Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Το ερώτημα όλων μας είναι ποιος ... προσκάλεσε τους κερδοσκόπους στην χώρα μας;

Αναδημοσίευση!

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010


Η Άνγκελα Μερκελ παραδέχθηκε με δηλώσεις της, ότι η Ελλάδα μπήκε στο στόχαστρο κερδοσκόπων!

Του Στάθη Σαραφόπουλου
Οικονομολόγου, πρ. Βουλευτή

Σε απίστευτα αλληλοκαρφώματα καταφεύγουν πλέον αμερικανικές κι ευρωπαϊκές τράπεζες, σχετικά με το ρόλο που έπαιξαν στις κερδοσκοπικές πιέσεις σε βάρος της ελληνικής οικονομίας. 
Μόλις στις αρχές της εβδομάδας, η γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν αναφέρονταν στο διπλό παιχνίδι της Goldman Sachs, που έφερε την Ελλάδα στα σημερινά δημοσιονομικά της επίπεδα, ενώ σήμερα οι New York Times απαντούν ότι τη ζημία δεν την έκαναν μόνο αμερικανικές τράπεζες, αλλά κι ευρωπαϊκές. 
Και κατονομάζει αρκετές από αυτές (UBS, Credit Swiss, ΒΝΡ-Paribas, Deutsche Bank κλπ), ως πρωταγωνίστριες στο ελληνικό δράμα.
Το οποίο, όψιμα, ήρθε να παραδεχθεί και η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άνγκελα Μερκελ, η οποία παραδέχθηκε σήμερα ότι η Ελλάδα μπήκε στο στόχαστρο κερδοσκόπων.
Το ερώτημα όλων μας είναι ποιος...  προσκάλεσε τους κερδοσκόπους στην χώρα μας; 
Εμείς με τ' άρθρα μας και τις δημοσιεύσεις εδώ και πολύ καιρό απαντήσαμε σ' αυτό το ερώτημα και οι τακτικοί αναγνώστες μας το γνωρίζουν!
Το κομβικό σημείο για την σημερινή  κατάσταση της οικονομίας  ήταν τα δύο διαδοχικά Υπουργικά Συμβούλια ( τέλος Οκτωμβρίου και αρχές Νοεμβρίου ) της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ στα οποία ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε, παρουσία των ΜΜΕ  και της τηλεόρασης:
Πρώτον ότι "Η Ελληνική Οικονομία είναι υπό πτώχευση" και 
δεύτερον  η δήλωση του στο αμέσως επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο ότι "Για πρώτη φορά από το 1974, λόγω της κατάστασης της Οικονομίας μας, κινδυνεύουν τα Κυριαρχικά μας Δικαιώματα"! 
Οι δηλώσεις αυτές έκαναν τον γύρο όλου του κόσμου σε πολύ λίγα δευτερόλεπτα!
Μέχρι τότε τα spread των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ήταν στις 150 - 160 μονάδες βάσης και τα επιτόκια στο 1,6 - 2%. Αμέσως μετά ακολούθησε το ράλι των spreed και των επιτοκίων που όλοι γνωρίζουμε, αλλά δεν γνωρίζουμε που, πότε και πως  θα σταματήσουν... 
Σήμερα το spread είναι πάνω από τις 360 μονάδες αφού είχαν ξεπεράσει και τις 400 μονάδες, αρχές του 2010, όταν το Ελληνικό Δημόσιο δανείσθηκε τα 8 δις ευρώ με επιτόκιο κοντά στο 7%, όταν τον Δεκέμβριο του 2009, το επιτόκιο ήταν 2,30% και τα spread στις 230 μονάδες!
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την επιθυμία της Κυβέρνησης να παρουσιάσει υψηλότερο Δημόσιο Χρέος, απ' ότι είχε παρουσιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση και την μετέπειτα ανακάλυψη των αλχημειών της περιόδου 2000-2001, με την Goldman Sachs, μας έφεραν στο χείλος της καταστροφής!
Αρκεί να διαβάσετε, από το ενδεικτικό αρχείο μας , τις παρακάτω αναρτήσεις  κάνοντας κλίκ πάνω στο σχετικό άρθρο:

Δεν του' κατσε του Γιωργάκη η χρεοκοπία!

Γιατί ο Καραμανλής παρέδωσε την εξουσία...

Καραμανλής και "αντιπολίτευση"

Παπανδρέου: Δεν αντέχουμε άλλη κοροϊδία...

Ο Πρωθυπουργός ζητά τώρα πίστωση χρόνου...

Τώρα τρέχει να τα μαζέψει...ο κ. Παπανδρέου στο CNN: "Δεν υπάρχει κίνδυνος χρεωκοπίας" μας λέει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: