Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Κατέρρευσαν χθες οι χρηματιστηριακές αγορές-Τεράστιες οι απώλειες

Στο «κόκκινο» γύρισαν τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια χθες καθώς οι φόβοι για διάδοση της οικονομικής κρίσης στις χώρες της ευρωζώνης-και ιδίως στην Ισπανία και την Ιταλία- επέστρεψαν.
Η Wall Street έκλεισε με απώλειες 4,31%, ενώ ο Nasdaq είχε απώλεια 5,05%. 
Στο Παρίσι οι απώλειες ξεπέρασαν το 2% αλλά οι συναλλαγές διακόπηκαν λόγω τεχνικού προβλήματος ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Dax έχασε 3,60% πέφτοντας στις 6.401 μονάδες, στο χαμηλότερο...
επίπεδο του έτους.
Το Χ.Α υποχώρησε για ένατη συνεχή συνεδρίαση, βρέθηκε κάτω από τα επίπεδα των 1.100 μονάδων και μετρά συνολικές απώλειες 15,53% στις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθούν τα έκτακτα προγράμματα αναχρηματοδότησης προς τον τραπεζικό τομέα με τη διενέργεια τουλάχιστον μίας εξάμηνης δημοπρασίας για την παροχή ρευστότητας και επιπλέον θα διατηρηθούν τα αντίστοιχα τριμηνιαία για όσο διάστημα χρειαστεί και πάντως ως το τέλος του έτους. Η ανακοίνωση αυτή ωστόσο φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή για να επανέλθει η ηρεμία στις αγορές.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρότεινε με επιστολή του στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Σταθερότητας, τον επαναπροσδιορισμό των κονδυλίων που έχει στη διάθεσή του το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), καθιστώντας σαφές ότι η κρίση κρατικού χρέους απειλεί τις πλέον ευάλωτες χώρες της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: