Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Η πονηρή ερώτηση που αναθάρρησε τον Αλ. Τσίπρα

Το πιο ευχάριστο ανάγνωσμα του καλοκαιριού για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του έγιναν οι εξαμηνιαίες τάσεις της ΜRΒ και από αυτές θα προκύψει και το βασικό εκλογικό σλόγκαν της Κουμουνδούρου. 
Το σύνθημα «νίκη με μια ψήφο» που λανσάρει ήδη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας είναι συνοδευτικό στο αφήγημα ότι ο Μητοτάκης κρυφοετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές και ότι η Κουμουνδούρου τελεί σε απόλυτη ετοιμότητα για να αποφύγει τον αιφνιδιασμό.
Το «νίκη με μια ψήφο» δεν προήλθε από τους...  επικοινωνιολόγους της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προετοιμάζουν το κόμμα για τις κάλπες της απλής αναλογικής. Είναι ένα έξυπνο «δάνειο» από τις ερωτήσεις-εργαλεία που χρησιμοποιεί η MRB ώστε να διερευνήσει τις τάσεις του εκλογικού σώματος σε μεγαλύτερο εύρος χρόνου. Η απάντηση στο «Ποιος θέλεις να κερδίσει έστω και με μια ψήφο;» αναπτερώνει για πρώτη φορά από την ήττα του 2019 το ηθικό του Αλέξη Τσίπρα καθώς δείχνει ότι ο βαθμός αποστροφής προς τον ΣΥΡΙΖΑ και στη διακυβέρνηση του αρχίζει να μειώνεται.

Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «έστω και με μια ψήφο διαφορά» θα ήθελε το 31,1% των ερωτηθέντων. Ποσοστό αξιοπρόσεκτο αν μάλιστα συγκριθεί με το 39% που απαντάει πως θέλει νίκη του σημερινού κυβερνώντος κόμματος.
Αυτή τη δημοσκόπηση στην Κουμουνδούρου την «αγοράζουν» ευχάριστα και χωρίς αστερίσκους, την διαβάζουν και την ξαναδιαβάζουν εστιάζοντας και στις γκρίζες ζώνες που αποκαλύπτονται για την κυβέρνηση. Οι οποίες δεν είναι λίγες αν και σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπουν στο ΣΥΡΙΖΑ να ποντάρει τα λεφτά του στην ανατροπή. Το «Αντισύριζα μέτωπο» όντως, όπως σημειώνουν, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έχει υποχωρήσει. Αλλά δεν υπάρχει πουθενά στην κοινωνία καταγεγραμμένη κυρίαρχη τάση «αντιΝΔ».

Παρά τις ρηγματώσεις στο «σκυρόδεμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη που μπορεί πράγματι να μεγαλώσουν το προσεχές διάστημα είναι τεράστια πλάνη (αν το πιστεύει) και είναι αυταπάτη (από τις παλιές) να θεωρεί ο κ. Τσίπρας ότι το κρίσιμο ερώτημα στις επόμενες εκλογές θα είναι «πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος». 
Ο καιρός να δοκιμαστούν ξανά οι ιδέες και οι συνταγές διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα αργήσει λιγάκι καθώς οι αντιστάσεις της κοινωνίας στο δικό του «παλιό» διατηρούνται. 
Ακόμη κι αν πέσει στα τάρταρα η δημοφιλία των υπουργών του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτό δεν σημαίνει ότι Μπαλτάς, Φίλης, Γαβρόγλου γίνονται τα φαβορί για τη θέση της Κεραμέως η Λυδία Κονιόρδου θα εξοβελίσει τη Μενδώνη ή ο Κώστας Μάρδας να εξαφανίσει τον Θ. Σκυλακάκη, ή ακόμη καλύτερα ο Νίκος Παππάς θα στείλει στο διάστημα τον Κ. Πιερρακάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας δεν μπορεί να επανακτήσει διαπιστευτήρια επιστροφής στην εξουσία τόσο σύντομα. 
Δεν φταίει που αποδείχθηκε κόμμα «ΚΑΤΑ της πραγματικής εξουσίας» όπως υποστηρίζει στην «Αυγή» ο κ. Θ. Καρτερός. Αλλά γιατί η πραγματική εξουσία τον διάβρωσε και η καθεστωτική του τεχνογνωσία τον οδήγησε ΚΑΤΑ της θεσμικής τάξης με «μικρά εγκλήματα», μικρές και μεγάλες «δολοφονίες». 
Ο ανήφορος που έχει μπροστά του δεν τελείωσε. Ορθώς το επισημαίνει η ατσάλινη πένα Καρτερού που επιμένει και επιμένει…

Δεν υπάρχουν σχόλια: