Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Της μιας δραχμής τα γιασεμιά… των Πανεπιστημιακών ανθίζουν!

Διάβασα στις εφημερίδες και άκουσα από τα ΜΜΕ πως τα Πανεπιστήμιά μας (Αθηνών, Κρήτης, ΕΜΠ) κατετάγησαν στα 100 καλύτερα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Κέντρα της Ε.Ε. από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό (European Research Ranking). Κοντοστάθηκα και αναρωτήθηκα:  
Οι «βολεμένοι», οι απαξιωμένοι, οι άχρηστοι βρέθηκαν στις 100 πρώτες θέσεις; 
Απίστευτο και όμως αληθινό, αφού η επιστημονική συγγραφική και ερευνητική δραστηριότητα των Πανεπιστημίων μας έχει θεαματική επιτυχία τα τελευταία χρόνια, παρά τη ...
συγκρατημένη κυβερνητική οικονομική ενίσχυση. Εξάλλου, η εικόνα προόδου για την Ελλάδα έχει ήδη καταγραφεί από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Η τελευταία αυτή ευρωπαϊκή αναγνώριση έρχεται ad hoc, την ώρα, δηλαδή, που η κοινωνία κοντεύει να πειστεί ότι τίποτε δεν λειτουργεί στα Πανεπιστήμια, που θα παύσουν και να λειτουργούν από τον Σεπτέμβρη!
«Λέγε – λέγε το κοπέλι κάνει την κυρά να θέλει». Έτσι και οι γονείς, ενώ «πουλιούνται» κυριολεκτικά για να αντιμετωπίσουν την παραπαιδεία, προκειμένου τα παιδιά τους να σπουδάσουν στα «ευαγή» αυτά ελληνικά Ιδρύματα, κατηγορούν και διαμαρτύρονται για την κατάντια των Πανεπιστημίων και σε λίγο θα είναι έτοιμοι να προτιμήσουν τα Ιδιωτικά Κολέγια, που κάποτε απαξίωναν και λοιδορούσαν.
Θα πρέπει, όμως, να σκεφθούν σοβαρά, τι σχέση μπορεί να έχει η δεινή απαξίωση των δημόσιων Πανεπιστημίων με την προγραμματισμένη και ευκταία καλή λειτουργία των κερδοσκοπικών ιδιωτικών Πανεπιστημίων- Κολεγίων. Όλοι, λοιπόν,  εναντίον όλων αδιακρίτως των «βολεμένων» Πανεπιστημιακών.
Θα πρέπει, επιτέλους, να γίνει αντιληπτό ότι οι Πανεπιστημιακοί είναι οι μόνοι δημόσιοι λειτουργοί που δεν εντάσσονται μισθολογικά-όπως εθιμικώ δικαίω ίσχυε- στην κατηγορία των αντίστοιχων, πράγματι «βολεμένων», βουλευτών και δικαστικών. Οι μισθοί τους, οι οποίοι, προ λιτότητας, δεν είχαν το ταίρι τους στην Ε.Ε., σήμερα κατάντησαν «της μιας δραχμής τα γιασεμιά».
Διάβασα, επίσης, στις εφημερίδες ότι η κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση τροπολογία με την οποία περικόπτονται κατά 20%-25% τα ερευνητικά επιδόματα, ενώ εκκρεμεί συνάντηση της ΠΟΣΔΕΠ με τους αρμόδιους υπουργούς για συζήτηση του μισθολογικού και, κυρίως, όταν κύριο επιχείρημα του νέου νόμου για τα ΑΕΙ είναι η ανάδειξή τους στις πρώτες θέσεις των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων παγκόσμια. Τώρα, λοιπόν, που επιβεβαιώνεται ότι ήδη τα Πανεπιστήμια βρίσκονται σε αυτή την πλεονεκτική θέση, το υπουργείο Παιδείας αποφασίζει το «κούρεμα» της έρευνας.
Να απορήσω ή να οδηγηθώ στη δυσάρεστη διαπίστωση ότι εμείς οι Έλληνες, έξυπνος και περιούσιος λαός, έχουμε το μέγιστο ταλέντο να πελεκάμε μόνοι μας τα πόδια μας; Όσο εύκολα αυτοαξιολογούμαστε ως οι πρώτοι και καλύτεροι, τόσο εύκολα και αυτοαπαξιωνόμαστε. Η επιπολαιότητα «απ’ την κορφή ως τα νύχια». Κρίμα! Είμαστε ικανοί για τα πιο μεγάλα και επωφελή, αλλά και για τα πιο μικρά και επιβλαβή. Δύσκολα μπορούν να μας καταλάβουν οι εταίροι μας και, δυστυχώς, έχουν ήδη καταλάβει μόνον τα ελαττώματά μας.
Ενδεικτική είναι η επιμονή του υπουργείου στην επιλογή του Πρύτανη με ανοικτή προκήρυξη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Και είναι σίγουρο ότι θα προστρέξουν όλοι οι σοφοί του κόσμου για να βοηθήσουν τους απεγνωσμένους Έλληνες συναδέλφους τους, ιδιαίτερα όταν πληροφορηθούν για τις παχυλές αμοιβές των  «βολεμένων»! Αν την πάθει, βέβαια, κάποιος και αλλάξει μετά γνώμη, έχουμε και πάλι τη λύση: Σύμφωνα με το νόμο θα τον αντικαταστήσουμε και, έτσι, το Πανεπιστήμιο διαρκώς θα βελτιώνεται.
Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε, αγαπητοί υπεύθυνοι της Παιδείας των Ελλήνων. Ευτυχώς, τουλάχιστον, που ορισμένοι Ευρωπαίοι δεν το νομίζουν!

 
*Η καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου είναι πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: