Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Προ δραματικών εξελίξεων...

Παλιότερα όταν η στήλη ασχολούνταν περισσότερο με τις αγορές, υπήρχαν δυο φράσεις που χρησιμοποιούσα συχνά. 

Η πρώτη έλεγε πως υπάρχουν άνθρωποι που μαθαίνουν από τα λάθη των άλλων και δεν τα επαναλαμβάνουν.Επίσης υπάρχουν άνθρωποι που μαθαίνουν από τα λάθη τους και δεν τα επαναλαμβάνουν και τέλος υπάρχουν αυτοί που δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους και τα επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία...

Αν κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους λαούς, η Ελλάδα με 3-4 εμφυλίους και 5 χρεοκοπίες σε 200 χρόνια σε ποια κατηγορία ανήκει;
Η άλλη παροιμία που απευθυνόταν σε όσους προσδοκούσαν να γίνουν πλούσιοι από τις αγορές, ήταν του λόρδου Οβερστόουν και έλεγε πως καμιά προειδοποίηση δεν είναι ικανή να αποτρέψει τους ανθρώπους από την προσδοκία του γρήγορου και εύκολου πλουτισμού.

Και αυτή ταιριάζει σε λαούς, ιδίως σε αυτούς που τρέφουν αυταπάτες όπως πως δήθεν ο σοσιαλισμός μπορεί να προσφέρει βιώσιμη ευημερία για όλους.

Πώς να αντιμετωπίσεις κάποιον που υπόσχεται ευημερία γρήγορα και κυρίως χωρίς προσπάθεια; 
Μόνο η καταστροφή που θα ακολουθήσει μπορεί να νουθετήσει από τις αριστερές αυταπάτες χωρίς ούτε και αυτό να είναι βέβαιο, γιατί όπως είπαμε, υπάρχουν και αυτοί που δεν μαθαίνουν ούτε από τα λάθη τα οποία έχουν πληρώσει ακριβά.

Σε αυτήν την φάση βρισκόμαστε τώρα: ήτοι να πληρώσουμε το τίμημα των επιλογών και κατά πάσα πιθανότητα να μην διδαχτούμε τίποτα από την καταστροφή μας (μακάρι να αποδειχτεί διαφορετικά... αλλά φευ στην Ελλάδα ζούμε).


Δεν υπάρχουν σχόλια: