Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Για εξαγορά μεγάλης ελληνικής τράπεζας το 1,25 δισ. της Εθνικής

Σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,25 δισ. ευρώ προχωρεί η Εθνική Τράπεζα μέσα στον Ιούλιο, με στόχο να θωρακιστεί εν όψει των αλλαγών που αναμένονται στο εγχώριο και διεθνές τραπεζικό σύστημα, γεγονός που θα εξασφαλίσει στον ελληνικό όμιλο πρόσθετη ευελιξία κινήσεων και θα του επιτρέψει να αξιοποιήσει στρατηγικές ευκαιρίες, ισχυροποιώντας την ηγετική του παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη. (Δείτε εδώ)

Η κίνηση της Εθνικής θεωρείται από την αγορά προάγγελος ανάλογων αποφάσεων και από τα υπόλοιπα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία αναμένεται να απαντήσουν στην αύξηση αυτή. Όπως ανακοινώθηκε χθες, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, το οποίο θα συνεδριάσει για το θέμα την ερχόμενη Πέμπτη, θα αποφασίσει την έκδοση δύο νέων κοινών ονομαστικών μετοχών για κάθε εννέα παλαιές, με τιμή διάθεσης τα 11,30 ευρώ ανά νέα μετοχή.


Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου υπογράμμισε ότι «οι σημερινές συνθήκες στον τραπεζικό χώρο απαιτούν εγρήγορση και ανάληψη στρατηγικών πρωτοβουλιών για την επίτευξη ισχυρότερης κεφαλαιακής επάρκειας. Η τράπεζα που θα αναπροσαρμόσει έγκαιρα την κεφαλαιακή της επάρκεια θα αποκτήσει σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημα». Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση « η αύξηση αποτελεί στρατηγική κίνηση που προσδίδει κεφαλαιακή ευελιξία και δίνει το προβάδισμα στην ΕΤΕ έναντι άλλων πιθανών αυξήσεων κεφαλαίου στον τραπεζικό χώρο διεθνώς, λαμβάνοντας υπόψη τις διαγραφόμενες αλλαγές στο διεθνές εποπτικό πλαίσιο κεφαλαιακής επάρκειας και τις αντίστοιχες προσδοκίες του ευρύτερου επενδυτικού κοινού». Οπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι και άλλες ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Επίσης μίλησε για «μία ακόμη συνετή κίνηση, δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία» που της επιτρέπει «να αξιοποιήσει αναπτυξιακές ευκαιρίες στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής, η οποία αποσκοπεί στην ισχυροποίηση της ηγετικής παρουσίας του ομίλου στη ΝΑ Ευρώπη». Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι το management της τράπεζας πιστεύει ότι η επιτυχία ως σήμερα οφείλεται στην ορθολογική ανάπτυξη και στις προσεκτικές και στρατηγικά στοχευμένες εξαγορές, όπως αυτή της Finansbank στην Τουρκία. Οσον αφορά τις χώρες στόχους η Εθνική απέκλεισε τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, διευκρινίζοντας ότι υποψήφιες είναι οι οικονομίες στις οποίες η Εθνική δεν έχει ως τώρα ισχυρή παρουσία, χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι σήμερα κάτι περισσότερο συγκεκριμένο. «Η έμφαση έχει δοθεί σε αγορές με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης, παραδοσιακούς δεσμούς με την Ελλάδα και ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Πρόσθετα, οι σημερινές συγκυρίες αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα της συντηρητικής προσέγγισης του ομίλου σε σχέση με την ανάληψη κινδύνων και των διαχρονικών πρωτοβουλιών για την περιστολή δαπανών» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Εξάλλου, μετά την αύξηση ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Τier 1 θα διαμορφωθεί σε 10,1% από 8,3% και ο βασικός δείκτης Τier 1 σε 12,3% από 10,4%.

Οι διεθνείς οίκοι Credit Suisse Securities (Εurope) Limited και Goldman Sachs Ιnternational θα είναι οι από κοινού συντονιστές (joint global coordinators) και μαζί με τους JΡ Μorgan και Μorgan Stanley & Co. Ιnternational συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών (joint bookrunners) της έκδοσης, εφόσον υπάρξουν αδιάθετες μετοχές.

Με τις τράπεζες αυτές θα συναφθεί σύμβαση παροχής εγγύησης κάλυψης της αύξησης, το ακριβές χρονοδιάγραμμα της οποίας θα ανακοινωθεί μετά το επερχόμενο διοικητικό της συμβούλιο. Εκτιμάται πάντως ότι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουλίου του 2009, υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης λήψης όλων των απαραίτητων κατά τον νόμο εγκρίσεων και της ολοκλήρωσης των σχετικών διατυπώσεων.

Τέλος, σημειώνεται ότι από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών γνωστοποιήθηκε ότι τα δημόσια ταμεία, που ελέγχουν το 12,75% των μετοχών της Εθνικής, θα ασκήσουν κανονικά το δικαίωμα συμμετοχής τους στην αύξηση.

Γ. Προβόπουλος: Θετική εξέλιξη η αύξηση της Εθνικής
Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος . Σε δηλώσεις του στο περιθώριο χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλή κατάσταση με βάση τα τεστ αντοχής που διενήργησαν οι υπηρεσίες της ΤτΕ, βάσει των παραδοχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα αποτελέσματα, τα οποία αφορούν δέκα ιδρύματα με μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα περί το 85%, θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη και θα αφορούν το σύνολο των δραστηριοτήτων τους, συμπεριλαμβανομένων και των αγορών του εξωτερικού.

πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια: