Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Γιατί προχωρά στην αύξηση η Εθνική





Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη

Την προηγούμενη Παρασκευή η διοίκηση της Εθνικής βρέθηκε στην Νέα Υόρκη σε ένα συνέδριο που διοργανώθηκε στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Σε αυτό το συνέδριο παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΤΕ, κ. Τάκης Αραπογλου, ο CFO του ομίλου, κ. Άνθιμος Θωμόπουλος και άλλα στελέχη του ομίλου. Μετά το πέρας του συνεδρίου η διοικητική ομάδα της ΕΤΕ απεχώρησε και πήγαν στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν. Ο Τάκης Αράπογλου είχε πλέον λάβει την απόφαση του.

Πρότεινε στα κορυφαία στελέχη του ομίλου ότι η τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,25 δισ. ευρώ. Ο κύβος είχε ήδη ριφθεί. Σύσσωμη η διοικητική ομάδα της τράπεζας έδωσε το πράσινο φως. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι εκπρόσωποι των διεθνών οίκων Credit Suisse Securities (Europe) Limited και Goldman Sachs International (joint global coordinators) που θα είναι οι από κοινού συντονιστές και μαζί με τις JP Morgan και Morgan Stanley & Co International θα είναι οι συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών (joint bookrunners) της έκδοσης, εφόσον υπάρξουν αδιάθετες μετοχές.

Η απόφαση της προηγούμενης Παρασκευής δεν ήταν τυχαία.

Νωρίτερα και για 1-2 μήνες όλα τα κορυφαία στελέχη του ομίλου ελάμβαναν μηνύματα ότι η κρίση φθάνει στο τέλος της και δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο εντός του 2009 να υπάρξουν μια σειρά από θηριώδεις αυξήσεις κεφαλαίων από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τις προηγούμενες ημέρες σε ένα συνέδριο της Goldman Sachs που έγινε στην Φραγκφούρτη (είχε αναφερθεί εκτενώς το Capital.gr) οι περισσότεροι ξένοι θεσμικοί επενδυτές είχαν επισημάνει στον CFO του ομίλου Άνθιμο Θωμόπουλο ότι η ΕΤΕ είναι αυτή την στιγμή μια από τις ισχυρότερες τράπεζες στην Ευρώπη με υψηλά ίδια κεφάλαια και μάλιστα με καλύτερα στοιχεία ενεργητικού π.χ. από την Barclays η οποία έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση περίπου 25 δισ. λίρες ενώ η Εθνική έχει κεφαλαιοποίηση 9 δισ. ευρώ.

Τι θα κάνει τα 1,25 δισ. ευρώ

Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα κάνει τα 1,25 δισ. ευρώ που θα συγκεντρώσει η ΕΤΕ . Όπως επισημαίνεται αρμοδίως «η σημαντική στρατηγική ευελιξία που θα προσφέρει στην ΕΤΕ η ΑΜΚ θα επιτρέψει στην τράπεζα να υλοποιήσει τα επιχειρηματικά της σχέδια από πλεονεκτική θέση και να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες εξαγορών αν και όταν αυτές προκύψουν στη ΝΑ Ευρώπη».

Μάλιστα χθες η διοίκηση του ομίλου μιλώντας στους θεσμικούς επενδυτές διέψευσε τα σχέδια εξαγοράς τράπεζας στην Ελλάδα. «Η ελληνική αγορά είναι ξεκάθαρα εκτός των σχεδίων μας», επισημάνθηκε. «Για όσους γνωρίζουν την ελληνική αγορά, μία τέτοια κίνηση ποτέ δεν θα είχε νόημα. Δεν υπάρχει ούτε τέτοια προοπτική, ούτε πρόθεση, ούτε σχέδιο», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Ρωσία και Ουκρανία δεν περιλαμβάνονται γεωγραφικά στις προτεραιότητες της ΕΤΕ για πιθανές εξαγορές, ενώ διευκρινίστηκε ότι υποψήφιες αγορές είναι αυτές όπου η ΕΤΕ δεν έχει σημαντική παρουσία έως τώρα, «ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο» ώστε να μπορεί να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η γεωγραφική διάσταση των σχεδίων της τράπεζας.

Όπως ειπώθηκε επίσης «σε 10,1% από 8,3% θα διαμορφωθεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 της ΕΤΕ μετά την ΑΜΚ, ενώ σε 12,3% από 10,4% θα διαμορφωθεί ο δείκτης Tier 1 ενώ σημειώθηκε με έμφαση ότι η αύξηση κεφαλαίου δε σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την κερδοφορία ή τα τρέχοντα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, ούτε αποτελεί ενίσχυση του «μαξιλαριού» έναντι προβλέψεων, οι οποίες για το β΄ τρίμηνο αναμένονται στα ίδια επίπεδα με το α΄ τρίμηνο».

Πάντως σε κάθε περίπτωση αναφέρουν πήγες προσκείμενες στην ΕΤΕ «στρατηγική επιδίωξη της ΕΤΕ είναι να καταστεί ηγετικός Τραπεζικός Όμιλος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Στην διοίκηση της τράπεζας εκτιμούν ότι η επιτυχία έως σήμερα οφείλεται στην ορθολογική ανάπτυξη και τις προσεκτικές και στρατηγικά στοχευμένες εξαγορές, όπως αυτή της Finansbank στην Τουρκία. Η έμφαση έχει δοθεί σε αγορές με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης, παραδοσιακούς δεσμούς με την Ελλάδα και Ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Πρόσθετα, οι σημερινές συγκυρίες αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα της συντηρητικής προσέγγισης του Ομίλου σε σχέση με την ανάληψη κινδύνων και των διαχρονικών πρωτοβουλιών για την περιστολή δαπανών. Σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά πλεονεκτήματα ισχυρής ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, η ΕΤΕ έχει θέσει τις βάσεις να πραγματοποιήσει το στρατηγικό της όραμα καθώς το διεθνές οικονομικό περιβάλλον θα βελτιώνεται.

Που στοχεύει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Η προτεινόμενη ΑΜΚ σύμφωνα με την διοίκηση του ομίλου στοχεύει:

- Στη δημιουργία ισχυρής κεφαλαιακής βάσης λαμβάνοντας υπόψη τις διαγραφόμενες μεταβολές του εποπτικού πλαισίου και τις πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου στον Τραπεζικό χώρο διεθνώς, ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες του ευρύτερου επενδυτικού κοινού.

- Στην εξασφάλιση πρόσθετης ευελιξίας κινήσεων που θα επιτρέψει στην ΕΤΕ να αξιοποιήσει στρατηγικές ευκαιρίες ισχυροποιώντας την ηγετική παρουσία του Ομίλου στην ΝΑ Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: