Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ EUROGROUP ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ – Οι εκτιμήσεις των θεσμών και οι αντιδράσεις για την πρόταση

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, στις 4 μ.μ., είναι η επόμενη κρίσιμη φάση για το ελληνικό αίτημα για το δάνειο από τον ESM, καθώς εκεί θα ληφθεί η τελική απόφαση για την πρόταση.

Οι ειδικοί της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πέρασαν την Παρασκευή αξιολογώντας την ελληνική πρόταση για τις μεταρρυθμίσεις, που αποτελούν τους όρους για το δάνειο... 
Πρόσωπο κοντά στη διαδικασία ανέφερε στο Reuters ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ έχουν δώσει στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης μία αρχική θετική αξιολόγηση για το ελληνικό αίτημα.
Η θετική αξιολόγηση, μαζί με το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 74 δισ. ευρώ για τις υποχρεώσεις της, θα αποτελέσουν το κλειδί στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που ξεκινούν σήμερα στις 4 μ.μ. στις Βρυξέλλες.
Σε ό,τι αφορά τις πρώτες αντιδράσεις των χωρών της ευρωζώνης
η Γερμανία έχει εκφράσει την επιφυλακτικότητά της, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών να αποκλείει οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους που θα μείωνε την πραγματική του αξία. 
Η Γαλλία, που έχει αποδειχθεί ο ισχυρότερος σύμμαχος της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αντέδρασε διαφορετικά, με τον Φρανσουά Ολάντ να αποκαλεί την πρόταση «σοβαρή και αξιόπιστη». 
Ο δε Γερούν Ντάισελμπλουμ την περιέγραψε ως «πλήρη» χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Η ευρεία υποστήριξη στην Ελλάδα της δίνει περισσότερη αξιοπιστία, αλλά πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά αν οι προτάσεις είναι καλές. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι μία πολύ σημαντική απόφαση αυτή που πρέπει να λάβουμε», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup μιλώντας σε δημοσιογράφους. 
Ο Ντάισελμπλουμ, μαζί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάριο Ντράγκι και την Κριστίν Λαγκάρντ συζήτησαν την πρόταση σε τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή.
Υπάρχουν όμως κάποιες σκληρές στάσεις που πρέπει να ξεπεραστούν. Κάποιοι, ανάμεσά τους και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ, υποδέχθηκαν τις προτάσεις με σκεπτικισμό. 
Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας αμφισβήτησε το κατά πόσο προχώρησαν αρκετά αυτές οι προτάσεις. 
Η Λιθουανή πρόεδρος από την άλλη, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, δήλωσε ότι η βάση της πρότασης είναι παλιά οικονομικά δεδομένα και πιθανότατα δεν επαρκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: