Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Κλείδωσαν μείωση 22% στον κατώτατο μισθό και 15% στις επικουρικές – Τέλος και η μονιμότητα, απολύονται 15.000 Δημόσιοι Υπάλληλοι

- Ανοικτό το πότε θα συναντηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί
- Δεν έχουν ακόμα το 16σελιδο κείμενο στα χέρια τους
Τα πλαίσια έχουν γίνει πλέον ασφυκτικά, ενώ η τρόικα ανά... ώρα βάζει και νέες απαιτήσεις στο τραπέζι. 
Η αλλαγή του σκηνικού από ώρα σε ώρα φάνηκε από τις απανωτές αναβολές στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό καθώς και το κείμενο στο οποίο έπρεπε να συμφωνήσουν άλλαζε διαρκώς.
Οι διαρροές πάνε και έρχονται, το κείμενο, λένε, σβήνεται και γράφεται, όμως (για μια ακόμη φορά) όλοι λένε ότι σήμερα όλα τελειώνουν. Οι αρχηγοί καλούνται να συμφωνήσουν στα νέα μέτρα-φωτιά που αλλάζουν τη ζωή όλων με ανατροπές πρωτοφανείς σε εργασιακά κυρίως θέματα.
Οι τροϊκανοί μάλιστα απαιτούν τα μέτρα να περάσουν άμεσα από τη Βουλή, ώστε ουσιαστικά τη Δευτέρα που λήγει το τελεσίγραφο ...
(13 Φεβρουαρίου είχαν ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων) τα μέτρα να είναι εφαρμόσιμα. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου Dpa, η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ εκτιμά ότι έως το βράδυ της Πέμπτης οι διαπραγματεύσεις για το νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας θα έχουν ολοκληρωθεί.

Οι πληροφορίες που είδαν το... φως αν και πλέον είχαν πλησιάσει μεσάνυχτα χθες λένε ότι τελικά ως προς τα δημοσιονομικά έχουν βρεθεί τα περιβόητα 3 δισ. που απαιτούν οι τροϊκανοί. Με βάση αυτές τις πληροφορίες έρχονται περικοπές 1,1 δισ. ευρώ από τον τομέα της υγείας, περίπου 400 εκατ. ευρώ από τον τομέα της άμυνας, περίπου 400 εκατ. ευρώ από τις περικοπές σε καταναλωτικές και ελαστικές δαπάνες του Δημοσίου, περίπου 400 εκατ. ευρώ από τη νέα μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, περίπου 45 εκατ. ευρώ από την περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων και περίπου 75 εκατ. ευρώ από τη μείωση του εκλογικού επιδόματος.
Δεν έχει οριστικοποιηθεί το ύψος των περικοπών στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ, το οποίο θα κυμαίνεται από 200- 440 εκατ. ευρώ
Στα έξοδα του κράτους περιλαμβάνονται και οι αμοιβές εργαζομένων και έτσι μπήκαν στο στρόχαστρο τα εργασιακά των υπαλλήλων σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες που ελέγχονται από το Δημόσιο, όπου ουσιαστικά αίρεται η μονιμότητα

Μισθοί-εργασιακά
Όλα δείχνουν ότι διασώζεται ο 13ος και 14ος μισθός, ενώ μειώνονται τελικά κατά 22% οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Η μείωση θα αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Διατηρούνται οι ωριμάνσεις (διετίες, πολυετίες), καθώς και τα βασικά επιδόματα (οικογενειακά, ανθυγιεινής εργασίας), τα οποία αναπροσαρμόζονται με το ύψος της κατώτερης αμοιβής μετά τη μείωση.

Η «μετενέργεια», το δικαίωμα δηλαδή του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων για έξι μήνες μετά τη λήξη τους, παραμένει σε ό,τι αφορά το βασικό μισθό και τα βασικά επιδόματα, όπως ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ωστόσο, το εξάμηνο γίνεται τελικά τρίμηνο και από αυτό εξαιρούνται οι νεοεισερχόμενοι.

Μετά τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων θα ακολουθούν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης.

Καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει πρόνοια, ώστε η διαπραγμάτευση να γίνεται με βάση τον κατώτερο μισθό που προβλέπεται από την κλαδική σύμβαση και όχι από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις είναι κατά 8% έως 40% υψηλότερες από την Εθνική Συλλογική.

Συντάξεις:

Το βασικό σενάριο για τις συντάξεις προβλέπει τη μεσοσταθμική μείωση 15% στις επικουρικές πάνω από 150 ευρώ με όφελος περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ .

Σε αυτό το σενάριο αντιδρά η Νέα Δημοκρατία και ζητά μειώσεις πάνω από τα 300 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις, αλλά σε αυτό το σενάριο αντιδρά και η τρόικα γιατί το δημοσιονομικό όφελος θα είναι μόλις 38 εκατομμύρια ευρώ.

Η τρόικα θέτει επίσης άλλα δύο σενάρια:

Στο πρώτο ζητά να αυξηθεί πέρα του 15% το ποσοστό της μείωσης για τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ είτε να μειωθούν και οι κύριες συντάξεις. Εάν δεν μειωθούν αρκετά οι επικουρικές τότε η τρόικα ρίχνει στο τραπέζι και μείωση των κύριων συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ έτσι ώστε να εξασφαλιστούν 600 εκατομμύρια ευρώ.

Συνοπτικά τα τέσσερα σενάρια για τις συντάξεις:

1. Μείωση 10% στις κύριες και 5% στις επικουρικές συντάξεις.

2. Μείωση 5% στις κύριες και 10% στις επικουρικές.

3. Μεσοσταθμική μείωση 15% μόνο στις επικουρικές συντάξεις.

4. Μείωση 20% στις κύριες πάνω από 1.200 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: