Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Είπαν στους αγρότες την αλήθεια;

Όπως είναι γνωστό, στη διάρκεια του 2015, είχαμε δυο ειδών ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο πρώτος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πριν την 25η Ιανουαρίου, που θα έσκιζε τα μνημόνια, θα καταργούσε τις δανειακές συμβάσεις, θα έδινε 13η σύνταξη, θα ανάγκαζε τις αγορές να χορεύουν και όλα αυτά τα χαριτωμένα. 
Ο δεύτερος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις 20 Σεπτεμβρίου, που, αφού συμφώνησε ένα ακόμα μνημόνιο, οδήγησε τη χώρα σε εκλογές με υποσχέσεις για...
παράλληλα προγράμματα, ισοδύναμα μέτρα και άλλα επίσης χαριτωμένα. 
Διάφοροι υπουργοί, τώρα που βρίσκονται απέναντι σε κύματα διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων, επικαλούνται τον «ΣΥΡΙΖΑ 2», με το επιχείρημα ότι οι ψηφοφόροι γνώριζαν τι ψήφιζαν. Είναι έτσι;
Ο υπουργός Κουρουμπλής, επιχειρώντας χθες ν' απαντήσει στους αγρότες που διαμαρτύρονται, είπε ότι «πήγαμε στις εκλογές με το μνημόνιο, είπαμε στους πολίτες την αλήθεια» και, αναφερόμενος ειδικά στους αγρότες, πρόσθεσε ότι «ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Αποστόλου δεν υποσχέθηκαν τίποτα σε κανέναν». Εννοούσε φυσικά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. 
Ο υπουργός λέει την αλήθεια ότι ο Τσίπρας δεν υποσχέθηκε τίποτα στους αγρότες; 
Εδώ πρέπει να ξύσουμε λίγο τη μνήμη μας. Και να πάμε λίγους μόνο μήνες πριν, στις 15 του περασμένου Σεπτεμβρίου, πέντε μόλις ημέρες πριν τις εκλογές.

Εκείνη την ημέρα, ο νυν πρωθυπουργός σε μεγάλη συγκέντρωση στη Λάρισα εξαγγέλλει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες. 
Να μην αναφέρουμε λεπτομέρειες που κουράζουν. Επιγραμματικά μόνο να σημειώσουμε την υπόσχεση του για «άμβλυνση της φορολογικής επιβάρυνσης που προβλέπει η συμφωνία με παρεμβάσεις για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών και τη δίκαιη κατανομή των βαρών»
Ουσιαστικά υπόσχεται μείωση της φορολογία μέσω των περίφημων ισοδύναμων. Συμβαίνει σήμερα κάτι τέτοιο; 
Αμβλύνεται η φορολογική τους επιβάρυνση;

Η απάντηση είναι πως όχι. 
Στο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται ειδικά για την φορολόγηση η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 20% για τα εισοδήματα που θ' αποκτηθούν στο 2016 και στο 26% για τα εισοδήματα του 2017. Και η αύξηση της προκαταβολής στο 75% με τις φορολογικές δηλώσεις του 2016 και στο 100% με τις φορολογικές δηλώσεις του 2017. 
Σε αυτές τις προβλέψεις, η κυβέρνηση υποσχόταν ισοδύναμα. Αλλά ισοδύναμα που να γίνουν δεκτά μάλιστα από τους δανειστές δεν έχουν βρεθεί. Και αν πάρουμε υπόψη μας την εμπειρία για τα ισοδύναμα στην ιδιωτική εκπαίδευση, κατανοούμε εύκολα πως δεν θα βρεθούν.

Όλα αυτά σημαίνουν όχι απλά πως ο Π. Κουρουμπλής δεν έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται σήμερα πως ο Α. Τσίπρας δεν υποσχέθηκε τίποτα πριν τις εκλογές. Αλλά και ότι έδινε εκείνες τις υποσχέσεις παρ' ότι λίγες εβδομάδες πριν είχε ψηφίσει ένα μνημόνιο που προβλέπει όλες αυτές τις ρυθμίσεις για τους αγρότες. Τις οποίες ο πρωθυπουργός… λησμόνησε ν' αναφέρει σ' εκείνο το προεκλογικό μπαλκόνι στη Λάρισα!

Του Γιάννη Παντελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: