Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΜΑΥΡΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ! Το κλείσιμο των συνόρων, το προσφυγικό και η ομάδα Βίζεγκραντ

Έντονη είναι πλέον η ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς τα σενάρια για κλείσιμο των συνόρων και άτυπης εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν αντί να περιορίζονται γίνονται όλο και πιο έντονα, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύονται και από τις προειδοποιητικές δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών...

Συγκεκριμένα, το πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμη τη σημερινή συνεδρίαση στην Πράγα της ομάδας των «χωρών Βίζεγκραντ», στην οποία συμμετέχουν Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβακία και είναι «υπό διεύρυνση» με χώρες όπως η FYROM –και κυρίως- η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Όρμπαν, η οποία διακατέχεται από σχεδόν ρατσιστικές θέσεις στο θέμα των προσφύγων, η ηγετική ομάδα των χωρών της Βίζεγκραντ, επιχειρεί να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα.Χαρακτηριστικό των παρασκηνικών διαβουλεύσεων είναι ότι ο κ. Όρμπαν βρέθηκε προ ημερών στη Σόφια, προκειμένου να πείσει το Βούλγαρο πρόεδρο Μπορίσοφ να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα, αλλά δεν βρήκε την ανταπόκριση που ανέμενε.
Επισημαίνεται ότι η ομάδα Βίζεγκραντ έχει προκαλέσει στην Πράγα τον Μπορίσοφ, προκειμένου να τον πιέσει για το κλείσιμο των συνόρων. Ωστόσο, έπειτα από παρασκηνιακές κινήσεις της Αθήνας, το θέμα φαίνεται πως έφυγε από την ατζέντα της συζήτησης. Μάλιστα, το πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρεί ως «παρήγορο» το γεγονός ότι στη Σύνοδο της Πράγας κλήθηκε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος όμως δεν θα πάει λόγω… βεβαρημένου προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: