Ως ημέρα της κρίσης χαρακτηρίζει τη σημερινή για την Ελλάδα ο Guardian, καθώς οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα αρχίσει η συζήτηση για τρίτο πακέτο διάσωσης ή αν θα βυθίσουν την Ελλάδα στην οικονομική κατάρρευση.
Αυτό το σαββατοκύριακο είναι η τελευταία ευκαιρία για να αποφασιστεί η μοίρα της Ελλάδας, τονίζει η βρετανική εφημερίδα, μετά από την υποβολή της πρότασης 13 σελίδων με μέτρα που υπέβαλλε η Ελλάδα ως βάση για το τριετές δάνειο των 53 δισ. ευρώ...«Παρά την επανάσταση κάποιων βουλευτών του, ο κ. Τσίπρας έλαβε τη στήριξη 251 βουλευτών για να διαπραγματευτεί αυτό το διήμερο», γράφει ο Guardian, που χαρακτηρίζει ως δυσοίωνο σημάδι το γεγονός ότι κάποιοι ψήφισαν «παρών», «απών» ή καταψήφισαν.
ΟΙ ηγέτες της ευρωζώνης έχουν προγραμματίσει δύο έκτακτες συνόδου την Κυριακή, η πρώτη με τους 19 και η δεύτερη με τους 28 ηγέτες, οι οποίες μπορεί να ματαιωθούν, αν το Eurogroup δώσει το «πράσινο φως» για τις νέες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
«Θα εκπλαγώ αν οι ηγέτες ανατρέψουν μία απόφαση των υπουργών Οικονομικών», ανέφερε στον Guardian υψηλόβαθμος αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Αυτό σημαίνει, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα, πως αν οι Σύνοδοι γίνουν, θα είναι για να σχεδιαστεί το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και το κοινωνικό χάος, αν συμβεί το Grexit.
«Δεν είμαι αισιόδοξος. Υπάρχουν πολλά προβλήματα, δεν υπάρχει χρόνος και πολλοί δεν πιστεύουν ότι οι Ελληνες θα υλοποιήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας», παραδέχθηκε αξιωματούχος της ευρωζώνης. Αλλος διπλωμάτος της ΕΕ ανέφερε πως οι δανειστές έχουν βαρεθεί τους «πέντε μήνες χειρισμών» της ελληνικής πλευράς και ανησυχούν για το αν ο κ. Τσίπρας πράγματι θα προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. «Δεν έχει σημασία τι λένε, ποτέ δεν το κάνουν», πρόσθεσε.
«Την Κυριακή, οι Ελληνες ψήφισαν ενάντια σε αυτά τα μέτρα», είπε ο Μίκαελ Φουκς, του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ. «Εχω ένα πρόβλημα εμπιστοσύνης, γιατί ποια είναι η διαφορά από την Κυριακή μέχρι σήμερα;», πρόσθεσε.
Δεν είναι ο μόνος που αντιδρά.
Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Κάζιμιρ, εξέφρασε το σκεπτικισμό του για τις υποσχέσεις της Αθήνας γράφοντας στο Twitter «Πόσο γρήγορα μπορεί να μετατραπεί μία κάμπια σε πεταλούδα;».
Η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, είπε «Οι προτάσεις δεν θα είναι αρκετές».
Η πρωθυπουργός της Λετονίας, Λαϊμντότα Στραουγιούμα παραδέχθηκε «Θα είναι δύσκολο για εμένα να πείσω το κοινοβούλιο. Αν ρωρήσετε τους Λετονούς αν είναι πρόθυμοι να δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα, μαντεύετε τι θα απαντούσαν. Αυτή τη στιγμή δεν βρίσκω το λόγο να το κάνουμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου