Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Δραγασάκης: Υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσουν τα σύνορα - Πρέπει να είμαστε έτοιμοι

(EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσουν τα ελληνικά σύνορα, παραδέχθηκε ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του.

Μετά από τον Γιάννη Μουζάλα, που είχε παραδεχθεί ότι υπάρχει αυτός ο φόβος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο...
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα, ως κοινωνία, να αντέξουμε ακόμα και για κλείσιμο των συνόρων, χωρίς αυτό να σημαίνει έξοδο από τη ζώνη του Σένγκεν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα οξύ πρόβλημα που ενδεχομένως βγει εκτός ελέγχου. Πρέπει να είμαστε θωρακισμένοι στα σενάρια που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε» πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι έχει σημασία να ανταποκριθεί η Τουρκία στις υποχρεώσεις της, γιατί όπως είπε, τότε θα μειωθούν οι εξωτερικές πιέσεις προς τη χώρα μας. «Αν δεν ανταποκριθεί η Τουρκία, πρέπει να δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη. Δυστυχώς αυτά δεν τα ελέγχουμε εμείς, για αυτό και ο κ. Μουζάλας και ο πρωθυπουργός και εγώ πρέπει να σας πω ότι ως κοινωνία πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα, ακόμη και για το κλείσιμο των συνόρων», συμπλήρωσε.
Σε ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων, εξήγησε ο κ. Δραγασάκης μιλώντας στον Alpha, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα βγει από την ζώνη Σένγκεν. Παραδέχθηκε όμως ότι για κάποιους μήνες 50-60.000 μετανάστες δεν θα μπορούν να φύγουν από τη χώρα μας, ενώ τόνισε και την ανάγκη της γρήγορης ολοκλήρωσης των κέντρων κράτησης. Κάτι που ζήτησε και η Κομισιόν σήμερα από την Αθήνα, καλώντας την να παρουσιάσει πλάνο δράσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του προσφυγικού μέχρι τον Μάρτιο και να το εφαρμόσει έως τον Μάιο.  
«Δεν υπάρχουν άλλα μέτρα»
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι τα μέτρα στα οποία αναφέρθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χτες είναι αυτά που έχουν προσυμφωνηθεί και δεν υπάρχουν άλλα στο «τραπέζι».  
Ακόμη, σημείωσε ότι οι θεσμοί ζήτησαν να αποχωρήσουν από την Αθήνα για να μελετήσουν τις προτάσεις και θα επιστρέψουν σε μια εβδομάδα. «Μόλις τελειώσει η αξιολόγηση θα γίνουν ορισμένα σημαντικά πράγματα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πάρει μέτρα ρευστότητας και θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος» είπε ο κ. Δραγασάκης, που τόνισε παράλληλα ότι στο σημείο αυτό θα έχει ολοκληρωθεί το 50% του μνημονίου.
Για τα εκλογικά σενάρια
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Δραγασάκης τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογών «αν μπορούμε να υπηρετούμε την εντολή του λαού».
Για τους αγρότες
Μιλώντας για τις αντιδράσεις για το ασφαλιστικό και τις κινητοποιήσεις των αγροτών, σχολίασε ότι «Είναι παράδοξο να κλείνουμε εμείς οι ίδιοι τα σύνορά μας, όταν υπάρχουν κάποιοι στην Ευρώπη που θέλουν να μας τα κλείσουν» και κάλεσε τους αγρότες να κάνουν διάλογο με την κυβέρνηση.
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: