Κάπου στις 100 μέρες έπειτα από την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα που δήλωνε έτοιμο να κυβερνήσει, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε και στο διαδίκτυο.
Με ανακοίνωσή της η Ομάδα Επικοινωνίας και Νέων Μέσων του Γραφείου του Πρωθυπουργού, μας πληροφορεί πως στις 4 Οκτωβρίου 2009 βρέθηκε αντιμέτωπη με την εξ’ ολοκλήρου διαγραφή της ιστοσελίδας στο primeminister.gr.
Όλα τα περίμενα, αλλά όχι και τη λογική της καμένης γης στο διαδίκτυο. Έστω πως είχε διαγραφεί εξ ολοκλήρου η σελίδα. Και λοιπόν; Είναι λόγος αυτός που απαιτεί 100 μέρες για το στήσιμο ενός wordpress; Δεν μπορούσατε στο μεταξύ να βάλετε μια καλαίσθητη σελίδα που να λέει 10 πράγματα για τον Έλληνα πρωθυπουργό;
Σημασία πάντως έχει πως η σελίδα σήμερα δουλεύει επιτέλους. Και πως σε...
γενικές γραμμές είναι καλή. Έχει γίνει μια πρώτη κίνηση για την καταγραφή της ιστορίας του πρωθυπουργού, ως θεσμού. Καταγράφονται με ιστορική σειρά οι πρωθυπουργοί από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους ως σήμερα (ακόμη κι οι Απριλιανοί!) Εδώ θα ήθελα να προτείνω δυο πράγματα:
- Να προστεθούν σύντομα βιογραφικά και πορτρέτα των πρωθυπουργών και
- Να σταματήσει η «στρατιωτική» αναγραφή του επωνύμου πριν το όνομα, πχ «Κώστας Σημίτης» και όχι «Σημίτης Κώστας»
Η νέα ιστοσελίδα χρειάζεται μερικές τεχνικές βελτιώσεις. Προτείνω τις εξής:
- στη σελίδα της επικοινωνίας αποτελεί κακοφωνία η απαίτηση να πληκτρολογήσει κάποιος το περιεχόμενο της εικόνας επαλήθευσης (validation image) όταν αυτό απεικονίζεται στα αγγλικά. Σε Έλληνες πολίτες απευθύνεται το site πατριώτες! Φτιάξτε ένα προγραμματάκι που να απεικονίζει τουλάχιστον αριθμητικό περιεχόμενο.
- Στην ίδια σελίδα τα ονόματα κάποιων πεδίων εμφανίζονται με έντονη γραμματοσειρά ενώ άλλα με απλή. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος για τη διαφορά αυτή.
- Στον πίνακα πλοήγησης το «Συν/ξεις Τύπου» βγάζει μάτι. Το «Τύπου» μάλλον περισσεύει — δηλαδή τι άλλες συνεντεύξεις να δίνει ένας πρωθυπουργός. Βγάλτε το «Τύπου» και θα υπάρξει χώρος για τις «Συνεντεύξεις». Δεν είναι ανάγκη να υπάρχει ξεχωριστή ενότητα για συνεντεύξεις τύπου και για απλές συνεντεύξεις. Είτε μιλάς σε έναν δημοσιογράφο είτε σε 100, συνέντευξη είναι.
- Για ποιό λόγο θα πρέπει ο επισκέπτης να κάνει click δύο φορές για να δει τους συνδέσμους προς τα υπουργεία; Αναφέρομαι στον σύνδεσμο “Κυβέρνηση” ο οποίος παραπέμπει σε σελίδα που αριθμεί τα υπουργεία και στο τέλος περιέχει δεύτερο σύνδεσμο που παραπέμπει σε νέα παράθεση των υπουργείων, με συνδέσμους προς αυτά. Είναι ανάγκη, δηλαδή, το usability του πρωθυπουργικού ιστοτόπου να συναγωνίζεται το usability δημοσίων υπηρεσίων; Στο γραφείο 102 για την αίτηση, στο γραφείο 225 για το χαρτόσημο, στο γραφείο 501 για τον συνδετήρα, και πίσω στο γραφείο 102 για να την καταθέσετε!
- Η μηχανή αναζήτησης θέλει δουλειά. Αντί να προβάλλει επιγραμματικά τα αποτελέσματα μια αναζήσης τα παρουσιάζει ολόκληρα.
- Παρομοίως σε σελίδες όπως τα «Τελευταία Νέα» καλό είναι να μην προβάλλονται κατεβατά-σεντόνια αλλά περιλήψεις ή οι πρώτες παράγραφοι, συνοδευόμενες με σύνδεσμο προς το ακέραιο κείμενο.
- Ήταν ανάγκη να υπάρχει ξεχωριστή ενότητα για τους «Χαιρετισμούς»; Ομιλίες δεν είναι κι αυτοί;
- Βρείτε κάποιον με μεράκι στη γλωσσική επιμέλεια να χτενίζει το περιεχόμενο. Λείπουν σημεία στίξης και εντοπίζονται γραμματικά και συντακτικά λάθη.
- Καλή ιδέα να υπάρχει επιλογή για αγγλικό περιεχόμενο αλλά αν δεν το εννοείτε, τι το έχετε το ρημάδι; Ένα αγγλικό βιογραφικό σημείωμα του πρωθυπουργού περιτριγυρισμένο από Ελληνικό περιεχόμενο δεν αποτελεί αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας.
- Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού θα μπορούσατε να το δημοσιεύετε και ως αντικείμενα VCAL.
- Δεν υπάρχει λεκτικός ή απεικονιστικός σύνδεσμος προς ροή RSS.
- Σημειώνω, τέλος, πως το primeminister.gr ακόμη δεν παράγει καθαρό XHTML κώδικα.
λ:ηρ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου