Η οικονομία επέστρεψε σε ύφεση και το πρωτογενές πλεόνασμα εξανεμίστηκε.

Από την 29η Ιουνίου και μετά η κατάσταση έχει αλλάξει δραστικά επί τα χείρω. Για να έχουμε υπόψη μια τάξη μεγέθους τι συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στην οικονομία αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα εξής μεγέθη.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων των επιμελητηρίων η οικονομική δραστηριότητα στους περισσότερους τομείς μετά την επιβολή των capital controls έχει μειωθεί κατά 80-90%.

Η Ελλάδα το 2014 εμφάνισε ΑΕΠ περί τα 180 δισ. ευρώ. Αν διαιρέσουμε το ΑΕΠ δια 352 ημέρες που έχει ο χρόνος, έχουμε 511 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Από τις 29 Ιουνίου μέχρι σήμερα έχουν περάσει 15 ημέρες, άρα με 80% καθίζηση έχουμε απώλειες περί τα 6,1 δισ. ευρώ ή πτώση του ΑΕΠ κατά 3,3%. Αυτό μόνο σε 15 μέρες...

Επειδή τα capital controls θα μείνουν για πολύ καιρό καθώς επίσης θα παραμείνει και το πλήγμα που έχει δεχθεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες και την οικονομία, το σοκ αυτό αναμένεται να συνεχιστεί.

Ακόμη και αν η ύφεση του 3,3% από το δεκαπενθήμερο πλήγμα σε ετησιοποιημένη βάση είναι υπερβολικός υπολογισμός και η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας δεν είναι 80% αλλά π.χ. 40% το συνολικό πλήγμα που θα δεχτεί η οικονομία φέτος θα είναι πάλι ανυπολόγιστο.

Η ανεργία θα εκτιναχθεί, οι μισθοί θα εξανεμιστούν ακόμη και εκεί που συνεχίσουν να καταβάλλονται και τα δημόσια έσοδα και οι ασφαλιστικές εισφορές θα καταρρεύσουν.

Ασχέτως ευρώ ή δραχμής το πλήγμα που θα δεχτεί φέτος η ελληνική οικονομία θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που δέχθηκε στα πέντε χρόνια των μνημονίων. Δραχμή σημαίνει ακόμη μεγαλύτερο χάος, όχι μόνο οικονομικό.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μέτρησε στο "πετσί" της τις επιπτώσεις της εφαρμογής των λάθος μνημονίων, των οριζόντιων μειώσεων μισθών και συντάξεων και της αύξησης των φόρων. Φέτος θα δοκιμάσει και τις συνέπειες της εφαρμογής της αντιμνημονιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή πολλοί ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις φοβούνται το "κούρεμα" των καταθέσεων τρέχουν να πληρώσουν υποχρεώσεις, φόρους και εισφορές. Θα παρατηρηθεί λοιπόν μια πρόσκαιρη αύξηση των εσόδων χωρίς αντίκρισμα και συνέχεια για το μέλλον...

Αυτό όμως μοιάζει με τσουνάμι. Στην αρχή η θάλασσα τραβιέται αλλά μετά επανέρχεται και βυθίζει τα πάντα...

Το νέο ’22...

Επίσης, σε πολλά σημεία της Αθήνας και της Ελλάδας οι ταβέρνες και τα κέντρα ψυχαγωγίας σφύζουν από κίνηση. Η αύξηση της κίνησης στα σούπερ μάρκετ έχει άλλη αιτία.

Η κατάσταση αυτή θυμίζει κατά τη γνώμη μου τη συνέχιση της ανέμελης ζωής στη Σμύρνη μετά την 13η Αυγούστου όταν έσπασε το ελληνικό μέτωπο στο Αφιόν Καραχισάρ μέχρι την 13η Σεπτεμβρίου όταν οι Τούρκοι έφτασαν και έκαψαν τη μεγαλύτερη και ακμαιότερη τότε πολιτεία του ελληνισμού.

Λίγες μέρες πριν την πτώση της Σμύρνης οι έμποροι της Σμύρνης συνέχιζαν να δίνουν παραγγελίες και να γεμίζουν τις αποθήκες τους. Μετά την 13η Σεπτέμβρη οι περισσότεροι βρέθηκαν ξυπόλητοι στην προσφυγιά...



Κώστας Στούπας

kostas.stoupas@capital.gr