Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Η τρόικα ανακεφαλαιοποιεί τις ελληνικές τράπεζες και ετοιμάζει έως το τέλος του 2012 σχέδιο βιώσιμων και μη βιώσιμων τραπεζών

Οι αδύναμοι κρίκοι ή θα συγχωνευθούν ή θα υπάρξει θεραπεία σοκ
Κριτήριο η εξασφάλιση των καταθέσεων
Αποκλειστικό…..Στρατηγικό σχέδιο ριζικής εξυγίανσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εκπονεί η Τρόικα σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την εποπτεύουσα αρχή.
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, η Τρόικα εκπονεί σχέδιο το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2012 και θα έχει ένα βασικό στόχο.
Μετά την ανακεφαλαιοποίηση που υποχρεωτικά θα πραγματοποιηθεί, εντός λίγων μηνών για τις τράπεζες θα αξιολογηθεί με συγκεκριμένες παραμέτρους ποιες ελληνικές τράπεζες μπορούν να είναι βιώσιμες και ποιες όχι.
Χωρίς να αναφερθούν συγκεκριμένα παραδείγματα λόγω των εύθραυστων ισορροπιών που... επικρατούν στο σύστημα, το www.bankingnews.gr παρουσιάζει τους γενικούς άξονες αυτού του σχεδίου.
Η Τρόικα, διαπίστωσε ότι σε γενικές γραμμές το τραπεζικό σύστημα με εξαίρεση τα ομόλογα βρίσκεται σε μια αξιοπρεπή κατάσταση. Ωστόσο διαπίστωσε επίσης ότι υπάρχουν ορισμένες τράπεζες που ενώ ακολούθησαν προγράμματα εξυγίανσης δεν έπεισαν για την αποδοτικότητας τους.
Η Τρόικα λοιπόν αποφάσισε να εκπονήσει μια άκρως ενδελεχή μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να διαπιστωθεί ποιες από  αυτές μπορούν να συνεχίσουν αυτόνομα, ποιες από αυτές πρέπει να συγχωνευθούν με άλλες και σε ποιες πρέπει να υιοθετηθεί θεραπεία σοκ αν η συγχώνευση είναι αδύνατη.
Η Τρόικα θέλει πάση θυσία να βγάλει τους αδύναμους κρίκους από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, να θωρακίσει τον κλάδο και να μην χρειάζονται εξωγενώς κεφάλαια των φορολογουμένων πολιτών να συντηρούν τράπεζες παθογενείς και μόνιμα προβληματικές.
Είναι πολύ πιθανό λόγω αυτής της έκθεσης για την βιωσιμότητα των τραπεζών και με δεδομένο ότι η Τρόικα ανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες θα έχει πρώτο λόγο και ρόλο για το ποιες είναι βιώσιμες και ποιες όχι.
Η έκθεση αυτή βιωσιμότητας θεωρείται μείζονος σημασίας και όσο πλησιάζει ο χρόνος ανακοινώσεων τόσο το ενδιαφέρον της αγοράς θα εντείνεται.
Η έκθεση θα έχει ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2012 και είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τον κλάδο σε εξαναγκαστικές συγχωνεύσεις ή αν αυτό είναι ανέφικτο για ορισμένες τράπεζες σε θεραπεία σοκ που μπορεί να περιλαμβάνεται και τεμαχισμός δραστηριοτήτων.
Επίσης προς το τέλος του 2012 ή μέσα στο 2013 και εφόσον η Ελλάδα έχει διασωθεί – αυτό είναι ακόμη ζητούμενο – να υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος ξένων για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες θα είναι φθηνές και εξυγιασμένες.
Το σχέδιο βιώσιμων και μη βιώσιμων τραπεζών αποτελεί σταθμό για την ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Οι μη βιώσιμες τράπεζες θα φύγουν από τον ελληνικό τραπεζικό χάρτη…..


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: