Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

ΣΕΙΣΜΟΣ από το National Geographic: «Η Αμφίπολη είναι ένα μνημείο με τέτοιο μέγεθος, που τοποθετείται ανάμεσα στα μεγαλύτερα ταφικά μνημεία της παγκόσμιας ιστορίας!»


Τις δικές του απαντήσεις για το μνημείο της Αμφίπολης επιχειρήσει να δώσει το περιοδικό National Geographic, συνδυάζοντας τα τελευταία ευρήματα και τα αντικειμενικά στοιχεία, με τα ιστορικά στοιχεία από αρχαίες πηγές.

«Μπορεί να κρύβει τον Αλέξανδρο;», διερωτάται και εξετάζει όλες τις θεωρίες και τα ενδεχόμενα που θα μπορούσαν να δώσουν σαφή απάντηση στο ερώτημα...
- τίτλο του δημοσιεύματος.
-Πού μπορεί να κατέληξε το σώμα του Αλέξανδρου μετά το θάνατο στη Βαβυλώνα;
-Ποιος μπορεί να έδωσε την εντολή κατασκευής του μνημείου της Αμφίπολης; 

(Ένα μνημείο που στοίχισε πολλά τάλαντα - μερικά δισεκατομμύρια ευρώ- περιορίζει τους πιθανούς εντολείς σε ελάχιστα άτομα). 
Στο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ. είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι κάποιος επίγονος ήταν δυνατόν να παραγγείλει έναν τέτοιο τάφο στον ελλαδικό χώρο. Εκτός του ότι ήταν ο Μ. Αλέξανδρος ο μόνος που είχε 10.000 τάλαντα.
Αν ο Αλέξανδρος έδωσε την εντολή κατασκευής, ποιος μπορεί να βρίσκεται μέσα; Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Αλέξανδρος θα έδινε εντολή για τέτοιο τάφο για άλλον πλην του Φιλίππου και του Ηφαιστίωνα.
-Τι άλλο να κρύβεται μέσα στο μνημείο της Αμφίπολης; 

Μια εκδοχή είναι αυτή του πολυμνημείου, ενώ δεύτερη θεωρία είναι αυτή του συνδυασμού πολλών χώρων.
Τα επερχόμενα ευρήματα στην Αμφίπολη και η μελέτη τους από τους επιστήμονες θα δώσουν πολλές σημαντικές πληροφορίες, αναφέρει το περιοδικό, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα, αφού στις ανασκαφές συχνά δεν υπάρχουν απόλυτα καθοριστικά στοιχεία.
Από την ανάλυση προκύπτει 

πρώτον, ότι η Αμφίπολη είναι ένα μνημείο με τέτοιο μέγεθος, που τοποθετείται ανάμεσα στα μεγαλύτερα ταφικά μνημεία της παγκόσμιας ιστορίας, 
δεύτερον ότι ο Μ.Αλέξανδρος είχε τη βούληση να ξοδέψει τεράστια ποσά για ταφικά μνημεία (Φίλιππος, Ηφαιστίωνας) και
τρίτον ότι η Αμφίπολη είχε τεράστιο κόστος.

Συνεχίστε ΕΔΩ

http://amfipolinews.blogspot.gr/2015/10/national-geographic.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: