Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΦΙΓΓΕΙ ΤΟΝ ΚΛΟΙΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ: Την περικυκλώνει ασφυκτικά από αέρος και θαλάσσης

Φρεγάτες, ναρκαλιευτικά, μαχητικά F-15 και πάνω από 6000 στρατιώτες σε επιφυλακή

Οχυρώνεται το ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία.

Η Βρετανία ετοιμάζεται να στείλει πέντε επιπλέον πολεμικά πλοία για να ενισχύσει τη θαλάσσια δύναμη του ΝΑΤΟ και να συμβάλει με 6000 στρατιώτες στις τεθωρακισμένες δυνάμεις, που θα αναπτύσσονται εκ περιτροπής σε έξι χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία...

Στην αποστολή θα λάβουν μέρος φρεγάτες HMS Iron Duke και τρία ναρκαλιευτικά με συνολικά 530 άτομα προσωπικό.
Ο Βρετανός πρέσβης στο ΝΑΤΟ, Sir Adam Thomson, περιγράφει την αποστολή ως «μια πιο σθεναρή προσέγγιση από ό,τι είχε γίνει από τον Ψυχρό Πόλεμο για να ενισχύσει την παρουσία του προς τα ανατολικά και ενδεχομένως προς τα νότια, σύμφωνα με την Telegraph.
«Η αύξηση της ανάπτυξής μας στο ΝΑΤΟ στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους εχθρούς μας ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε απειλή και να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας. Το 2016 θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Βαλτικής», αποκάλυψε εκπροσωπώντας το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας ο Michael Fallon.
Επίσης, αναμένεται να αποσταλούν επιπλέον 6000 στρατιώτες για να ενισχύσουν το ΝΑΤΟ, που θα κινούνται εκ περιτροπής σε έξι χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν κοινά σύνορα με τη Ρωσία, όπως η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία.

«Περιμένω ότι οι υπουργοί των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν για την ενίσχυση της παρουσίας μας στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας μας, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και συμπλήρωσε: «Αυτό θα ενισχύσει τη συλλογική μας άμυνα, ενώ παράλληλα θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς οποιονδήποτε επιχειρήσει να μας επιτεθεί ή να μας εκφοβίσει».

Την περασμένη εβδομάδα η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τα σχέδιά της να τετραπλασιάσει τις δαπάνες για τη στρατιωτική παρουσία της στην Ευρώπη σε 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια για να προλάβει ρωσικές «επιθέσεις».



Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ στέλνουν αρκετά F-15 μαχητικά αεροσκάφη στη Φινλανδία για κοινές ασκήσεις, που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία της Φινλανδίας. Η ενέργεια αυτή είναι συνδεδεμένη με την αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας.

Στις ασκήσεις αυτές, δεν αποκλείεται να λάβουν μέρος και η Σουηδία με τη Νορβηγία, σύμφωνα με τον Mika Varvikko από το Φινλανδικό υπουργείο Άμυνας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: