Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Μελέτη-σοκ: Η Ελλάδα βιώνει συνθήκες ενός δεύτερου Μεγάλου Κραχ [γραφήματα]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC / ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία μελέτης της Royal Bank of Scotland, τα οποία δείχνουν ότι η ύφεση που βιώνει η Ελλάδα την τελευταία 8ετία, δηλαδή εν καιρώ ειρήνης, μπορούν να συγκριθούν μόνο με την περίοδο του μεγάλου Κραχ και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου! ...

Αξιοποιώντας τα αρχεία του ΔΝΤ, η RBS ανατρέχει ως το 1870 και αποτυπώνει την «αιμορραγία» που υπέστησαν οι οικονομίες έκτοτε και η εικόνα είναι σοκαριστική, αφού μεταξύ των μεγαλύτερων πτώσεων του ΑΕΠ συμπεριλαμβάνεται αυτή της Ελλάδας, η οποία σημειωτέον είναι η μοναδική από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μετά.
Είναι ενδεικτικό ότι η ύφεση στις ΗΠΑ την περίοδο του μεγάλου Κραχ ήταν της τάξης του 29% έναντι του 25% που βιώνει η Ελλάδα από το 2008 ως σήμερα. Η... μικρή διαφορά είναι ότι η βαθιά οικονομική κρίση στις ΗΠΑ κράτησε κάτι λιγότερο από 5 χρόνια, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας διανύουμε ήδη τον 8ο χρόνο χωρίς να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η περίοδος της οικονομικής κρίσης δεν είναι η μοναδική που γνώρισε η Ελλάδα τα τελευταία 70 χρόνια. Την περίοδο 1938- 1945, δηλαδή την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το ΑΕΠ της χώρας «βούτηξε» κατά 64%, όντας στη δεύτερη θέση της «μαύρης» κλίμακας. Ποια βρίσκεται στην πρώτη θέση; Η Γερμανία της περιόδου 1945- 1946, με απώλεια 66% του ΑΕΠ. Η λεπτή διαφορά σε σχέση με την Ελλάδα- και όχι μόνο- είναι η ελάφρυνση Χρέους που έγινε στη Γερμανία το 1953, κίνηση που επέτρεψε στη Γερμανία να εξελιχθεί σε μια από τις ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο.
Πηγή:iefimerida.gr

«Πώς διανοήθηκανν να εγκαθιδρύσουν τις επιπτώσεις ενός πολέμου, που δεν έγινε ποτέ, μέσα στην ειρηνική ζωή των ανθρώπων;».


83χρονος Ιστορικός Βασίλης Παναγιωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: