Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Καραμανλής: Δεν βλέπω κοντά εθνικές εκλογές


"Δεν βλέπω κοντά εθνικές εκλογές", είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Αντένα. Ο Κώστας Καραμανλής απέδωσε σε ολιγωρία υπηρεσιακών παραγόντων το ζήτημα με το σήμα από την Ουρουγουάη. Επανέλαβε ότι στα 53 του δεν προτίθεται να αποσυρθεί από την πολιτκή ζωή. Δεν απέκλεισε κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.




Tα κύρια σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού



-Δεν μπορει η πολιτική συζητηση να εγκλωβίζεται στη σκανδαλολογία - ολες οι υποθέσεις διερευνώνται. Εγω εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη



- (Siemens) Αυτοι που έφυγαν ( Χριστοφοράκος, Καραβέλας) δεν τους ειχε απαγγελθεί η κατηγορία. ( Για το σήμα από την Ουρουγουάη). Υπήρξε ατέλεια, ολιγωρία υπηρεσιακών παραγόντων. Αλλά δεν έγινε από πρόθεση. Εξάλλου η περίοδος που ερευνάται δεν αφορά την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν υπάρχει ούτε πολιτικό κίνητρο.



-Μετά τις εκλογές να εξεταστούν οι δυνατές αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλο η ποινική ευθύνη και άλλο η πολιτικη ευθυνη.



- Προσπαθώ να ζω με το σεμνά και ταπεινά. Προσπαθώ να δίνω το παράδειγμα. Κάποιοι το κάνουν, κάποιον πιθανώς δεν το κάνουν.



- Οταν ο πρωθυπουργός κάνει αλλαγές προσώπων, συνεκτιμώνται όλα, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς. Ολοι και όλα αξιολογούνται. Θα έρθει ώρα και των εθνικών εκλογών



- ( Για Παυλιδη) Κάθε απόφαση λαμβάνεται σε ένα συγκεκριμενο πλαίσιο. Δεν μπορείς να μην λάβεις υπόψη ότι έχεις 151 βουλευτές. Η χώρα δεν μπορεί να πάει σε εκλογές, εν μεσω οικονομικής κρίσης.



- Θα λαβω σοβαρά υποψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά ξέρω καλά ποιός είναι το χρέος μου. Να οχυρώσω την ΄χωρα στην κρίση και να προωθήσω μεταρρυθμίσεις.



- (Θα μείνω αν με θέλουν) Δεν καταθέτω τα όπλα. Στα 53 μου δεν σκέφτομαι να αποσυρθώ. Αλλά για να λες ότι θα μείνω καρφωμένος σε μια καρέκλα, πρέπει να σε θέλουν οι γύρω.


- Δεν βλέπω κοντά εθνικές εκλογές. Φοβάμαι ότι η αντιπολίτευση παίζει μικροκομματικό παιχνίδι σε βάρος ενός κορυφαίου θεσμού, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.


-Εχουν δίκιο στην ΕΕ που ζητούν να ενισχύσουμε τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς. Αν χρειαστούν ακόμη και φορολογικά μέτρα, θα τα πάρουμε.


-Ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό δεν δόθηκε στις τράπεζες. Επρεπε να στηριχθούν να χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά με αυστηρότατο έλεγχο. H ρευστότητα αρχίζει να βελτιώνεται.



-( Πανεπιστημιακό άσυλο) Αν συνεχίσει να μην εφαρμόζεται ο νόμος, θα πάρουμε αυστηρότερα μέτρα. Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε και κατάργηση του ασύλου.


1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Στήριξη στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη παρείχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για τους χειρισμούς στην υπόθεση του σήματος για τον κατηγορούμενο της Siemens Χρ.Καραβέλα. Παράλληλα, απέρριψε την άποψη ότι είναι ευάλωτος σε εκβιασμούς, λόγω της οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα (Πέμπτη) στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και στους δημοσιογράφους Γ.Παπαδάκη και Στρ.Λιαρέλη, ο Κ.Καραμανλής παραδέχθηκε πως υπήρξε χρονική ολιγωρία και ατέλεια υπηρεσιακών παραγόντων στο χειρισμό του τηλεγραφήματος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουρουγουάη για τις κινήσεις του καταζητούμενου για την υπόθεση Siemens Χρ.Καραβέλα και τη διαβίβαση του στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται υπηρεσιακή καθυστέρηση, ωστόσο υπογράμμισε πως δεν υπήρξε πολιτικό κίνητρο. Σε ό,τι αφορά τη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών πως αναλαμβάνει την ευθύνη για το χειρισμό του σήματος και σε ερώτηση γιατί δεν παραιτήθηκε, ο πρωθυπουργός τόνισε πως πολιτική ευθύνη σημαίνει δεν κρύβομαι πίσω από γεγονότα ή πρόσωπα και επισήμανε ότι αν οι πρωθυπουργοί έκαναν αλλαγές για τέτοια θέματα, δεν θα ήταν κανείς όρθιος. Σε ότι αφορά τις υποθέσεις διαφθοράς και την αντίδραση της κοινής γνώμης, ο Κ.Καραμανλής παρατήρησε πως υπάρχουν θέματα που πρέπει να διερευνηθούν και όπου υπάρχουν ευθύνες να υπάρξουν ποινές. Σημείωσε, δε, ότι δεν μπορεί η πολιτική ζωή να εγκλωβίζεται σε ατέρμονη σκανδαλολογία. Ακόμη, τόνισε ότι η υπόθεση του Βατοπαιδίου έχει πληγώσει τον ίδιο και την παράταξη. Σημείωσε ότι συμπάσχει με την αντίληψη ότι κάποιος πρέπει να τιμωρηθεί, ωστόσο -όπως είπε- άλλο η πολιτική ευθύνη και άλλο η ποινική και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη. Όλοι κρίνονται, είπε και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει στις εθνικές εκλογές.
Ερωτηθείς για το κατά πόσο είναι ευάλωτος σε πολιτικούς εκβιασμούς, εξαιτίας της οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, υπογράμμισε ότι δεν είναι ευάλωτος σε κανέναν εκβιασμό, ενώ παρατήρησε ότι στις αποφάσεις του πρέπει να συνυπολογίζει το γεγονός ότι έχει δύναμη 151 βουλευτών. Σε ερώτηση για το τι θα πράξει εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι θετικό για τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως δεν είναι από εκείνους που καταθέτουν τα όπλα και πως στα 53 του χρόνια δεν σκέπτεται να αποσυρθεί.

Στο ερώτημα τι εννοούσε με τη φράση «θα μείνω αν με θέλουν», ο κ. Καραμανλής τόνισε πως είναι μαχητής και αγωνιστής, και η πρόθεση του είναι να μείνει, αλλά «δεν μπορείς να λες ότι και να γίνει θα μείνω καρφωμένος στη θέση μου, θα πρέπει και οι γύρω σου να σε θεωρούν ικανό και άξιο και να θέλουν να είσαι δίπλα τους». Σε ερώτηση για το «δαχτυλίδι» της διαδοχής, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν έχει πρόθεση να ελέγξει τέτοιου είδους διαδικασίες.
Ακόμη, απέκλεισε το ενδεχόμενο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, λέγοντας: «Δεν τις βλέπω κοντά τις εκλογές», ενώ σε ερώτημα εάν η αναμέτρηση θα προκληθεί από το ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο του 2010, απάντησε: «Δεν θα τις προκαλέσω εγώ».
Όσον αφορά στην οικονομία, ο Κ.Καραμανλής επανέλαβε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων φορολογικών μέτρων. Δήλωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσει ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού, η μείωση εκείνων που εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά, ο δραστικός περιορισμός της φοροδιαφυγής, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Για το ρόλο της Αστυνομίας και τα φαινόμενα εγκληματικότητας, ο πρωθυπουργός είπε πως γίνονται προσπάθειες για να γίνει αποτελεσματικότερη, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται και η συνεργασία του πολίτη. Σε ότι αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο, ο κ. Καραμανλής είπε πως ο νόμος έχει αυστηροποιηθεί, και αν κριθεί αργότερα απαραίτητο, τότε τα πράγματα θα γίνουν πιο αυστηρά.