Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Αργός θάνατος για την ελληνική οικονομία

Εύστοχες οι επισημάνσεις των ειδικών της Moody's

Πολύ σωστή θεωρούμε την εκτίμηση των ειδικών του διεθνούς οίκου Moody’s για τον κίνδυνο «αργού θανάτου» που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.
Τα προβλήματα
Με την αρνητική δυναμική που έχει αναπτυχθεί, η Ελλάδα βρίσκεται στην ανάγκη να αφιερώνει ολοένα μεγαλύτερο μέρος του εθνικού εισοδήματος για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Έχουμε συμβιβαστεί με την ιδέα ότι το χρέος θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια σαν ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
Υπολογίζεται ότι στα τέλη του 2011 το δημόσιο χρέος θα κυμαίνεται στο... 125%-130% του ΑΕΠ, χωρίς να έχει επιτευχθεί η δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος ώστε να αρχίσει η χρηματοδότηση του σταδιακού περιορισμού του.
Από τη στιγμή που έχουμε μπει σε πορεία υπερχρέωσης, είναι λογικό να χειροτερεύουν, με το πέρασμα του χρόνου, οι όροι δανεισμού μας.
Ο συνδυασμός τεράστιου δημόσιου χρέους, αδυναμίας εξασφάλισης δημοσιονομικού πλεονάσματος και επιδείνωσης των όρων δανεισμού δημιουργεί τις συνθήκες του αργού οικονομικού θανάτου που περιγράφουν στην έκθεσή τους οι ειδικοί του διεθνούς οίκου Moody’s.
Η απάντηση
Η μόνη ρεαλιστική απάντηση στην πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι η ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για μια νέου τύπου οικονομική ανάπτυξη.
Προς το παρόν, πάντως, λείπει η αναπτυξιακή διάσταση στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, ενώ η άνοδος του ετήσιου πληθωρισμού στο 2,6% -σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης- συμβάλλει στην περαιτέρω εξασθένηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οδηγούμαστε σε μία περίοδο οικονομικής στασιμότητας, που θα μετατρέψει το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ελλάδας και το κόστος εξυπηρέτησής του σε ασήκωτο οικονομικό φορτίο. 
Με αυτή την έννοια, λοιπόν, κινδυνεύουμε, σε βάθος χρόνου, από τον «αργό θάνατο» που περιγράφουν οι ειδικοί του οίκου Moody’s. Θα συνεχίσουμε μία προβληματική δημοσιονομική και οικονομική πορεία, μέχρι να φτάσουμε σε ένα οριακό σημείο και να οδηγηθούμε σε μία γενικευμένη κρίση αξιοπιστίας με μεγάλες οικονομικές και κυρίως κοινωνικές συνέπειες.
Ο μόνος τρόπος να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο είναι να ακολουθήσουμε μία θεραπεία-σοκ, που θα στηρίζεται στη δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών, των πραγματικών εισοδημάτων μεγάλων επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων, στην άμεση και δραστική εξυγίανση του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος και στη δυναμική στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Διαφορετικά, θα πραγματοποιηθεί το σενάριο του «αργού οικονομικού θανάτου» σε βάρος της νέας γενιάς.
Γιώργος Κύρτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια: