Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Πολιτική λύση ψάχνει ο Τσίπρας: Μίλησε με Μέρκελ, Γιούνκερ, Ολάντ - Τι είπαν

Πολιτική λύση ψάχνει ο Τσίπρας: Μίλησε με Μέρκελ, Γιούνκερ, Ολάντ -Τι είπανΚαι ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το αυριανό Eurogroup, τα «κόκκινα δάνεια» εξακολουθούν να παραμένουν το μεγαλύτερο αγκάθι και να θέτουν εν αμφιβόλω την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των Θεσμών ενώ... απο τις 18:30 ακολούθησε συνεδρίαση του Euroworking Group, το οποίο όμως και αυτό ήταν άκαρπο.
Πήραν φωτιά το τηλέφωνα -Πολιτική λύση αναζητά ο Τσίπρας 

Εντωμεταξύ η κυβέρνηση αναζητά πολιτική λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων και στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με ξένους ηγέτες. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr ο κ. Τσίπρας σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, από τους οποίους ζήτησε κατανόηση, ασκώντας, παράλληλα, πίεση για να βρεθεί λύση στο θέμα των πλειστηριασμών. 
Σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει: «Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία. Και οι τρεις, καλωσόρισαν την πρωτοβουλία, και την ενέταξαν στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ευρωπαίων εταίρων για συνεργασία με την γειτονική χώρα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του Προσφυγικού και Μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.
Σε ότι αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής». 
Κατανοεί τις δυσκολίες η Μέρκελ 
Η αρχή των τηλεφωνικών επαφών του κ. Τσίπρα έγινε γύρω στις 2 το μεσημέρι με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Ο πρωθυπουργός μίλησε με την κυρία Μέρκελ για το προσφυγικό αλλά και για το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, τους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες της εξήγησε ότι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα ασκήσει πίεση στα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα ένω έθεσε το θέμα και σε σχέση με το προσφυγικό, βάζοντας το ως έναν επιπλέον παράγοντα πίεσης στη διαπραγμάτευση. 
Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι η Ανγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε να κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αθήνα και να είναι διατεθειμένη να μεταφέρει τη δυσκολία αυτή και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 
Τι είπε ο Τσίπρας στον Γιούνκερ 
Το δεύτερο τηλέφωνο που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές ο Ελληνας πρωθυπουργός συζήτησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν τις πρόσφατες εξελίξεις και την κατάσταση στο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και την προετοιμασία του αυριανού Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Οσον αφορά το μεταναστευτικό ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Γιούνκερ άμεση αποδέσμευση χρηματοδότησης, αλλά και ταχύτερη υλοποίηση του action plan Ευρώπης-Τουρκίας για να γίνεται η καταγραφή των προσφύγων στο εσωτερικό της γείτονος χώρας. 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο κ. Τσίπρας συζήτησαν και το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς με τον Ελληνα πρωθυπουργό να δηλώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην κινδυνεύσει η κατοικία κανενός Ελληνα πολίτη που αποδεδειγμένα αδυνατεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ εξέφρασε στον κ. Τσίπρα την κατανόησή του. 
Υποστηρικτικός ο Ολάντ 
Τέλος, ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος, σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου εμφανίστηκε να δείχνει και τη μεγαλύτερη κατανόηση. 
Αισιόδοξη η Αθήνα ενώ τα αγκάθια παραμένουν
Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των συνομιλιών του Αλέξη Τσίπρα με τους ξένους ηγέτες, η Αθήνα εμφανιζόταν αισιόδοξη ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή. Ολα αυτά, όμως, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο αυριανό Eurogroup όπου θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης και ενώ το θέμα των πλειστηριασμών δεν έχει λυθεί ακόμη...
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: