπάρχουν οι πληροφορίες από τους παππούδες.

"Κάθε φαμίλια έχει τη δική της ιστορία, η οποία κρύβει και έναν Οδυσσέα. Οι πρώτοι Ελληνες που έφτασαν εδώ χρονολογούνται από το 1890. Οι περισσότεροι παππούδες μας και γιαγιάδες μας πέρασαν μια ολόκληρη Οδύσσεια μέχρι φτάσουν εδώ. Αυτή η ιστορία δεν πρέπει να χαθεί. Εκεί είναι οι ρίζες μας, το είναι μας και το μέλλον μας", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας, Έλενα Μπουρνάς Βάσκεζ.

Στην κοινότητα οι περισσότεροι είναι Ελληνες τρίτης γενιάς. Από τα 41 μέλη, μόνο επτά μιλούν ελληνικά. Υπολογίζεται ότι στην περιοχή υπάρχουν άλλοι πέντε Ελληνες, ενώ στο καταστατικό της κοινότητας προβλέπεται ότι μπορούν να γραφτούν και φιλέλληνες οι οποίοι αναμένεται να δώσουν τριψήφιο αριθμό στα εγγεγραμμένα μέλη.

"Οσοι νομίζουν ότι στο τέλος του κόσμου δεν υπάρχουν Ελληνες, κάνουν λάθος. Είμαστε πολλοί. Γι΄αυτό αποφασίσαμε με την βοήθεια της ελληνικής πρεσβείας στη Χιλή και με το ΣΑΕ να κάνουμε τη δική μας ελληνική κοινότητα", είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στο Πούντα Αρένας.

Αυτή την περίοδο φτιάχνουν τα απαραίτητα ερωτηματολόγια και στις μηνιαίες συναντήσεις της κοινότητας γίνεται η προετοιμασία για την καταγραφή της ιστορίας της κάθε ελληνικής οικογένειας, καθώς και η συγκέντρωση φωτογραφιών. Στην προσπάθεια αυτή βοηθάει και ο Νικηφόρος Νικολαΐδης, εκπρόσωπος του ΣΑΕ στη Λατινική Αμερική, ο οποίος έχει ήδη καταγράψει ιστορίες από ελληνικές οικογένειες στη Χιλή και ετοιμάζεται να εκδώσει σχετικό βιβλίο.

"Η καταγραφή της ιστορίας της κάθε φαμίλιας, στην ουσία συμπληρώνει ένα κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Η κάθε ιστορία των Ελλήνων που πήγαν στην ξενιτιά είναι συναρπαστική και πάνω από όλα πραγματική. Το πείσμα τους, το πάθος τους, το ήθος τους, ο πολυμήχανος Οδυσσέας που ο κάθε Ελληνας κρύβει, η περιπλάνησή τους, το αποτέλεσμα της δράσης τους. Ιστορίες που πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να διαβάσουμε και ειδικά οι νέοι σήμερα", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Νικηφόρος Νικολαΐδης.

Ανάμεσα στους Ελληνες και μια οικογένεια Κυπρίων, του Χρήστου Βαρνάβα. Από τους πλέον δραστήριους στην κοινότητα και από τους λίγους που μιλά ελληνικά. Η ιστορία του καταγράφηκε πριν δυόμιση χρόνια σε ειδική ανταπόκριση από το συνεργάτη του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημήτρη Παρούση, που πραγματοποιεί εδώ και τρία χρόνια το γύρο του κόσμου αναζητώντας "χαμένους" Ελληνες (περισσότερα στο www.godimitris.gr). Η ανταπόκριση αυτή αποτέλεσε αφορμή για την ολοκλήρωση ενός ωριαίου ντοκιμαντέρ για την κυπριακή τηλεόραση με αφορμή την ιστορία του πιο απομακρυσμένου από τη Μεγαλόνησο, Κύπριου στον κόσμο.

Στην ελληνική κοινότητα του Πούντα Αρένας κάθε βδομάδα γίνονται και μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Το ρόλο της δασκάλας ανέλαβε η Αθηνά Στεφαδούρου Οικονόμου, από τους λίγους στην περιοχή που μιλούν καλά ελληνικά. "Είμαι περήφανη για τις ελληνικές μου ρίζες. Αυτή τη γλώσσα θέλω να μάθω, με όλες μου τις δυνάμεις, εδώ στους δικούς μας Ελληνες, που δυστυχώς για διάφορους λόγους δεν είχαν την τύχη να μάθουν τη γλώσσα μας", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αθηνά Στεφαδούρου Οικονόμου.

Ηδη περίπου 15 άτομα έχουν μάθει τις πρώτες τους προτάσεις στα ελληνικά και ο ενθουσιασμός τους συνεχίζει να είναι μεγάλος. Μάλιστα αρκετοί Χιλιανοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

"Εχουμε επίσης και ένα χορευτικό συγκρότημα. Αμα έχεις ελληνικό DNA μέσα σου, χορεύεις και ξεχωρίζεις. Εχουμε μαθήματα ελληνικής κουζίνας και ετοιμάζουμε ελληνικές βραδιές κινηματογράφου. Η κοινότητά μας αν και νεοϊδρυθείσα, έχει πια μια θέση στην κοινωνία της Παταγονίας. Πλέον σε κάθε επίσημη εκδήλωση μας καλούν και μας. Μας ξέρουν και μας σέβονται", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας.

athina984.gr

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/05/blog-post_6467.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: