Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΑ… ΧΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ! Οι διορισμοί ημετέρων, το ασφαλιστικό, τα έκτακτα μέτρα – «Βασικοί υπουργοί δεν έχουν πάρει στα σοβαρά τις αποφάσεις του Ιουλίου»

Πολλαπλά μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλε σήμερα αξιωματούχος της ευρωζώνης θέτοντας την προ των ευθυνών της.

Εν λόγω αξιωματούχος, λοιπόν, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, πέταξε τα καρφιά προς το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής του Κουαρτέτου στην Αθήνα και αυτό δεν πρόκειται να γίνει εάν η κυβέρνηση δεν λάβει αποφάσεις. Σε γενικές γραμμές επεσήμανε ότι:

1. Στο αφαλιστικό -αν και έχει σημειωθεί πρόοδος- υπάρχουν κενά
2. Δεν έχουν ακόμα ληφθεί τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το 2016
3. Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να λειτουργεί πριν το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
4. Δεν έχει προχωρήσει η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Το ασφαλιστικό
Πιο αναλυτικά, σχετικά με το Ασφαλιστικό, αν και είπε πως υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις σημείωσε ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι απαιτείται ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως η ηλικία συνταξιοδότησης, τα ποσοστά αναπλήρωσης και η περίοδος καταβολής εισφορών. Τόνισε, επίσης, ότι στόχος είναι να φτιαχτεί ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που θα είναι θετικό για τον επίσημο τομέα της οικονομίας.

Τα έκτακτα μέτρα
Στο μεταξύ, ο ίδιος αξιωματούχος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέων μέτρων για το 2016 υπενθύμισε ότι είχε συμφωνηθεί πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ περίπου), τα οποία όμως πρέπει να εξειδικευτούν. Όπως είπε, οι ελληνικές Αρχές και οι Θεσμοί συμφώνησαν να εργαστούν πάνω στον προϋπολογισμό του 2016.

Οι διορισμοί ημετέρων
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε και στους διορισμούς κομματικών στελεχών στο Δημόσιο με τη «μορφή» των μετακλητών υπαλλήλων. Ειδικότερα, έκανε λόγο για πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα και μίλησε για κάποια «βασικά υπουργεία» στην Ελλάδα που φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει σοβαρά τις αποφάσεις του Ιουλίου.

Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων
Τέλος, ο ίδιος αξιωματούχος έθεσε ως προϋπόθεση για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση είναι να λειτουργικό το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τονίζοντας ότι αυτό είναι ουσιώδες για αρκετά κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Γεροβασίλη: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο των Θεσμών»
Από την πλευρά της, η Όλγα Γεροβασίλη αναφερόμενη σήμερα στη διαπραγμάτευση επεσήμανε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι η διαδικασία της αξιολόγησης οφείλει να ολοκληρωθεί σε συντομότατο χρονικό διάστημα, διότι ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη έχουν χρόνο για χάσιμο».
«Οι εστίες αστάθειας πολλαπλασιάζονται, όπως φάνηκε και από την χθεσινή εικόνα των Χρηματιστηρίων, και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος καθυστέρησης. Οι όποιες διαφορές πρέπει και μπορούν να γεφυρωθούν με δεδομένο, ότι η ελληνική πλευρά τηρεί το γράμμα της συμφωνίας και καταθέτει προτάσεις που είναι σύμφωνες με όσα ορίζονται εκεί. Η μπάλα πλέον είναι στο γήπεδο των Θεσμών που οφείλουν να έχουν εποικοδομητική στάση, ώστε να προχωρήσουμε απερίσπαστοι στο έργο της ανοικοδόμησης της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε.
Ειδικά για το ασφαλιστικό, «ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, τήρησε την δέσμευση του να καταθέσει βελτιωτική πρόταση για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιστημόνων. Με τη νέα πρόταση ενισχύονται τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα, ενώ υπάρχουν κλιμακωτές επιβαρύνσεις για τα μεγάλα και πιο υψηλά εισοδήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: