Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Σώθηκαν πολλοί πού έφυγε ο Καραβέλας...θα είναι προσωρινή η φυγή του;


Τουλάχιστον 63,5 εκατομμύρια μάρκα (πάνω από 32 εκατ. ευρώ) εδόθησαν για μίζες, προκειμένου να υπογράψει ο ΟΤΕ με τη Siemens την περίφημη προγραμματική συμφωνία 8002 στο τέλος της δεκαετίας του 1990.
Αυτό προκύπτει από χειρόγραφο έγγραφο που συνέταξε ο Χρήστος Καραβέλας τον Ιανουάριο του 1998, εν όψει μεγάλης σύσκεψης που θα πραγματοποιείτο στο Μόναχο για το θέμα. Στην πραγματικότητα βέβαια, όπως έχει γίνει γνωστό από τη διερεύνηση του σκανδάλου, τα ποσά που εδόθησαν για μίζες σε σχέση με την προγραμματική 8002 είναι μεγαλύτερα.

Ωστόσο, τα χειρόγραφα Καραβέλα έχουν ιδιαίτερη αξία, διότι σε αυτά καταγράφει αναλυτικά τους λογαριασμούς όπου διοχετεύονταν χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, τα χρηματικά ποσά που εστάλησαν, καθώς και τις ημερομηνίες.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η off shore εταιρία Northpart Investment Ltd, που εμφανίζεται να δέχεται σημαντικά ποσά από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens (τουλάχιστον 11 εκατ. μάρκα μόνον το 1998), αργότερα, το 2003, παρουσιάζεται ως εταιρία που «δωρίζει» στον Χρήστο Καραβέλα ένα «οικόπεδο μετά κτισμάτων» στην Αντίπαρο και ένα οικόπεδο στην κοσμική Αράχοβα. Στοιχείο που αυξάνει την υποψία ότι κάποια από τα χρήματα των «μαύρων ταμείων» της Siemens χρησιμοποιήθηκαν από στελέχη της Siemens για την αύξηση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Να σημειωθεί πως ο κ. Καραβέλας διαθέτει δύο βίλες στην Αντίπαρο, μία στην Πάρο και μία στην Αράχοβα. Κατά πληροφορίες επίσης, έκανε επενδύσεις στον τομέα του real estate σε νησιά του Αιγαίου, μεταξύ των άλλων στη Σαντορίνη, ενώ φέρεται να συνεργαζόταν με δύο πρόσωπα που δραστηριοποιούντο στον κατασκευαστικό χώρο.
Το γεγονός ότι ο Χρ. Καραβέλας ήταν καλός γνώστης του πλέγματος των λογαριασμών της Siemens σημαίνει ότι είναι ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά του σκανδάλου, το οποίο θα μπορούσε να μιλήσει για ορισμένους από τους τελικούς παραλήπτες των χρημάτων.
Πάντως, κοινή πεποίθηση είναι ότι στις πολιτικές «γνωριμίες» υπολειπόταν θεματικά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκου. Ως γνωστόν, ο τελευταίος ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας το 1997. Λίγο μετά τυπικώς αποχώρησαν οι υπεύθυνοι για θέματα τηλεπικοινωνιών της εταιρίας Ηλίας Γεωργίου και Χρ. Καραβέλας.
Κατά ασφαλείς πληροφορίες, ο Μ. Χριστοφοράκος την περασμένη Τετάρτη εθεάθη σε απομονωμένο σημείο καφετέριας υπερπολυτελούς ξενοδοχείου στο κέντρο του Μονάχου να συνομιλεί με άλλο άτομο. Το πιθανότερο είναι ότι ο ίδιος αλλάζει συχνά τόπο διαμονής σε ξενοδοχεία και σε φιλικά σπίτια στο Μόναχο.

Στα χειρόγραφα Καραβέλα «παρελαύνουν» οι κάτοχοι των λογαριασμών με κωδικές ονομασίες, όπως «Franz», που αποδίδεται στον Γ. Σκαρπέλη, «Samos», που αφορά τον Η. Γεωργίου, Gruvi Roka για τον Χρ. Καραβέλα, και «Nikos» για τον προφυλακισθέντα Εμ. Σταυριανού.
Τέλος, υπάρχει και το όνομα της κ. Αντωνίας Μάρκου. Ως γνωστόν, με την έκρηξη του σκανδάλου της Siemens στην Ελλάδα η συνδικαλίστρια της ΔΑΚΕ κατήγγειλε ότι πληρεξούσιος του λογαριασμού ήταν το πρώην στέλεχος της Siemens Hellas Η. Γεωργίου. Κατήγγειλε επίσης ότι το λογαριασμό της είχε ανοίξει ο μέχρι προ μηνών αντιπρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών κ. Δ. Νέγρης.
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=92707

Δεν υπάρχουν σχόλια: