Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Ομόφωνο Κυπριακό «όχι» στους Τούρκους…


Ενώ αναμένεται στην Αθήνα της εβδομάδα αυτή ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δημ. Χριστόφιας, ομόφωνα απήντησε «όχι» στις νέες προκλητικές τουρκικές προτάσεις για το εθνικό θέμα, ο πολιτικός κόσμος της Μεγαλονήσου! 
Οι προκλήσεις μάλιστα κλιμακώθηκαν περισσότερο με συνέντευξη του «πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους κ. Ντερβίς Έρογλου, που θέτει ως προϋπόθεση κάθε λύσεως του Κυπριακού την διχοτόμηση! Πιο συγκεκριμένα, ομόφωνα ο Κύπριος πρόεδρος Χριστόφιας και οι αρχηγοί των κομμάτων απέρριψαν τη δέσμη προτάσεων της...
τουρκικής πλευράς για τη διακυβέρνηση και τη δομή της εξουσίας.  
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε μετά τη σύσκεψη του άτυπου συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ότι ύστερα από συζήτηση δυόμισι ωρών, κοινή διαπίστωση είναι πως οι τουρκικές προτάσεις «είναι απαράδεκτες και πόρρω απέχουν από τα συμφωνηθέντα για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας». Κατά συνέπεια δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης. Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πολιτικοί αρχηγοί διαπίστωσαν επίσης ότι η τουρκική κίνηση για υποβολή δέσμης προτάσεων εντάσσεται στο επικοινωνιακό παιχνίδι της Τουρκίας.

Η απόρριψη των τουρκικών προτάσεων 24 ώρες πριν από την έναρξη των εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Χριστόφια- Ταλάτ εκμηδενίζει τις οποίες πιθανότητες επιτυχίας τους- εάν είχαν. Οι τουρκικές προτάσεις, οι οποίες κατά τις εκτιμήσεις της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας οδηγούν σε συνομοσπονδία, σύμφωνα με διπλωματικές πήγες θέτουν εν αμφιβόλω ακόμα και τη συνέ χιση της συνολικής διαπραγματευτικής διαδικασίας. Τη συμφωνημένη διχοτόμηση θεωρεί ως την πλέον βιώσιμη επιλογή για την Κύπρο ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος δεν κρύβει την προτίμησή του σε μια τέτοια εξέλιξη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυπριακή έκδοση της «Κ». Απαραίτητη προϋπόθεση για λύση του Κυπριακού θεωρεί την αναγνώριση τουρκοκυπριακού κράτους. Παράλληλα, επιρρίπτει την ευθύνη για την καθυστέρηση προόδου στις διαπραγματεύσεις αποκλειστικά στους Ελληνοκύπριους, ενώ δηλώνει ότι, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση, χωρίς όμως να δεσμεύεται από την προεργασία που έχει γίνει, αφού, όπως λέει, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα!
.greekinsight.

Δεν υπάρχουν σχόλια: