Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Τα τραγικά σφάλματα Τσίπρα και το grexit

Δηλαδή με όλα αυτά που γίνονται τον τελευταίο καιρό, μπορεί κανείς να πιστέψει απόλυτα ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει συμφωνία; 

Και ότι δεν διαχειρίζεται ένα ακόμη blame game; 

Έχω ακούσει ασφαλώς τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι θέλει να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ. Γίνεται όμως πιστευτός;
Γιατί ζούμε συνεχή deja vu καθώς προτάσεις και τακτικές που έχουν καταστεί ανεδαφικές εδώ και...

πολλές εβδομάδες, για να μην πούμε μήνες, εξακολουθούν να προωθούνται επίμονα από την κυβέρνηση. Σαν ένα κακομαθημένο παιδί που δεν δέχεται να μην γίνει το δικό του. Πάλι τα ίδια ζητάμε, αλλά απο δυσμενέστερη θέση.

Έλεος πια. 
Μας έχουν φλομώσει στο ψέμα. Ψέματα για τις διαπραγματεύσεις μέχρι την ρήξη πριν το δημοψήφισμα, ψέματα για το ίδιο το δημοψήφισμα, ψέματα για το τι σημαίνει το ΟΧΙ, ψέματα για την διαπραγματευτική τακτική της επόμενης μέρας. Ψέματα για τις τράπεζες, ψέματα στους συνταξιούχους, ψέματα προς τους εταίρους. 
Φτάνει πια.

Πού το πάει αλήθεια ο κ Τσίπρας; Πέτυχε να είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στην Ελλάδα. Πήρε πάνω του το δημοψήφισμα, έδωσε προσωπικές δεσμεύσεις και ο κόσμος τον πίστεψε και τον ισχυροποίησε. Διέλυσε και τον τελευταίο του αντίπαλο πετυχαίνοντας την παραίτηση Σαμαρά και είναι αναμφισβήτητα ενισχυμένος.

Όμως έχει κάνει δύο τραγικά σφάλματα
Το πρώτο είναι ότι η εσωτερική ισχυροποίησή του δεν επηρέασε τους εταίρους, αντίθετα η διαδικασία του δημοψηφίσματος τους εξαγρίωσε ενισχύοντας το μέτωπο που θέλει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. 
Το δεύτερο τεράστιο λάθος είναι η πλήρης κατάρρευση και δραματική επιδείνωση της οικονομίας λόγω του κλεισίματος των τραπεζών και της επιβολής των capital controls.

Τα δεδομένα αυτά του στερούν τη δυνατότητα οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης, του στερούν τη δυνατότητα να κερδίσει εκ νέου χρόνο και τον φέρνουν ενώπιον της πραγματικότητας. 
Τι θα κάνει; Θα δεχτεί ένα νέο βαρύ Μνημόνιο, ελάττωμα και μέσα απο μία συμφωνία γέφυρα, το οποίο νομοτελειακά θα εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο, είτε μπορέσει να περάσει την συμφωνία από το κόμμα του είτε όχι;
Ή θα εξελιχθεί μία βασανιστική πορεία προς την υιοθέτηση διπλού νομίσματος, την χρεοκοπία των τραπεζών και εντέλει την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα; 
Η ώρα που θα πέσουν οριστικά οι μάσκες έφτασε. Και δυστυχώς δεν υπάρχουν τα εχέγγυα που να δείχνουν ότι ο κίνδυνος ενός grexit απομακρύνεται. Αντίθετα είναι πιο κοντά από ποτέ.
Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

dimitris.papakonstantinou@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: