Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Έξι μήνες παρατείνεται η αναστολή πλειστηριασμών Α΄ κατοικίας

Την παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2010 της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους έως και 200.000 ευρώ επικύρωσε η Βουλή ψηφίζοντας κατά πλειοψηφία την τροποποιημένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου. 

Υπέρ της πράξης ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, παρών ψήφισε το ΚΚΕ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε με εξαίρεση την αναστολή πλειστηριασμών. Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης αναφερόμενος στους λόγους που επέβαλαν την ψήφιση της συγκεκριμένης νομοθετικής πράξης υπογράμμισε τη συνέχεια του κράτους, καθώς η πράξη είχε τεθεί σε ισχύ από την κυβέρνηση της ΝΔ, την απρόσκοπτη εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2010 και την προστασία των οφειλετών.
Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου παρέχεται επίσης η δυνατότητα τμηματικής καταβολής των οφειλών ΦΠΑ.
Ο κ. Σαχινίδης επεσήμανε πάντως ότι...
μόλις το 3% των επιχειρήσεων στις οποίες παρασχέθηκε η δυνατότητα αυτή έκανε χρήση της σχετικής διάταξης, λόγω του ότι η κάθε δόση προσαυξάνονταν με υπέρογκα ποσά.
Ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να τεθεί καταληκτική ημερομηνία στη δυνατότητα τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ.
Με άλλη διάταξη της νομοθετικής πράξης επιβάλλεται αλλαγή στο πρόστιμο για υποβολή ανακριβούς δήλωσης ή για τη μη υποβολή δήλωσης.
Αποσαφηνίζεται ακόμη ότι αναφορικά με τις κυρώσεις η κάθε χρήση κρίνεται αυτοτελώς προκειμένου να καταστήσει την τμηματική μεταβολή περισσότερο ελκυστική.
Καταργείται η αύξηση του ποσοστού με βάση το οποίο σχηματίζεται το ποσό πρόβλεψης για απόσβεση των επισφαλών απαιτήσεων που εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα και επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς, διότι - όπως ανέφερε ο υφυπουργός - η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την απώλεια εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό, που ανέρχεται στα 145 εκατ. ευρώ για να μην αναγκαστεί παρέχοντας ελαφρύνσεις στις εταιρείες να επιβαρυνθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι στο μέλλον.
Ακόμη αυξάνεται στα 150.000 ευρώ (από 30.000 ευρώ) το όριο μέχρι του οποίου δεν ενεργοποιείται η προσωποκράτηση έναντι οφειλετών. Επιπλέον, αυξάνεται στα 5.000 ευρώ (από 2.000 ευρώ) το όριο αποποινικοποίησης χρεών από ασφαλιστικές εισφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: