Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Δυστυχώς αυτοκτόνησαν…

Δυστυχώς αυτοκτόνησαν...

Η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης δέχθηκε ένα τελεσίγραφο μέχρι την Κυριακή να συμφωνήσει σε ένα τρίτο μνημόνιο ή να ξεκινήσει η διαδικασία του Grexit.

Κανείς δεν γνωρίζει αν στις προθέσεις του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ο τελικός στόχος είναι η συμφωνία εντός του ευρώ ή η έξοδος από αυτό. Την ανησυχία αυξάνει το γεγονός πως τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ελάχιστες από τις δεσμεύσεις και εκτιμήσεις του πρωθυπουργού έχουν επαληθευτεί...

Ξεκινώντας από τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις για το άνοιγμα των τραπεζών την Τρίτη που μας πέρασε, συμφωνία εντός 48 ωρών και τις άλλες πολυπληθείς, τους τελευταίους μήνες, πως η συμφωνία γράφεται και είναι θέμα ημερών κλπ. και φτάνοντας στην υπόσχεση μη πληρωμής του ΕΝΦΙΑ...
Υπάρχουν τρία ενδεχόμενα

Το πρώτο είναι ο πρωθυπουργός -που έχει και την ευθύνη της διακυβέρνησης- να επεδίωκε εξ αρχής τη ρήξη και οι διαπραγματεύσεις με το δημοψήφισμα να μην αποτελούν παρά στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων και εν δυνάμει ψηφοφόρων του που δεν επιθυμούν την έξοδο από το ευρώ.

Το δεύτερο είναι ο πρωθυπουργός να θέλει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και οι διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα να μην αποτελούν παρά αντιπερισπασμό και χειραγώγηση όσων έπεσαν θύματα των αντιμνημονιακών δημαγωγικών λόγων που τον έφεραν στην εξουσία.

Το τρίτο ενδεχόμενο είναι να αδιαφορεί ο πρωθυπουργός και για τους δυο παραπάνω στρατηγικούς στόχους και να κινείται με γνώμονα την παραμονή και νομή της εξουσίας πλέοντας ανάλογα με συγκυριακά ρεύματα. Να πρόκειται δηλαδή για έναν αμοραλιστή και καιροσκόπο πολιτικό.

Grexit

Αν υποθέσουμε πως ευθύς εξαρχής ο στόχος ήταν η έξοδος από το ευρώ και ενδεχομένως την Ε.Ε. (αλλιώς δεν μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα ολοκληρωτικού κρατικού ελέγχου στην οικονομία) η κυβέρνηση θα πρέπει να είχε σταματήσει να πληρώνει τα χρέη από το χειμώνα και να είχε επιβάλει capital controls από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης.

Έτσι το κράτος θα είχε μερικά δισ. παραπάνω και μέσω του ελέγχου επί των καταθέσεων θα είχε μια βάση από συναλλαγματικά αποθέματα σαν αντίκρισμα μεταξύ άλλων για την αξία του νέου νομίσματος.

Τώρα, αν κάνει την επιλογή για Grexit, οι τράπεζες είναι άδειες από ρευστό και στην οικονομία τα αποθέματα πρώτων υλών, βασικών ειδών και φαρμάκων βρίσκονται σε επίπεδα οριακής επάρκειας.

Αυτό σημαίνει πως αν υπάρξει η επιλογή για Grexit οι ελλείψεις βασικών ειδών θα οδηγήσουν σε πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις και πολιτική αστάθεια.

Αν ο τελικός στόχος ήταν το Grexit τότε αυτός εκτελέστηκε με ερασιτεχνικό τρόπο, καταστροφικό και για τους πρωταγωνιστές και για τη χώρα.

Συμφωνία...

Αν ευθύς εξαρχής ο στόχος ήταν η καλύτερη το δυνατόν συμφωνία, τότε με βάση όσα έχουμε ακούσει και διαβάσει μέχρι σήμερα, η καλύτερη από άποψη μέτρων ήταν αυτή που περιλάμβανε το περίφημο e-mail Χαρδούβελη.

Αν μάλιστα την είχε αποδεχτεί ευθύς εξαρχής, οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία θα ήταν μηδαμινές και σήμερα η συγκυβέρνηση θα απολάμβανε σχετικά ηρεμότερο περιβάλλον και λιγότερες προκλήσεις και αδιέξοδα.

Η πορεία από το 1 δισ. ευρώ του Χαρδούβελη, στα 8 δισ. της πρότασης Τσίπρα, τα περισσότερα της αντιπρότασης των θεσμών και ενδεχομένως τα 12 δισ. και πλέον της νέας συμφωνίας, δεν δείχνει διαπραγμάτευση που έχει σα στόχο την επίτευξη καλύτερων όρων. Δείχνει εμμονικούς άσχετους που παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων...

Με απλά λόγια, αν στόχος ευθύς εξαρχής ήταν η συμφωνία, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αυτοκτόνησε προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στη χώρα.

Βλέποντας και κάνοντας...

Υπάρχει και η τρίτη εκδοχή, να μην ενδιαφέρει τόσο ο στόχος μιας καλύτερης συμφωνίας ή της εξόδου από το ευρώ αλλά η διατήρηση της εξουσίας και η νομή των πόρων της, συμπλέοντας με το δημόσιο αίσθημα.

Η αλήθεια είναι ότι την κυβέρνηση την έφερε στην εξουσία η επιτυχής χειραγώγηση τα τελευταία χρόνια της σύγχυσης και του θυμού της κοινωνίας, λόγω της υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου μετά το τέλος της ευημερίας με δανεικά που επέφερε η χρεοκοπία του 2010.

Η επιτυχής χειραγώγηση και το φιλικό πρόσωπο του πρωθυπουργού σε συνδυασμό με τη μικρή ανανέωση του παραδοσιακού πολιτικού σκηνικού, συν το θολερό του διλήμματος οδήγησαν και στη συντριπτική επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.

Το ερώτημα είναι όμως μετά το σοκ που επέβαλαν στην οικονομία τα capital controls (ανεργία, ελλείψεις βασικών ειδών) αν ο θυμός αυτός επιστρέψει με πολλαπλάσια ισχύ προς την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση τους πρώτους πέντε μήνες διακυβέρνησης φαίνεται να κινείται με μόνο σχέδιο την ικανοποίηση κάποιων πελατειακών κατηγοριών και ημετέρων. Η απουσία γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού ήδη έχει προκαλέσει τεράστια καταστροφή στην οικονομία.

Ακόμη και να υπογράψει μια συμφωνία και η χώρα να μείνει στο ευρώ οι συνθήκες σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιάζουν τέτοια επιδείνωση που δεν θα μπορεί να διατηρήσει την εξουσία.

Αν επιλέξει το δρόμο μιας άτακτης εξόδου από το ευρώ οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν θα είναι χειρότερες από αυτές της χειρότερης συμφωνίας.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, όποιος και να ήταν ο στόχος της, έχει κάνει τραγικά λάθη και έχει επιδείξει τραγικές ανεπάρκειες τόσο στην αντίληψη των καταστάσεων όσο και την υλοποίηση σχεδίων.

Μοιάζει παγιδευμένη των συνεπειών που προκάλεσε η παρουσία της. Το δημοψήφισμα της έδωσε μια ανάσα. Η ανάσα αυτή δεν κράτησε παρά λίγες ώρες μέχρι το συμβούλιο των αρχηγών.

Όποια επιλογή και να κάνει θα υποστεί αρνητικές συνέπειες. Ο χρόνος από τη μέρα που έκλεισαν οι τράπεζες άρχισε να μετρά αντίστροφα...

Δυστυχώς οι σύντροφοι αυτοκτόνησαν ας ελπίσουμε πως θα σωθεί η χώρα.


Κώστας Στούπας

kostas.stoupas@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: