Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, (η έξοδος από την κρίση) δεν είναι εγγυημένη»

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την ύφεση


Η παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να μην καταφέρει να βγει από την κρίση το 2010 εξαιτίας των «φουσκών» που έχουν δημιουργήσει οι τεράστιες τονωτικές ενέσεις ρευστότητας που έγιναν από τις κυβερνήσεις για να μην καταρρεύσει το χρηματοοικονομικό σύστημα. 
Αυτή την εκτίμηση έκανε ο Πασκάλ Λαμί, διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), μιλώντας σε... γαλλικό ραδιόφωνο. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, (η έξοδος από την κρίση) δεν είναι εγγυημένη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμί ερωτώμενος σχετικά με τις προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας το 2010. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε φτάσει στο κατώτερο σημείο, αλλά η ταχύτητα ανόδου δεν είναι σαφής. Με τον κατακλυσμό ρευστότητας στην οικονομία και το χρηματοοικονομικό σύστημα μέσω δημόσιων κεφαλαίων, έχουμε επίσης δημιουργήσει φούσκες οι οποίες θα πρέπει να απορροφηθούν», τόνισε ο επικεφαλής του παγκόσμιου Οργανισμού.
Επίσης, ο κ. Λαμί υπογράμμισε το δυναμισμό που επέδειξαν ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, και κατάφεραν να αποφύγουν σε μεγάλο βαθμό την κρίση. «Από ορισμένες απόψεις», τόνισε ο κ. Λαμί, «οι οικονομίες αυτές λειτουργούν καλύτερα από τις δυτικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: