Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Στο παρά πέντε προς την ρεαλιστική γραμμή Σαμαρά

Την ώρα που παραγωγικοί Φορείς παλεύουν να επιβιώσουν ο Υπ. Οικονομικών ανακοινώνει ότι θα τα αλλάξει… όλα στο φορολογικό σύστημα, μιλώντας ακόμη και για μείωση Φ.Π.Α.
Παντελώς χαμένα τα έχει η Κυβέρνηση που βλέπει, ότι η οικονομική πολιτική της, όχι μόνο δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά βυθίζει την χώρα όλο και πιο πολύ στην κρίση.  
Η ανικανότητά της να αντιληφθεί τις ανάγκες των πολιτών και των παραγωγικών Φορέων της Οικονομίας φαίνεται κυρίως από τις απανωτές αλλαγές των φορολογικών Νομοσχεδίων, που έχουν προκαλέσει αλαλούμ σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες...
Χθες, ο Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ακόμη ένα καινούριο φορολογικό πλαίσιο, το 10ο κατά σειρά, μέσα σε λίγους μήνες! Τώρα, η Κυβέρνηση υπόσχεται μειώσεις φόρων(!), χωρίς όμως να διευκρινίζει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα πόσο θα μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ, τι θα κερδίσει το Κράτος από τέτοιες κινήσεις και το κυριότερο, αν αυτές οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις θα έχουν διάρκεια.

Μέχρι τις 22 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί προτάσεις από Κόμματα και Φορείς, προκειμένου έως τις 15 Σεπτεμβρίου να έχει συνταχθεί ένα προσχέδιο που θα είναι η βάση του διαλόγου. Τον Οκτώβριο μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, η Κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει στη Βουλή και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει, ότι οι νέες φορολογικές αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2012, την ώρα που η βαριά πληγωμένη Οικονομία μας τις χρειάζεται άμεσα!

Με όσα ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, είναι ξεκάθαρο, ότι έστω και αργά υιοθετεί τη «γραμμή» του Αντώνη Σαμαρά! Ο τελευταίος έχει μιλήσει εδώ και μήνες για επανεκκίνηση της οικονομίας, με μείωση των φορολογικών συντελεστών και παροχή κινήτρων στους ελεύθερους επαγγελματίες, για να κινηθεί εκ νέου το χρήμα και να «αναπνεύσουν» οι πολίτες.
 
Το γεγονός, ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να ταχθεί στην πολύ πιο ρεαλιστική «γραμμή» της Νέας Δημοκρατίας, δεν αποδεικνύει μόνο την ικανότητα του οικονομικού επιτελείου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ανταπεξέλθει στην κρίση, αλλά κυρίως και πάνω από όλα δείχνει την τραγική καθυστέρηση του Υπουργείου Οικονομικών, να αντιληφθεί, ότι  η πολιτική του οδηγεί τη χώρα στο γκρεμό.
Εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, η ρευστότητα έχει χαθεί από την αγορά, οι καταναλωτές δεν ψωνίζουν, οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, ενώ οι μεγάλες αναγκάζονται να απολύσουν κόσμο, μήπως και επιβιώσουν. Ακόμη και τώρα είναι αμφίβολο, αν η Κυβέρνηση έχει αντιληφθεί, ότι η Οικονομία μας έφθασε στο σημείο «μηδέν», για αυτό και ετοιμάζεται να αλλάξει το φορολογικό πλαίσιο ή απλά το κάνει για να… πειραματιστεί, όπως έκανε τους προηγούμενους μήνες!

Το ότι η Κυβέρνηση πορεύεται στα «τυφλά» φαίνεται ξεκάθαρα από το μπέρδεμα που υπάρχει στη ρύθμιση για τους οφειλέτες του Δημοσίου. Από χθες τέθηκε σε εφαρμογή η απόφαση που προβλέπει αυτόφωρο και φυλάκιση σε όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ στο Δημόσιο, όμως από το Υπουργείο Οικονομικών τονίζουν, ότι το μέτρο θα ισχύσει σε όσους οφείλουν από 150.000 ευρώ και πάνω! «Έως πότε θα παίζουν με τις αντοχές του κόσμου; Δεν έχουν συναίσθηση του τι κάνουν. Δεν υπάρχει καν ένα στοιχειώδες σχέδιο στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης» σημειώνουν πηγές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Οι αλλαγές στη φορολογία, για να δώσουν «ανάσα» στους πολίτες θα πρέπει να γίνουν άμεσα. Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και βεβαίως όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι δεν αντέχουν άλλο υπό αυτές τις συνθήκες. Αυτό φαίνεται και από τη ρύθμιση για καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις, όπου η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη, αφού λίγες είναι οι επιχειρήσεις που διαθέτουν ρευστό για να ανταποκριθούν άμεσα στις υποχρεώσεις τους. Η φοροκαταιγίδα της Κυβέρνησης τους έχει εξαντλήσει και πολλοί σημειώνουν, ότι σε έξι μήνες από τώρα θα έχουν κλείσει ακόμη περισσότερα καταστήματα και επιχειρήσεις, για αυτό η Κυβέρνηση πρέπει τώρα να βοηθήσει την οικονομία με μειώσεις φόρων.
Αυτό που λένε αναλυτές της αγοράς είναι, ότι το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να υιοθετήσει όλες τις προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά, έτσι όπως αυτές παρουσιάστηκαν στο «Ζάππειο ΙΙ». «Με ημίμετρα, δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα» υπογραμμίζουν. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όταν παρουσίαζε της προτάσεις του.

«Το νέο  Εθνικό Φορολογικό Σύστημα πρέπει να καταρτιστεί λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές υποχρεώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων και κυρίως τις δυνατότητες αποπληρωμής του τεράστιου εσωτερικού χρέους της ελληνικής αγοράς». Αυτό αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, που κατέθεσε τις προτάσεις της για το νέο Φορολογικό Σύστημα.
Μεταξύ άλλων, προτείνει μείωση της φορολογίας όλων των επιχειρήσεων στο 15%, αλλά και του ΦΠΑ, με την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή στο 19% και την ταυτόχρονη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή στο 9% για τα είδη πρώτης ανάγκης και για τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η αγορά χρωστά σήμερα 253 δισ. ευρώ στις Τράπεζες και καλείται να πληρώσει ετήσιους φόρους περίπου 58 δισ. για το 2011, έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει  ληξιπρόθεσμες οφειλές 41,1 δισ. Το σύνολο των υποχρεώσεων που έχουν οι καταστηματάρχες σήμερα ξεπερνά τα 760 δισ. και εντός της επόμενης τετραετίας θα πρέπει να καταβάλλουν άλλα 244 δισ. σε φόρους, σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό του «Μεσοπρόθεσμου».
«Χορτάσαμε από λόγια, θεωρίες και προφητείες  για την «εμφανή φοροδιαφυγή» με μέτρα τα οποία απέχουν πολύ από τη δική μας καθημερινή πραγματικότητα, αλλά και το ζητούμενο αποτέλεσμα» αναφέρει η Ε.Σ.Ε.Ε. Την ανάγκη μείωσης του Φ.Π.Α. για να ανασάνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επεσήμαναν σε χθεσινή συνάντηση τους ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης με το προεδρείο της ΕΣΕΕ.
Από τον Πρωϊνό λόγο Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: