Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Στέλνουν στην αγχόνη την ελληνική βιομηχανία


Η τελική πράξη της εξόντωσης των τελευταίων ελληνικών βιομηχανιών λαμβάνει χώρα με την κατάργηση των εκπτώσεων της ΔΕΗ στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις. 

Η κυβέρνηση υλοποιεί το ένα μόνο σκέλος των μνημονιακών εντολών που αφορά τις κρατικές παρεμβάσεις. Αγνοεί το άλλο που αφορά τον ελεύθερο ανταγωνισμό στην αγορά Ενέργειας. 
Ο τελικός χαμένος είναι η ελληνική βιομηχανία, η οποία...
παράγει από 20% ως 40% πιο ακριβά από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές της. Μόλις ανοίξαμε τις πόρτες σε ένα νέο κύμα ανέργων…
Η κατάργηση των εκπτώσεων σημαίνει ότι οι ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες θα αναγκαστούν να επανεξετάσουν κι αυτή ακόμη την συνέχιση της λειτουργίας τους. Αν είχε λυθεί το θέμα του κόστους τους και μπορούσαν να αγοράσουν το ρεύμα σε τιμές που το αγοράζουν και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους, τότε θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ακόμη και 70.000 άμεσες νέες θέσεις εργασίας. Κάτι που σημαίνει και επιπλέον 150.000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας. Αντί γι αυτό θα έχουμε πολλά λουκέτα και χιλιάδες εξειδικευμένους εργάτες στην ανεργία.
Οι κρατιστές είχαν εμφανίσει στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία οι ελληνικές βιομηχανίες πλήρωναν στο ρεύμα τιμολόγια ανάλογα με εκείνα και των άλλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Η αλήθεια είναι ότι ξέχασαν μία μικρή… λεπτομέρεια: Αναφέρονταν σε επίσημους τιμοκαταλόγους και απέκρυβαν το γεγονός ότι στα πλαίσια του ανταγωνισμού γινόντουσαν μεγάλες εκπτώσεις στους μεγάλους πελάτες. Στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να γίνουν εκπτώσεις, επειδή υπάρχει μόνο η ΔΕΗ!
Στην πραγματικότητα πίσω από αυτόν τον πόλεμο μεταξύ της κρατικής ΔΕΗ και των ενεργοβόρων βιομηχανιών κρύβεται ένας απίστευτος πόλεμος συμφερόντων. Στον βωμό των… ενεργειακών projects εκτελείται η ελληνική βιομηχανία.

Θανάσης Μαυρίδης

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ας ελπίζουμε πως θα αλλάξουν σύντομα τα πράγματα για τις βιομηχανίες