Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Απόλυτος στόχος το μονοπώλιο της ενημέρωσης

imageΤου Θανάση Χειμωνά
'Οταν, τον Ιούνιο του 2013, έκλεισε η ΕΡΤ έγραψα πως επρόκειτο για συνταγματική εκτροπή. Μου φαινόταν αδιανόητο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μιας χώρας έριχνε «μαύρο» στα κρατικά κανάλια μόνο και μόνο για να συμπληρώσει με συνοπτικές διαδικασίες τον αριθμό των απολυμένων από το Δημόσιο που είχε ανάγκη. Τρία χρόνια αργότερα δεν έχω αλλάξει άποψη, όσο και αν η ΕΡΤ ξανάνοιξε με τον τρόπο που ξανάνοιξε. Αυτό όμως που θέλει να κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ατόφιο πραξικόπημα. ...
Αναρωτιέμαι, έχει συμβεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου μια κυβέρνηση να κλείνει μαζικά τα ιδιωτικά κανάλια; Και μάλιστα για καθαρά ιδεολογικούς λόγους γιατί –ας μη γελιόμαστε– αν η ιδιωτική τηλεόραση λιβάνιζε από το πρωί ως το βράδυ τον Αλέξη Τσίπρα και την παρέα του (όπως κάνουν αρκετοί μεμονωμένοι δημοσιογράφοι) δεν θα είχε ποτέ τεθεί θέμα περιορισμού των συχνοτήτων. Δεν αποκλείεται μάλιστα να πληρώναμε και κάνα φόρο έξτρα για την ενίσχυση της «πολυφωνίας».

Οι προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είχαν φανεί ήδη από την φιέστα του Τάε Κβον Ντο και το γνωστό βιντεάκι όπου μια ντουζίνα δημοσιογράφων στοχοποιήθηκαν στο συριζαίικο όχλο που πανηγύριζε το ένα έτος «ΑΞΙΟΠΡΕΠΧΙΑΣ». Όσοι αρθρογραφούν ή είναι στοιχειωδώς δραστήριοι στα σόσιαλ μίντια γνωρίζουν πως οι συριζαίοι μια δυσανεξία στην αντίθετη άποψη την έχουν. Δεν τους αρκεί να μην ακούγεται, δεν πρέπει να υπάρχει καν. Φυσικά, ακόμα και αυτός ο «πόλεμος» των ιδιωτικών καναλιών κατά του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μεγάλο ποσοστό μύθος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις τρίωρες εκπομπές προπαγάνδας του Λάκη Λαζόπουλου αλλά και τη σκληρή «αντιμνημονιακή» στάση σχεδόν όλων των ειδησεογραφικών πρωινάδικων η οποία έπαιξε και αυτή το ρόλο της στην αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κορυφή. Ακόμα κι έτσι, όμως, τα δελτία ειδήσεων και κάποιες ειδησεογραφικές εκπομπές «ενοχλούσαν» και έπρεπε να βρεθεί μια τελική λύση γι’ αυτό.

Επιστρατεύτηκαν λοιπόν διάφορα έωλα επιχειρήματα. Κάποιο –παγκοσμίως άγνωστο– ινστιτούτο της Φλωρεντίας απεφάνθη, λέει, πως οι ελληνικές συχνότητες μπορούν να αντέξουν μόνο τέσσερα κανάλια. Έτσι είναι. Άλλωστε τόσο καιρό που είχαμε τα διπλάσια, οι τηλεοράσεις μας έβγαζαν καπνούς ενώ τα «Φιλαράκια» συνεχώς μπερδευόντουσαν κάνοντας γκεστ εμφανίσεις στο Ρετιρέ, πλάι στη Χαρούλα Πεπονάκη και την «Ξινή». Για να ενισχύσει μάλιστα τον ισχυρισμό του, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς παρουσίασε μια λίστα βάσει της οποίας οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στην καλύτερη, διαθέτουν 2-3 κανάλια εθνικής εμβέλειας, στη χειρότερη δεν έχουν ακόμα ανακαλύψει την τηλεόραση.

Ακούσαμε επίσης πως τα κανάλια δεν είναι βιώσιμα και άρα πρέπει να κλείσουν. Είναι εντυπωσιακό. Η κυβέρνηση της Περήφανης Αριστεράς, το αριστερό κόμμα που βάζει πάνω απ’ όλα τον Άθρωπα, κινείται πλέον με hardcore νεοφιλελεύθερες λογικές: Όποια επιχείρηση δεν βγάζει χρήμα θα τρώει λουκέτο. Και οι εργαζόμενοι σε αυτήν ας κόψουν το λαιμό τους.

Το ότι το πλαίσιο λειτουργίας των καναλιών δεν είναι απόλυτα νόμιμο είναι γνωστό. Άλλωστε όλη η ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης στήθηκε στο πόδι και η νοσηρή αυτή κατάσταση διαιωνίστηκε. Διαπλοκή, σκάνδαλα; Ναι, υπάρχουν. Αν όμως η κυβέρνηση πραγματικά ενδιαφερόταν για την εξυγίανση του τηλεοπτικού τοπίου θα προσπαθούσε να βρει μια χρυσή τομή ώστε και τα κανάλια να έμεναν εντάξει στις υποχρεώσεις τους και να εξασφαλιζόταν η βιώσιμότητά τους αλλά και η ίδια να εισέπραττε ένα τμήμα από τα χρωστούμενα. Το εθνοσωτήριο μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όμως δεν σκαμπάζει από τέτοιες φλωριές. Όποιος διαφωνεί είναι εχθρός του Λαού και πρέπει να τιμωρείται. Όχι μόνο ο ίδιος αλλά και όσοι συνεργάζονται μαζί του με κάθε τρόπο. Και η καθαρίστρια του ΣΚΑΪ και ο κλητήρας του Mega, νεοφιλελέδες είναι κι αυτοί. Άσε που η επίθεση της κυβέρνησης στα «τσοντοκάναλα» (που έλεγε κι ο Μιχαλολιάκος) της εξασφαλίζει τα ψηφαλάκια όλων εκείνων των οπαδών του «Όχι» οι οποίοι (όπως φαίνεται σε viral video στο You Tube) φώναζαν στον σταθμό του Μετρό, στην κεντρική συγκέντρωση πριν το δημοψήφισμα, το υπέροχο και τόσο δημοκρατικό σύνθημα «Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι».

Ο απόλυτος στόχος όμως είναι το μονοπώλιο της ενημέρωσης. Πώς ήταν κάποτε τα σπίρτα; Κάτι τέτοιο. Ξεκινάμε αναθέτοντας τηλεοπτικές άδειες σε τέσσερις καναλάρχες της αρεσκείας μας. Και, όπως μας διαβεβαίωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξή του Στο Κόκκινο, θα ακολουθήσουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: