Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Η ατζέντα, οι συζητήσεις, τα ραντεβού Μητσοτάκη στο ΕΛΚ

mitsotakis-kameres-750

Οι συζητήσεις Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Πώς πορεύτηκε στο ζήτημα του προσφυγικού

Η κουβέντα για την εφαρμογή του προγράμματος και οι…γνώστες της Κομισιόν

Τι συμβαίνει με τα αναπτυξιακά κονδύλια

Σήμερα το ραντεβού με τη Μέρκελ

Αν κανείς ρωτούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τι συζήτησε την πρώτη μέρα παρουσίας του στις Βρυξέλλες με τους Ευρωπαίους αξιωμαατούχους, τότε...
η ουσία θα συμπυκνωνόταν σε μία λέξη: προσφυγικό. Το ζέον πρόβλημα του προσφυγικού βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με κοινοτικούς παράγοντες, με τα ζητήματα της οικονομίας να περνούν σε δεύτερη μοίρα, με τον κ. Μητσοτάκη πάντως να κάνει ενδιαφέρουσες θεματικές συζητήσεις και με εκπροσώπους με αρμόδια χαρτοφυλάκια, όπως οι κ.κ. Κατάινεν και Μπούλκ.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης
Ως προς το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης δεν πήγε στις Βρυξέλλες για να αναδείξει τις-δεδομένες κατ’ αυτόν-ευθύνες της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του προβλήματος. Αντίθετα, τονίζοντας πως πρόκειται για μείζον εθνικό θέμα, έθεσε στο επίκεντρο το να μην κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας, το να εμπεδωθεί πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά και το να αναδειχθούν οι ευθύνες και ο κεντρικός ρόλος της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι εν λόγω βασικές διαπιστώσεις έγιναν κατά κύριο λόγο στα «μεγάλα» ραντεβού με τους κ.κ. Σούλτς και Γιούνκερ, ενώ ο κ. Μητσοτάκης είχε και ένα θερμό τετ-α-τετ με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, πέραν των επαφών με τους επιτρόπους.
«Επανέλαβα την πάγια άποψή μας ότι το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας δεν θα αποτελούσε καμία λύση στο προσφυγικό πρόβλημα. Παράλληλα, του μετέφερα τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και την εθνική πολιτική που η χώρα μας έχει χαράξει στο ζήτημα αυτό», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, μετά το τέλος της συνάντησης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ. «Το πρόβλημα το προσφυγικό δεν θα λυθεί μόνο με την κατασκευή των hot spots. Η Ευρώπη θα πρέπει και αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ειδικά στο ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές χώρες», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας, εκ νέου, πως το πρόβλημα δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί, εάν δεν αναλάβει πλήρως τις υποχρεώσεις της η Τουρκία. «Η τελική λύση του προβλήματος είναι στην Τουρκία και μόνο μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο Ευρωπαϊκής ένωσης και Άγκυρας μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί σε αυτή τη διάσταση», υπογράμμισε με νόημα.
Τι συζητήθηκε για το Μνημόνιο
Στις επαφές του με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, αλλά και του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης οπωσδήποτε συζήτησε και το θέμα του τρίτου Μνημονίου. «Κανείς δεν μας πίεσε για τίποτα», ήταν η φράση γαλάζιου αξιωματούχου, όταν ερωτήθηκε σχετικά από το KoolNews.gr για το αν ο πρόεδρος της ΝΔ διαπίστωσε κάποια προσπάθεια πίεσης για να στηρίξει τον κ. Τσίπρα. Όπως πληροφορείται το KoolNews.gr, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που συνάντησαν τον κ. Μητσοτάκη είχαν επαρκέστατη εικόνα τόσο για την οικονομική όσο και για την πολιτική κατάσταση της χώρας μας, με το ζήτημα της αξιολόγησης να βρίσκεται στο επίκεντρο. Μπορεί οι προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι σαφείς και διακεκηρυγμένες, πλην όμως στις Βρυξέλλες είχαν περιέργεια να γνωρίσουν από κοντά τον νέο πρόεδρο της ΝΔ. Όπως και να έχει, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι μετέφεραν στον κ. Μητσοτάκη το κλίμα πως η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς χρονοτριβή, χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να σημαίνει πως διαπιστώνουν εκτροχιασμό του προγράμματος.
Τι συμβαίνει με τα αναπτυξιακά κονδύλια;
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του KoolNews.gr, στις συναντήσεις που είχε με αρμόδιους παράγοντες της Κομισιόν ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε και μια σειρά άλλων θεμάτων, τα οποία είναι περισσότερο συγκεκριμένα, πλην όμως αίσθηση προκάλεσε και στα μέλη της γαλάζιας αποστολής πως ο πρόεδρος της ΝΔ ενημερώθηκε διεξοδικά για ευρωπαϊκά κονδύλια που διατίθενται εκ μέρους της ΕΕ και μένουν αναξιοποίητα από την Ελλάδα, την ώρα που στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα αέναο σπιράλ αποεπένδυσης.
Τέλος, εντύπωσε προκάλεσε και το εντελώς αυθόρμητο τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ντάισελμπλουμ σε κοινόχρηστο χώρο, με τον πρόεδρο του Eurogroup να σηκώνεται από το τραπέζι του και να χαιρετά τον πρόεδρο της ΝΔ. «Θα έχεις χρόνο να τα πούμε σήμερα ή αύριο;», τον ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης για να πάρει την καταφατική απάντηση του Ολλανδού. Για το αν και το πότε αυτού του ραντεβού δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες, αυτό που επαναβεβαιώθηκε όμως είναι πως ο κ. Μητσοτάκης είχε στο τηλέφωνό του τον σωστό…αριθμό του κ. Ντάισελμπλουμ και θα συνεννοούνταν απευθείας. Για σήμερα πάντως έχουν προγραμματιστεί τα ραντεβού με ηγέτες, όπως η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μαριάνο Ραχόι και ο Μπόικο Μπορίσοφ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: