Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

H μαγική κλεψύδρα του Α. Τσίπρα

Ως γνωστόν με την κλεψύδρα μετράμε τον χρόνο. 
Όταν το υλικό από το επάνω δοχείο γεμίσει πλήρως το κάτω δοχείο, λέμε πως «ο χρόνος σας τελείωσε». 
Αν όμως γυρίσουμε ανάποδα την κλεψύδρα τότε μιλούμε για ανανέωση του χρόνου. 
Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει εντρυφήσει στα κείμενα π.χ. του Λ. Βιτγκενστάιν ή του Κ. Πόπερ για να κατανοήσει αυτήν την πολύ απλή διαδικασία, που δηλοί πότε τελειώνει και πότε ανανεώνεται ο χρόνος.
Προχθές, ο Α. Τσίπρας σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό... της Κρήτης είπε πως «τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σηματοδοτούν ότι η κλεψύδρα γυρίζει». Όλοι νομίζω θα συμφωνήσουμε για μια φορά με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο χρόνος της κυβέρνησης διαρκώς ανανεώνεται, γιατί… δεν συντρέχει λόγος να τελειώσει. Ούτε τα γεγονότα πιέζουν για την λήξη του χρόνου, ούτε κυρίως αυτός έχει εξαντληθεί θεσμικά. Τελειώνει τον Ιούλιο του 2023.

Να υποθέσω πως ο Α. Τσίπρας δεν γνωρίζει πώς λειτουργεί η κλεψύδρα; Πιθανόν, αν και είναι πτυχιούχος Πολυτεχνείου. Λέτε να μην γνωρίζει γιατί την χρησιμοποιούμε; Ίσως. Το πιο πιθανό είναι να μην μπόρεσε να συνδέσει λογικά την χρήση της κλεψύδρας με αυτό που ήθελε να τονίσει. Επειδή πριν από λίγες ημέρες είχε ξαναχρησιμοποιήσει αυτήν την έκφραση, χωρίς κάποιος παρατρεχάμενος να του πει μετά «αφεντικό, είπες ανοησία», τεκμαίρεται πως πιστεύει ότι ο χρόνος του Μητσοτάκη λήγει.
Θα μου πείτε «εδώ έχει πει τόσα και τόσα, στην κλεψύδρα κόλλησες;» Ναι, κόλλησα και στην κλεψύδρα, γιατί ο Α. Τσίπρας είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πτυχιούχος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και είναι αδιανόητο να κάνει τέτοιες λογικές ακροβασίες. (Είμαι κόσμιος).

Στην ίδια συνέντευξη δήλωσε πως θα έχουμε σύντομα πολιτικές εξελίξεις και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. 
Αν εννοεί πολιτικές εξελίξεις που θα ανατρέψουν σχεδιασμούς και θα οδηγήσουν σε έκτακτες λύσεις, αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Η κυβέρνηση έχει μια μπετοναρισμένη πλειοψηφία 158 εδρών, έχει ευρύτατη αποδοχή από τους πολίτες, έχει τα πλάνα της, τα οποία σταδιακά υλοποιεί. Συνεπώς, δεν υπάρχουν ορατές πολιτικές εξελίξεις υπό την μορφή ανατροπών.
Οι δε εκλογές φαίνεται πως θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας. Κατ' αρχάς, εν μέσω του τετάρτου κύματος πανδημίας, ουδείς πρωθυπουργός θα σκεφτόταν να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές. Θα ήταν και εγκληματικό και πιθανόν να απέβαινε και αυτοκτονικό.

Με δεδομένο πως το διάγγελμα του πρωθυπουργού έπιασε τόπο, αν κρίνω από τον αριθμό αυτών που έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν, η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει υγειονομική κρίση διαστάσεων. Με απλά λόγια δεν θα επηρεαστεί η οικονομική ζωή του τόπου με γενικευμένο lock down.

Δεν είναι κακό ο εκάστοτε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ονειρεύεται εκλογές. Υπό μια προϋπόθεση: ότι θα έχει αυξημένες πιθανότητες να τις κερδίσει, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει στην περίπτωση του Α. Τσίπρα. Διαφορετικά η κλεψύδρα θα δείχνει το τέλος του δικού του χρόνου. Δεν γνωρίζω αν το έχει συνειδητοποιήσει αυτό ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: