Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Αυτό είναι το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών - πλην ΚΚΕ - και οι δηλώσεις τους [Βίντεο]

ENTHESH-ARXHGWN-TELIKOΟλόκληρο το κοινό ανακοινωθέν όπως έδωσε στη δημοσιότητα η Προεδρία της Δημοκρατίας
Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του.
Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

· Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας,
· Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,
· Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,
· Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,
· Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και
· Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», κα Φώφη Γεννηματά.
Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.
Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:
«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.
Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:
· Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
· Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
· Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
· Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.»
H απαίτηση του Φρανσουά Ολάντ
Συμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η εκδοση του κοινού ανακοινωθέντος ήταν απαίτηση του Φρανσουά Ολάντ.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά τη σύσκεψη 

ENTHESH-ARXHGWN-TELIKO
Έξι ώρες κράτησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, την οποία συγκάλεσε εκτάκτως από χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ένας ένας οι πολιτικοί αρχηγοί προχώρησαν σε δηλώσεις.
«Δίνουμε στον πρωθυπουργό τη δύναμη να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες εκ μέρους του συνόλου του ελληνικού λαού και της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των κομμάτων της Βουλής», δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στο κοινό ανακοινωθέν που, με εξαίρεση τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, υπογράφηκε από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς που συμμετείχαν στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα. Εχθές ο ελληνικός λαός έδωσε το σύνθημα για εθνική ομοψυχία. Ο ελληνικός λαός έστειλε ένα μήνυμα ότι δεν τρομοκρατείται, δεν απειλείται και ότι στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία, οι λαοί αποφασίζουν», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και αφού ανέφερε ότι σήμερα με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού συνεκλήθη το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου: «Σε λίγο θα έχετε το κοινό ανακοινωθέν το οποίο υπογράφουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί με εξαίρεση τον αρχηγό του ΚΚΕ. Πρόκειται για μια μεγάλη μέρα. Είναι η επόμενη της μεταπολιτεύσεως. Όπου το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων δίνουμε τη δύναμη στον πρωθυπουργό της χώρας να μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτεί εκ μέρους του συνόλου του ελληνικού λαού και της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων».

«Από δω και πέρα είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση, που αποτελεί επιθυμία του συνόλου του ελληνικού λαού και των κομμάτων, θα πρέπει να δοθεί άμεσα ώστε η Ελλάδα να ξαναμπεί στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας», είπε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η συμφωνία πλέον είναι μονόδρομος. Έχουν περιγραφεί ακριβώς οι επιθυμίες του συνόλου του ελληνικού λαού, μέσω των αρχηγών των κομμάτων, με την εξαίρεση του αρχηγού του ΚΚΕ, αφορά μια συμφωνία, η οποία πρέπει να επιτευχθεί με την ΕΕ με αποκατάσταση της ρευστότητας, με αναπτυξιακό πακέτο, με μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, και ο πρωθυπουργός έλαβε γραπτή διαβεβαίωση από όλους τους αρχηγούς των κομμάτων ότι θα έχει την απόλυτη στήριξή τους στην ΕΕ. Και υπάρχει και σαφής αναφορά για το χρέος».
«Από τη στιγμή που υπάρχει η βούληση του συνόλου του ελληνικού λαού και εκφράστηκε μέσα από το δημοψήφισμα δεν νομίζω ότι οι εταίροι μπορεί να κάνουν πίσω», είπε ο κ. Καμμένος όταν ρωτήθηκε πόσο πιθανό είναι οι εταίροι μας να συμβάλλουν στην επίτευξη συμφωνίας.
Σταύρος Θεοδωράκης: Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές.Πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις
Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι στα χέρια του Πρωθυπουργού. Δεν θα υπάρξουν εύκολες μέρες . Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές.Πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μετά τη επτάωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Έστειλε μήνυμα και στους εταίρους ότι η Ελλάδα είναι και παραμένει μέλος της ευρωζώνης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε, ότι οι πολιτικοί αρχηγοί αυτή τη κρίσιμη στιγμή θα πρέπει να είναι χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι στο κομματικό τους ακροατήριο ενώ επεσήμανε ότι κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι δεν είναι τώρα η ώρα για πολιτική κριτική και καταλογισμό ευθυνών και παρέπεμψε στο κοινό ανακοινωθέν όπου υποστηριξε ότι υπάρχει σαφής αναφορά για την συζητηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Επίσης γνωστοποίησε ότι πρότεινε κι έγινε δεκτό να μην δοθούν τα πρακτικά του Συμβουλίου μέχρι να λήξει ο κόκκινος συναγερμός , όπως είπε.
Επίσης κάλεσε την ΕΚΤ να διαπιστώσει ότι γίνονται προσπάθειες να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να λάβει υπόψη τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Ευάγγελος Μειμαράκης: «Χάσαμε χρόνο είς βάρος της ελληνικής οικονομίας και της χώρας.»
Στήριξη στην πρόταση της κυβέρνησης εφόσον αυτή υπηρετεί τους πυλώνες που έχει θέσει η ΝΔ είναι αποφασισμένος να δώσει ο Ευάγγελος Μειμαράκης.
Eξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Ευάγγελος Μειμαράκης αναφέρθηκε στη μακρά ιστορική διαδρομή της ΝΔ η οποία και όπως είπε έχει αποδείξει ότι εκφράζει πάνω από όλα το συμφέρον των πολιτών .
Σύμφωνα με τον κ. Μειμαράκη αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό καθώς όπως είπε «χάσαμε χρόνο είς βάρος της ελληνικής οικονομίας και της χώρας.»

Όπως δήλωσε η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη απ΄ότι ήταν πριν 10 μέρες, πολύ χειρότερη απ ΄ότι ήταν το Δεκέμβρη» και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση πως έχασε χρόνο. « Φτασαμε σε ένα σημείο να καλείται ο λαός μέσα από μια διχαστική διαδικασία να είμαστε στο και πεντε , με τράπεζες κλειστές, με τα ελλείμματα να επανέρχονται, οφείλουμε όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να ξαναβρούμε την ενότητα, την ψυχραιμία και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση που έχει την ευθύνη να φέρει τη συμφωνία που υποσχέθηκε» δήλωσε ο κ. Μειμαράκης.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε πως ο Πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί στον ελληνικό λαό συμφωνία εντός 48 ωρών και ξεκαθάρισε πως θα ζητήσει την παρέμβαση του ΕΛΚ ενώ θα κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις εφόσον αποδειχθεί ότι η συμφωνία υπηρετεί τους πυλώνες που έχει θέσει η ΝΔ.
Δημήτρης Κουτσούμπας: Δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν να πάει να υπογράψει νέα μνημόνια
«Ακούσαμε την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων, μετά και το δημοψήφισμα του ελληνικού λαού.
Εκφράσαμε ξεκάθαρα για μια ακόμα φορά τις απόψεις του ΚΚΕ, τόσο για τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος, όσο κυρίως για τα τεράστια προβλήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός σε αυτή τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, με μια πολιτική που οδηγεί συνεχώς και μεγαλώνει τα αδιέξοδα για το λαό, για το λαϊκό εισόδημα, για την πορεία της χώρας, για την πορεία του λαού μας συνολικότερα. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή, φιλεργατική διαπραγμάτευση μέσα στα τείχη της ΕΕ, μέσα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.
Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το κοινό ανακοινωθέν, που συμφώνησαν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Η διαφωνία μας έχει να κάνει και με τις εκτιμήσεις για το πώς εκλαμβάνουμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού χτες, αλλά κυρίως με την πορεία και την τακτική της διαπραγμάτευσης, που εισηγείται η κυβέρνηση και αποδέχονται τα άλλα κόμματα, τουλάχιστον στο γενικό της πλαίσιο και στη γενική της κατεύθυνση.

Δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν να πάει να υπογράψει νέα μνημόνια, νέα επώδυνα μέτρα για το λαό μας. Και θα είναι σκληρά τα μέτρα αυτά».
Δημοσιογράφος: Γραμματέα, λύση εκτός ευρώ;
«Όχι. Ξεκαθαρίσαμε το εξής ζήτημα ότι η αδιέξοδη αυτή πολιτική οδηγεί σε δύο εκδοχές: Είτε να υπογράψουν, όπως φαίνεται και όπως δρομολογείται -θα τα δούμε βέβαια τις επόμενες μέρες- μια επώδυνη συμφωνία, με σκληρά αντιλαϊκά μέτρα – νέο μνημόνιο ή να δρομολογηθούν εξελίξεις κρατικής χρεοκοπίας, με grexit, με έξοδο από το ευρώ ή με διπλό νόμισμα ή με οτιδήποτε άλλο. Αυτό κυρίως το λένε οι «εταίροι», δεν το λένε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών τα πολιτικά κόμματα, το λένε οι «εταίροι». Άρα λοιπόν ο λαός μας πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι και οι δυο αυτές εκδοχές είτε δηλαδή συμφωνία με μνημόνιο και σκληρά μέτρα είτε grexit ή οτιδήποτε άλλο θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού.
Η ρήξη με την ΕΕ, το «κεφαλαίο» και την εξουσία τους προϋποθέτει μια συνολικά άλλη στρατηγική, προϋποθέτει εργατική – λαϊκή εξουσία, το λαό να είναι πραγματικά στην εξουσία και να προχωρήσει σε κοινωνικοποίηση, σε αποδέσμευση από την ΕΕ, σε μονομερή διαγραφή του χρέους. Αυτό συνιστά μια ολοκληρωμένη συνολικά διαφορετική πρόταση του ΚΚΕ και δεν σχετίζεται με τις διάφορες απόψεις που θα οδηγήσουν σε νέα φτωχοποίηση το λαό μας. Και εννοώ απόψεις που υπάρχουν και σε άλλα κόμματα, μειοψηφικές αυτή τη στιγμή, όπως είναι το κυβερνών κόμμα για έξοδο μόνο από το νόμισμα».
Φώφη Γεννηματά: Η ελληνική κοινωνία να βιώνει δραματικές καταστάσεις
Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων δυστυχώς γίνεται στο και πέντε.
Μας βρίσκει με τις τράπεζες κλειστές, χωρίς ρευστότητα, τη χώρα στον αέρα, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς προστασία και την ελληνική κοινωνία να βιώνει δραματικές καταστάσεις.
Αν η πρωτοβουλία αυτή είχε αναληφθεί νωρίτερα, όπως κατ’ επανάληψη είχαμε ζητήσει, γιατί πιστεύουμε στην εθνική συνεννόηση, πολλά από αυτά που ζούμε σήμερα θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει. Σε κάθε περίπτωση σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης.

Η εξεύρεση λύσης, η επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας που θα διασφαλίζει την ισότιμη παραμονή της χώρας μας στην Ευρώπη και στο ευρώ. Και βεβαίως η άμεση αποκατάσταση, η ομαλοποίηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Αυτή τη λυτρωτική λύση έχει υποχρέωση η κυβέρνηση να την υπηρετήσει χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, δεν υπάρχει χρόνος, χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Δεν έχει εντολή για ρήξη. Ο ελληνικός λαός πρέπει να δικαιωθεί για τις προσπάθειες που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προοπτική συμφωνίας υπάρχει;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σας παραπέμπω στο κοινό ανακοινωθέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: