Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Ωμός εκβιασμός από το Eurogroup: Ψηφίστε πρώτα και μετά βλέπουμε – Τρεις οι όροι για να εγκριθεί το νέο πακέτο – Μια εβδομάδα για να βρούμε 325 εκατ € .


- Σφυροκόπημα κι άσχημο κλίμα για την Ελλάδα
- Όρος 1ος: Ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή την Κυριακή
- Όρος 2ος: Πρόσθετες περικοπές 325 εκατ. ευρώ το 2012
- Όρος 3ος: Ισχυρές δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς
- Δραματικοί τόνοι από τον Βενιζέλο και πάλι
- Υπέρ του Ταμείου που πρότειναν Μερκελ-Σαρκοζί και ο Όλι Ρεν
Μας έστησαν σε μια γωνιά (ξανά) ή μιλάμε και πάλι για ένα καλοστημένο επικοινωνιακό παιχνίδι, μια κίνηση ματ για να αναγκαστεί η Ελλάδα να κάνει ό,τι της ζητούν, στο χρόνο που θέλουν;  
Το δεύτερο και μάλιστα με δήλωση του ίδιου του προέδρου του Συμβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ! 
Επί 5,5 ώρες το Eurogroup συνεδρίαζε για κάτι που δε μπορούσε να πάρει απόφαση. 
Τα μέτρα στην Ελλάδα δεν έχουν ψηφιστεί... Και τότε γιατί έγινε; 
«Κίνηση τακτικής» απάντησε ο...
Γιούνκερ. Και πρόσθεσε ότι αν δεν είχε συγκαλέσει το Συμβούλιο, οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί δε θα είχαν συμφωνήσει ποτέ! Άδικο έχει;
Οι Ευρωπαίοι δεν πείστηκαν από τη «συμφωνία» των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Και το έκαναν σαφές. Γι’ αυτό και έθεσαν συγκεκριμένους όρους ώστε να εγκρίνουν το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Έχουν το μαχαίρι, έχουν και το καρπούζι και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Και εκβιάζουν ξανά πως αν δε γίνει ό,τι ζητούν, λεφτά δε θα μπουν στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου και το Μάρτιο η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.
Η οριστική απόφαση του Eurogroup για τη νέα βοήθεια στην Ελλάδα μετατέθηκε για την επόμενη Τετάρτη. Το ανακοίνωσε επίσημα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπως ανακοίνωσε όλα όσα ΠΡΕΠΕΙ να κάνει μέχρι τότε η Ελλάδα για να πείσει ότι είναι... άξια να πάρει τα δανεικά.
«Παρά τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη τις τελευταίες ημέρες δεν είχαμε στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να λάβουμε αποφάσεις σήμερα» είπε ο Γιούνκερ. Σε μια εβδομάδα λοιπόν, η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τρεις βασικούς όρους.
Ο πρώτος αφορά την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης την Κυριακή.
Ο δεύτερος όρος είναι να εξευρεθούν πρόσθετες περικοπές ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2012.
Ο τρίτος όρος αφορά στην παροχή «ισχυρών δεσμεύσεων» από τους πολιτικούς αρχηγούς για την εφαρμογή του προγράμματος.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διεμήνυσε ότι «καμία δόση του νέου δανείου δεν θα εκταμιευθεί χωρίς να υπάρχει πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων».
«Το μέλλον της Ελλάδας και των πολιτών της βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής Βουλής», έστειλε μήνυμα ο Όλι Ρεν.
Η συνεδρίαση κράτησε 5,5 ώρες και έγινε σε έντονο κλίμα. Η φράση του Γιούνκερ πως «παρά την έντονη ανταλλαγή απόψεων, κατά τα άλλα το κλίμα ήταν άριστο», τα λέει όλα για το τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες!
«Βάφτισαν» την Επιτροπεία «ενίσχυση της Task Force»
Το ξέραμε από καιρό ότι στις Βρυξέλλες αναζητούνταν ένας τρόπος για να μπει η Ελλάδα υπό Επιτροπεία. Και στο Eurogroup της Τετάρτης μάθαμε και πως θα ονομάζεται: «Παρουσία και το εύρος των δραστηριοτήτων της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα». Αυτό αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.
Σκοπός της, όπως διευκρίνισε ο Όλι Ρεν, είναι η διασφάλιση της εφαρμογής του νέου προγράμματος και η παροχή πρόσθετης τεχνικής βοήθειας σε θέματα όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, η εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η βελτίωση της απορροφητικότητας των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και από το Ταμείο Συνοχής.

Βενιζέλος-Καψής: Ώρα ευθυνών και αποφάσεων
«Αυτά που πρέπει να γίνουν από τώρα έως την άλλη Τετάρτη συνιστούν μία στρατηγική επιλογή για τα επόμενα πολλά χρόνια», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μια ακόμη δραματική δήλωση.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση αναφέρθηκε και στο Ταμείο που πρότειναν οι Μερκοζί, που θα εξασφαλίζει τους δανειστές ότι η Ελλάδα θα εξοφλεί τα χρέη της. Το θέμα συζητήθηκε στο Eurogroup, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να τονίζει ότι η πρόταση δεν είναι ακόμη σαφής. Υποσχέθηκε δε ότι ούτως ή άλλως το ελληνικό κράτος, μετά τις περιπέτειες στις οποίες ενεπλάκη, θα είναι εφεξής εντάξει προς τις διεθνές οικονομικές υποχρεώσεις του.

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα και απαιτούν υπευθυνότητα και μόνο υπευθυνότητα από όλους. Οτιδήποτε άλλο δεν βοηθά», δήλωσε οι κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής. «Όπως φάνηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup, βρισκόμαστε ακόμη στη μέση της διαδρομής. Έχουμε πετύχει πολλά, θα πρέπει όμως να γίνουν πολύ περισσότερα», είπε.

«Το κύριο μέλημά μας σήμερα είναι να διασφαλίσουμε την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας», υπογράμμισε ο κ. Καψής, σημειώνοντας ότι «πρώτο βήμα θα είναι η ψήφισή της από τη Βουλή, που θα υποδηλώνει και τη δέσμευση των κομμάτων στους στόχους και τις πολιτικές του νέου οικονομικού προγράμματος».

«Είναι ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Χρειαζόμαστε πράξεις και όχι λόγια», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Με δραματικούς τόνους επέλεξε να μιλήσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το τέλος του Eurogroup. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κάνουν ό,τι απαταίται ώστε την ερχόμενη Τετάρτη, που θα συνεδριάσει ξανά το Eurogroup, να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την έγκριση του νέου προγράμματος βοήθειας.

Και τώρα, υπάρχει η προθεσμία της μιας εβδομάδα και τρεις όροι. «Έως την επόμενη συνεδρίαση η πατρίδα μας, η κοινωνία μας πρέπει να σκεφθεί και να κάνει μία οριστική στρατηγική επιλογή: Εάν βλέπουμε τη σωτηρία και το μέλλον της χώρας μέσα στην ευρωζώνη, πρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε ώστε το πρόγραμμα οπωσδήποτε να εγκριθεί. Και το PSI οπωσδήποτε να γίνει εμπροθέσμως πριν από τις λήξεις των μεγάλων ομολόγων του Μαρτίου.

Εάν η πατρίδα μας, ο λαός μας ευνοεί μία άλλη πολιτική που αναγκαστικά οδηγεί εκτός ευρωζώνης πρέπει αυτό να το πούμε ευθέως και στον εαυτό μας και στους συμπολίτες μας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Και άφησε με... μηνύματα προς το εσωτερικό και σαφείς αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά και του Γιώργου Καρατζαφέρη. «Παρήλθε ο χρόνος της ασάφειας, της αβεβαιότητας, της αμφιθυμίας. Δεν μπορεί πλέον κανείς να κρατεί μία στάση που πατά σε δύο βάρκες. Δεν μπορεί κανείς να κρύβεται πίσω από άλλον. Δεν μπορεί κανείς να θέλει να κάνει μονίμως τον «καλό» για λόγους εκλογικούς, για λόγους μικροπολιτικούς.

Είναι ώρα δύσκολων αποφάσεων. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε αποφάσεις δύσκολες και σε αποφάσεις ακόμα πιο δύσκολες. Έχουμε δυστυχώς να διαλέξουμε ανάμεσα σε θυσίες και σε ακόμα μεγαλύτερες θυσίες, σε ασύγκριτα πιο μεγάλες θυσίες. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε ταπεινώσεις, που υφίσταται μία χώρα, ένα έθνος ιστορικό και υπερήφανο και ακόμα μεγαλύτερες ταπεινώσεις που θα αναγκαστεί να υποστεί εάν με την ψευδαίσθηση ότι διατηρούμε την υπερηφάνεια μας και την αξιοπρέπειά μας, οδηγηθούμε σε λύσεις που έχουν πολύ μεγαλύτερο κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό κόστος.

Κόστος για τον κάθε πολίτη, για την κάθε οικογένεια, για την κάθε επιχείρηση. Πέρασε πια η εποχή της δημαγωγίας, της ευκολίας και των ψευδαισθήσεων. Πρέπει τώρα να πάρουμε αποφάσεις».

Η Ελλάδα πήγε στο Eurogroup χωρίς να έχει ολοκληρώσει όσα της είχαν ζητηθεί, χωρίς να έχει βρει πως θα φτάσει τους στόχους του 2012. Και αυτό το εξέφρασαν έντονα πολλοί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. «Διατυπώθηκαν αντιρρήσεις, πολλές αντιρρήσεις», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Το κυριότερο όμως είναι πως το Eurogroup έλαβε σοβαρά υπόψη του το γεγονός πως δεν έχουν δοθεί ακόμη από τους αρχηγούς όλων των κομμάτων έγγραφες, ρητές και ανεπιφύλακτες δεσμεύσεις για την υποστήριξη του προγράμματος», πρόσθεσε.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό, το υπουργικό Συμβούλιο, τα κόμματα, την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και τη Βουλή.

«Πίσω από τα τεχνικά ζητήματα υπάρχουν μεγάλα πολιτικά, ιδεολογικά, θεσμικά και ιστορικά ζητήματα. Αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν επίσημα στη Βουλή με ψήφο τις επόμενες ημέρες. Εάν πιστεύουν κάποιοι ότι τώρα πρέπει να προταχθεί οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα, είναι ελεύθεροι να κάνουν την επιλογή τους. Αλλά πρέπει τώρα να κάνουμε όλοι την επιλογή μας», κατέληξε.