Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ «ΚΡΥΦΤΟΥΛΙ» ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: Επιμένει για περικοπές δαπανών αντί για αυξήσεις φόρων και εισφορών το κουαρτέτο


Άλλη γλώσσα φαίνεται να μιλάνε δανειστές και κυβέρνησης ή κάτι κρύβει η μια από τις δύο πλευρές

όπως αποκαλύπτει μία ακόμα έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών.

Τη στιγμή δηλαδή που στην κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επικρίνουν το «κουαρτέτο» των δανειστών πως...
δεν λέει ξεκάθαρα τι μέτρα θέλουν για να κλείσει η αξιολόγηση, έρχεται μία ανάλυση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πει πως στη φάση αυτή απαιτούνται περικοπές κρατικών δαπανών και όχι αυξήσεις φόρων και εισφορών, όπως προτείνει η Αθήνα για το Ασφαλιστικό.

Λίγο πολύ, η έκθεση της ΕΚΤ περιγράφει το πρόβλημα που έχει η κυβέρνηση. Ενώ δηλαδή αποφάσισε ήδη νέα μέτρα 5,7 δισ. ευρώ (κυρίως αυξήσεις φόρων και εισφορών) αυτά δεν επαρκούν για να φτάσει ξανά σε πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια –πολλώ δε μάλλον στο 3,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τους συντάκτες της, τα οφέλη από εισπράξειες φόρων και εισφορών είναι προσωρινά και γυρίζουν μπούμεραγκ, ενώ προκρίνουν στη θέση τους μειώσεις κρατικών δαπανών μέχρι να ανακάμψουν η οικονομία και τα δημόσια έσοδα.

Η διαπραγμάτευση εξελίσσεται πλέον σε σταυρόλεξο για λίγους, καθώς όσο η κυβέρνηση δεν αποκρυπτογραφεί τα μηνύματα που στέλνουν οι δανειστές για περικοπές αντί αυξήσεις φόρων, το κουαρτέτο των Θεσμών αναβάλλει την επιστροφή του στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, μέχρι να προτείνει η ίδια όσα θέλουν να ακούσουν!

Το χειρότερο όμως είναι πως συνδέουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τις δόσεις και μόνον, κάτι που δείχνει ότι μπορεί «οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν μήνες» αφού, όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος «δεν βλέπω πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα ως τον Ιούνιο».


Δεν υπάρχουν σχόλια: