Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Tο ανεβασμένο spread ροκάνισε ήδη τους έκτακτους φόρους (Πως θα μπορούσε να σωθεί η οικονομία)


Αν ήμουν οικονομολόγος με κυβερνητική εμπειρία θα έλεγα σοφίες για τον ΠΣΑ. Αλλά δεν είμαι, και θα σας τα πω μπακάλικα, με βάση αυτά που σας είπα στο http://www.antinews.gr/?p=30984 .
Όταν έγραψα τις δικές μου προτάσεις, είχα γνώμονα αυστηρά και επίμονα μέτρα που όμως θα πείραζαν τους πάντες, και τους φτωχούς, και τους πλούσιους, έδιναν κίνητρα στους πλούσιους να φέρουν πίσω τα λεφτά τους, διορθώνοντας λίγο το ασφαλιστικό και την ρευστότητα των τραπεζών, ξεχωρίζοντας μόνιμα από έκτακτα μέτρα, δίνοντας κίνητρο για δημιουργία ΑΕΠ μέσω μείωσης συντελεστή, και όχι μέσω επιδοτήσεων και πράσινων αλόγων κλπ κλπ.
 Σας τα είπα έτσι, γιατί είχα μία σκοπιμότητα: Να αυξήσω την αξιοπιστία στην αγορά και την αξιοπιστία στους Έλληνες. Να σηματοδοτήσω ότι «μάγκες ως εδώ και όχι παραπέρα» αλλά να ηρεμήσω το κεφάλαιο, να δώσω κίνητρο να έρθει πίσω, να επενδυθεί, να μπει μετρητό στις τράπεζες, να δώσουν κανένα δανειάκι. Να μειωθεί το spread. Σχεδίασα όλη μου την...
πρόταση αλλά είχα στόχο: Να σώσω το μπακάλικο, χωρίς να πηδήξω τους Έλληνες, και να δώσω κίνητρο στους Έλληνες να βοηθήσουν άλλους Έλληνες. Και – το ξαναείπα; — να μειώσω το spread. Αν είχε πει αυτά που είπα ο Υπουργός, πιστεύω ότι θα τραβούσαμε τα μαλλιά μας, θα βρίζαμε, θα κάναμε αντιπολίτευση, αλλά η μύτη μου μού λέει ότι θα έπεφτε το spread.
 Tο ανεβασμένο spread ροκάνισε ήδη τους έκτακτους φόρους
Θα χρειαστούν νέοι φόροι
Θα περιοριστεί το διαθέσιμο εισόδημα
Θα αυξηθεί το κόστος του τραπεζικού δανεισμού
Θα γίνουν περικοπές στις εταιρίες
Θα αυξηθεί η ανεργία
Θα μειωθεί η «φορολογητέα ύλη»
Θα ανέβει το spread
Θα ροκανίσει του νέους νέους φόρους
Θα περιοριστεί το εισόδημα
Θα …
….Θα αυξηθεί η ανεργία
….Θα αυξηθεί η ανεργία
Σε αντίθεση με μένα, τον μπακάλη, η Κυβέρνηση είχε προκρούστεια προσέγγιση. Σίγουρα πιο σωστή αφού έχουν λογιστές και τευτέρια και ξέρουν από κρατικούς προϋπολογισμούς. Η μύτη μου μού λέει ότι δεν θα πέσει το spread.
Χίλια συγγνώμη αν ακούγομαι απαισιόδοξος, αλλά έτσι είναι οι μπακάληδες σε ύφεση. Μην άγχεστε, θα μπορούσα να σας το περιγράψω να τρέχετε να σηκώνετε λεφτά από τις τράπεζες αύριο στις 8. Αλλά δεν το κάνω, όχι σήμερα.
 Α.
 Ιδού και τα μέτρα που προτείναμε
- Πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο για 3 χρόνια
- Πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για 2 χρόνια
- Περικοπή όλων των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων
- Αύξηση του φόρου στα καύσιμα
- Αύξηση κατά  τουλάχιστον 4 μονάδες του ΦΠΑ των δύο χαμηλών κατηγοριών
- Αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 20%
- Κλιμάκωση του ΕΤΑΚ από 0,1% έως μέγιστο 0,5% με προοπτική μηδενισμού στο πέρας της κρίσης.
- Εξάντληση φορολογικής υποχρέωσης εσόδων από νομικά πρόσωπα στην πηγή
- Κατάργηση οποιασδήποτε φορολογίας χρηματιστηριακών κερδών.
- Σύνδεση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με αυτόν των νομικών προσώπων. Τριετής αποκλιμάκωση ώστε να φθάσουν τελικά σε επίπεδα ανταγωνιστικά με αυτά που ισχύουν σε γειτονικές χώρες.
- Μείωση κατά 50% του συνόλου των κρατικών επιδοτήσεων σε εταιρίες, ΜΚΟ κλπ
- Δημιουργία αφορολόγητων ιδιωτικών συνταξιοδοτικών λογαριασμών με συνεργαζόμενες τράπεζες μέχρι €10.000 ετησίως. Δεσμευμένων μέχρι συνταξιοδότησης, φορολογητέων σαν εισόδημα, μετά.
- Επαναφορά «ροζ χαρτιών». Πλήρης ελευθερία στον επαναπατρισμό κεφαλαίων και σαφής δήλωση περί δυνατότητας χρήσεώς των για κάλυψη του «πόθεν έσχες». Ρητή και πειστική διαβεβαίωση περί τραπεζικού απορρήτου.
Υ.Γ.
 Και αν δεν είναι κατανοητό αυτό με το βαρετό spread, διαβάστε κι αυτό:  ΟΛΑ τα δάνεια στην Ελλάδα βασίζονται σε αυτό, συν ένα καπέλο!  Ανεβάζει κόστος εταιρικού δανεισμού, κόστος κεφαλαίου κίνησης, το δάνειο του αυτοκινήτου, το τοκοχρεολύσιο στο σπίτι …αλυσίδα
  Factorx

Δεν υπάρχουν σχόλια: