Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Η κοινωνία πλέον είναι "κεντροδεξιά"!


-Πόσο μαχητό είναι το αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου;


-"Χάσαμε μία μάχη, όχι όμως τον πόλεμο. Απέναντί μας βρίσκονται 4 εκατομμύρια Έλληνες που επέλεξαν να μην ψηφίσουν, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προβληματισμού και αποστασιοποίησης όχι μόνο προς την κυβέρνηση, αλλά προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Πρέπει πρώτα από όλα να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Να διαπιστώσουμε τι δεν κάναμε, τι καθυστερήσαμε να κάνουμε ή τι δεν είπαμε σωστά. Πιστεύω ότι αν προσεγγίσουμε αυτούς τους ανθρώπους και κυρίως τους νέους με ξεκάθαρο λόγο, χωρίς ενοχικά σύνδρομα και τους επικοινωνήσουμε με πράξεις το όραμα μας για τη σύγχρονη Ελλάδα, μπορούμε να τους πείσουμε να συμμετέχουν και πάλι στις δημοκρατικές διαδικασίες στηρίζοντας τον αγώνα μας για μεταρρυθμίσεις. Επιδιώκουμε μία νέα και ισχυρή κοινωνική συμμαχία με τους πολίτες."


-Ποιο ήταν το στρατηγικό λάθος;


-"Ο προσανατολισμός της πολιτικής μας, όπως επιβεβαιώνεται από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις αναδεικνύεται σωστός. Οι λαοί της Ευρώπης ενίσχυσαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δείχνοντας του εμπιστοσύνη για να τους βγάλει από την κρίση. Το σφάλμα μας εδώ στην Ελλάδα είναι ότι δεν αντιληφθήκαμε πως στο εκλογικό σώμα άλλαξαν 7-8 γενιές ψηφοφόρων. Η μεταπολίτευση τελείωσε. Η κοινωνία δεν είναι πια κεντροαριστερή. Η Κεντροδεξιά πρέπει να αποβάλει τα ενοχικά σύνδρομα του παρελθόντος. Οφείλουμε να μιλήσουμε με σύγχρονο και ξεκάθαρο πολιτικό λόγο. Να πούμε ποιοι είμαστε χωρίς συμπλέγματα. Να μη χαρίζουμε σε μικρά κόμματα, που προσεγγίζουν μονοθεματικά την πολιτική, πολιτικά πεδία στα οποία έχουμε ήδη επιδείξει και μπορούμε να επιδείξουμε ακόμη περισσότερα πολιτικά αποτελέσματα, όπως το περιβάλλον, τη μεταναστευτική πολιτική, την εθνική εξωτερική πολιτική, τη δημόσια ασφάλεια και τάξη, τις νέες τεχνολογίες και την κοινωνική οικονομία της αγοράς."


-Μία πιο αυστηρή στάση στα πρόσωπα που είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις με σκιές θα εξευμένιζε τους οπαδούς της Ν.Δ. που προτίμησαν την παραλία ή τον κ. Καρατζαφέρη;


-"Αποκλίνουσες συμπεριφορές σαφώς ενόχλησαν την εκλογική μας βάση. Παρότι όμως χρησιμοποιήθηκαν υπερβολικά σε επικοινωνιακό επίπεδο από τους αντιπάλους μας, δεν νομίζω ότι ήταν η κύρια αιτία της τακτικής αυτής ήττας. Ο κόσμος της Ν.Δ. δεν ψήφισε ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε όμως από όλους εμάς να διορθωθούμε, να τολμήσουμε και να επιταχύνουμε."


-Πολλοί, πάντως, διαβλέπουν δεξιά στροφή προκειμένου να προστατεύσει η Ν.Δ. τον δεξιό της πόλο, με κίνδυνο βέβαια να απολέσει το κέντρο...


-"Δεν πρέπει να διστάσουμε αυτή τη φορά να υπερασπιστούμε δημοσία και έμπρακτα τον αξιακό κώδικα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Όταν έχουμε τίμιο και ξεκάθαρο πολιτικό λόγο που συνοδεύεται από μετρήσιμα αποτελέσματα, μπορούμε στη σημερινή ελληνική κοινωνία να πείσουμε ευκολότερα τον οποιονδήποτε πολίτη, νέο ή ηλικιωμένο, αδιάφορο κεντρογενή ή κεντροαριστερό, για την υπεροχή της πολιτικής μας."

Δεν υπάρχουν σχόλια: