Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Κυβέρνηση-ΣΥΡΙΖΑ πυροβολούν Πανούση: Σεισμός από τις καταγγελίες του

Nikos Libertas/SOOCΑΠΟΡΡΗΤΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ «ΚΑΙΝΕ» ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

Πυρά ομαδόν από την κυβέρνηση κατά του πρώην υπουργού
Γεροβασίλη: Γιατί δεν έκανε κάτι ως υπουργός;
ΣΥΡΙΖΑ: Αστυνομικές ιστορίες μυθοπλασίας
Απόρρητες συνομιλίες της ΕΥΠ «καίνε» κομματικά στελέχη
Οι διάλογοι με τρομοκράτες
Τι απαντά ο Πάνος Λάμπρου

Σε μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση εξελίσσεται η υπόθεση καταγγελιών του...
πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση αναφορικά με απειλές που δέχεται από πρόσωπα που συνδέονται με τρομοκράτες και μετέχουν στα πολιτικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι τυχαίο ότι το βράδυ της Δευτέρας, η κυβέρνηση άφησε κατά μέρος την τακτική των «διαρροών» και στον κ. Πανούση ανέλαβαν να επιτεθούν τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γεροβασίλη: Τί έκανε ως υπουργός;
Η κα Γεροβασίλη αμφισβήτησε τις καταγγελίες Πανούση: «Θα πρέπει να αποδείξει τους ισχυρισμούς του και να εξηγήσει γιατί επί επτά μήνες δεν ενημέρωσε ούτε τη δικαιοσύνη ούτε την κυβέρνηση για όλα αυτά που σήμερα καταγγέλλει. Αντ’ αυτού μοιράζει «διαλόγους» στα μέσα ενημέρωσης» ανέφερε, τοποθετώντας την λέξη <διαλόγους> εντός εισαγωγικών.
Τον κάλεσε δε να εξηγήσει «γιατί ως αρμόδιος υπουργός και πολιτικός προϊστάμενος τόσο της ΕΥΠ όσο και της Αντιτρομοκρατικής δεν έδρασε άμεσα εφόσον εκτιμούσε ως σοβαρές και αξιόπιστες τις πληροφορίες στις οποίες σήμερα αναφέρεται».
ΣΥΡΙΖΑ: Ιστορίες αστυνομικής μυθοπλασίας
Πυρά κατά του πρώην υπουργού εξαπέλυσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ανακοίνωσή του ψέγει τον Γ. Πανούση λέγοντας πως «κατέθεσε στη δικαιοσύνη μετά από προτροπή της κυβέρνησης, αφού είχε προλάβει να δώσει συνέντευξη σε ουκ ολίγα ΜΜΕ, προσπαθώντας να εμπλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ιστορίες αστυνομικής μυθοπλασίας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «αδυνατούμε να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους ένας πρώην υπουργός δημοσιοποιεί εκ των υστέρων τόσο σοβαρές καταγγελίες».
Και σημειώνει καταλήγοντας: «Ανεξάρτητα, όμως, από τους λόγους αυτής της «καθυστέρησης», θέλουμε να τονίσουμε, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι οι κατηγορίες περί δήθεν διασύνδεσης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία δεν είναι απλώς αστείες, αλλά χυδαίες και προσβλητικές και θα αντιμετωπιστούν ως τέτοιες».
Ο διάλογος τρομοκράτη με στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ
Κατά την επίσκεψή του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο πρώην υπουργός, μάλιστα, κατά πληροφορίες, κατονόμασε δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ένα μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, που διαπραγματεύονταν με τους φυλακισμένους τρομοκράτες, ενώ παρέδωσε μαγνητοφωνημένες συνομιλίες.
Όπως προκύπτει από μια από αυτές τις συνομιλίες, την οποία αποκάλυψε απόψε το Μega και η Μίνα Καραμήτρου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ συνομιλεί με ηγετικό μέλος των "Πυρήνων της Φωτιάς" που έχει καταδικαστεί και βρίσκεται στις φυλακές, δίνοντάς του... υποσχέσεις:
  • Στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ: Θα τα δούμε όλα. Θα τα δούμε νομοθετικά: Σάββα Ξηρό, DNA, αποφυλακίσεις, όλα
  • Μέλος Πυρήνων: Τίποτα δεν κάνατε ακόμα.
Σε άλλη συνομιλία που γίνεται μετά από μερικές ημέρες, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον καταδικασμένο για τρομοκρατία επικαλείται ως «εμπόδιο» τον «υπερυπουργό»:
  • Στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είμαστε μόνο εμείς. Υπάρχει και ο «υπερυπουργός», και αυτός δεν είναι δικός μας
  • Μέλος Πυρήνων: Καλά κάναμε τότε που του είχαμε βάλει τη βόμβα...
Σε άλλο διάλογο, το ηγετικό μέλος των "Πυρήνων της Φωτιάς" λέει στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ:
  • Μέλος Πυρήνων: Μας κοροϊδέψατε ρε! Τί ήταν αυτό που κάνατε; Ηταν αυτά που είχαμε πει; Μας κοροϊδέψατε!
Πρόκειται, σύμφωνα με το Mega, για μέρος από συνομιλίες που υπάρχουν σε απόρρητα ενημερωτικά δελτία της ΕΥΠ, του περασμένου Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου.



Λάμπρου: Πώς βρήκε τις συνομιλίες το Mega;
Σε ανακοίνωσή του το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Λάμπρου επιτίθεται κατά του τηλεοπτικού καναλιού Mega το οποίο προέβαλε συνομιλίες του με κρατουμένους αλλά και κατά του Γ. Πανούση.
Οπως υποστηρίζει ο κ. Λάμπρου, ως ειδικός συνεργάτης του υπ. Δικαιοσύνης συνομιλούσε με μεγάλο αριθμό κρατουμένων ιδίως όταν απεργίες πείνας απειλούσαν τη ζωή τους. Ο κ. Λάμπρου δεν διαψεύδει τις συνομιλίες αλλά διερωτάται «πώς περιήλθαν στην διάθεση του καναλιού» και κάνει λόγο για επιχείρηση συκοφάντησής του. Κατηγορεί επίσης τον Γ. Πανούση επειδή προσπαθεί να τον εμπλέξει «σε σενάρια φυσικής και πολιτικής εξόντωσής του» κάτι που χαρακτηρίζει «φαιδρό και ανάξιο σχολιασμού».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Π. Λάμπρου
«Απαράδεκτη επιχείρηση συκοφάντησης εξαπέλυσε εναντίον μου το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, προβάλλοντας «συνομιλίες» και «ντοκουμέντα» που είναι άγνωστο πώς «περιήλθαν» στη διάθεση του καναλιού, ενώ βάλλει ευθέως εναντίον μου για τη στάση μου ως μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στα αυτονόητα δικαιώματα χιλιάδων κρατουμένων, γυναικών και αντρών.
Εδώ και πολλά χρόνια ασχολούμαι με τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα, και ειδικά με τα δικαιώματα των φυλακισμένων, στην προσπάθεια οι φυλακισμένοι να μην είναι πολίτες β΄ κατηγορίας, να ζουν με ανθρώπινες συνθήκες. Έτσι, όταν μου ζητήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να συνδράμω, ως ειδικός συνεργάτης του υπουργείου στο πλαίσιο των καθηκόντων μου, στην επαφή που πρέπει να έχει το υπουργείο με όλους τους κρατούμενους, το θεώρησα υποχρέωσή μου. Στο πλαίσιο αυτής μου της ιδιότητας επισκέφτηκα σχεδόν το σύνολο των ελληνικών φυλακών, όπου συνομιλούσα με μεγάλο αριθμό κρατουμένων, και το ίδιο έκανα κάθε φορά που απεργίες πείνας απειλούσαν τη ζωή των κρατούμενων.
Μόνο ερωτηματικά γεννά η απόφαση του κ. Γ. Πανούση να προσπαθήσει να δημιουργήσει ζήτημα γύρω από το πρόσωπό μου τώρα, μετά την απομάκρυνσή του, και όχι όσο ήταν υπουργός ο ίδιος – εμπλέκοντάς με σε σενάρια «φυσικής και πολιτικής του εξόντωσης». Θα ήταν απλώς φαιδρό και ανάξιο σχολιασμού, αν όλα αυτά τα ευφάνταστα σενάρια δεν συνδέονταν με την προσπάθεια συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ και του αγώνα για τα δικαιώματα. Η προσπάθεια σπίλωσής μου, αλλά και απαξίωσης των ιδεολογικών και κινηματικών χαρακτηριστικών του ΣΥΡΙΖΑ και των αγώνων μας για τα δικαιώματα των κρατουμένων, θα με βρει απέναντι. Άλλωστε, ο δρόμος προς τη δικαιοσύνη είναι ανοιχτός για όλους».
Τα στοιχεία που κατέθεσε
Το πρωί της Δευτέρας ο κ. Πανούσης επισκέφθηκε την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να καταθέσει τα στοιχεία για όσα κατήγγειλε.
«Παρέδωσα το σύνολο των στοιχείων που είχα στη διάθεσή μου. Τα κατέθεσα στην κυρία εισαγγελέα για να κάνει τη δική της αξιολόγηση. Η άποψή μου είναι οτι προκύπτουν ποινικές ευθύνες. Τα στοιχεία που κατέθεσα έχουν ονόματα. Είναι η ώρα  της δικαιοσύνης να στηρίξει τη δημοκρατία από την παρακράτος και τα καρκινώματα», δήλωσε ο κ. Πανούσης εξερχόμενος της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. 
Πανούσης: Φοβάμαι για μένα και την οικογένειά μου
Λίγες ώρες μετά την κατάθεση στην Εισαγγελία των στοιχείων που διαθέτει σχετικά με απειλές εναντίον του, ο πρώην υπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να επικοινωνήσει εκ νέου τα συναισθήματά του.
Σύμφωνα με τον Γ. Πανούση «Υπάρχουν στιγμές και καταστάσεις που η αίσθηση του Χρέους σε δυναμώνει για να υπερβείς ανθρώπινα συναισθήματα φόβου και κινδύνων (προσωπικών και οικογενειακών)».
«Μόνη ασπίδα μου η κοινωνία
Το’ χω ξαναγράψει..Δεν διαθέτω ακόντιο ή βέλη, γιατί δεν σκοπεύω να επιτεθώ σε κανένα.
Αυτή η υπαρξιακή επιλογή δεν πρέπει όμως να εκλαμβάνεται ως αδυναμία ή ως γενική αμυντική στάση ζωής.
Υπάρχουν στιγμές και καταστάσεις που η αίσθηση του Χρέους σε δυναμώνει για να υπερβείς ανθρώπινα συναισθήματα φόβου και κινδύνων (προσωπικών και οικογενειακών).
Αυτά βιώνω κι αυτά πράττω τώρα.
Για σας, για μας, για όλους».

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: