Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

ΚΟΚΚΙΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ… ΤΟΙΧΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΟΥ! Οι οργισμένοι διάλογοι και τα «γαλλικά» του Βαγγέλη σε Παπαμιμίκο και Τσιμάρα!

Χωρίς προηγούμενο είναι όλα όσα συνέβησαν σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Ν.Δ.

Το πρωτόγνωρο περιστατικό με την εισβολή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη συνεδρίαση και το άγριο επεισόδιο που ακολούθησε με ύβρεις, σκληρές εκφράσεις και κατηγορίες αποτυπώνει το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικρατεί... στο γαλάζιο στρατόπεδο.
Οι διάλογοι που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από αυτόπτες μάρτυρες είναι χαρακτηριστικοί της έντασης που επικράτησε.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το protothema.gr, ήταν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ «εισέβαλε» στο γραφείο του πρώτου ορόφου της Συγγρού, όπου πραγματοποιούνταν μια ακόμη πολύωρη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ.
«Πού είναι ο Αμπατζόγλου;» ρώτησε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μόλις άνοιξε με πάταγο την πόρτα.
Και, μόλις εντόπισε τον εκπρόσωπο του, πρόσθεσε: «Πάμε να φύγουμε, Θόδωρε. Δεν θα μείνουμε εδώ να συμμετάσχουμε σε μια διαδικασία που εξευτελίζει τους Νεοδημοκράτες».
Στο ερώτημα παρισταμένων για το «τι εννοεί», ο κ. Μεϊμαράκης φέρεται να απάντησε, χρησιμοποιώντας βαρύτατες εκφράσεις, όπως «αρχ…», «μαλ…», «μουν[...]πανο» κατά των κυρίων Παπαμιμίκου και Τσιμάρα (γενικός διευθυντής).
Τους δύο αυτούς, όπως εξηγούσαν συνεργάτες του, θεωρεί υπεύθυνους για την τροπή που έχουν πάρει οι συζητήσεις στην ΚΕΦΕ.
Σε εκείνο το σημείο σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Alpha στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο κ. Τσίμαρας απάντησε στον Μεϊμαράκη: «Τι είναι αυτά που λες, εγώ είμαι 40 χρόνια στη Ν.Δ.» για να του απαντήσει ο κ. Μεϊμαράκης: «40 χρόνια σε ταϊζουμε»!
Από το περιβάλλον Τσιμάρα αυτός ο διάλογος δεν υπήρξε, ωστόσο συνεργάτες του Μεϊμαράκη τον επιβεβαιώνουν.
«Τρώνε σκοπίμως το χρόνο, για να καλύψουν τις μαϊμουδιές που ετοιμάζουν με την εταιρεία που έχουν ήδη επιλέξει για να βγάλουν λεφτά, αλλά και το αποτέλεσμα που θέλουν» ήταν ο ισχυρισμός του περιβάλλοντος Μεϊμαράκη. Υποστήριξαν ότι ο κ. Τσιμάρας, σε προηγούμενη συνεδρίαση, είπε ότι έχει βρει την εταιρεία που θα οργανώσει την ψηφοφορία, ενώ καταμαρτυρούσαν στο γραμματέα του κόμματος για «σκόπιμες διαρροές» σε βάρος του προέδρου της ΝΔ, τον οποίο εμφάνιζε να θέλει υψηλή συνδρομή για όσους δεν είναι μέλη της ΝΔ και να πάνε να ψηφίσουν τη μέρα που θα στηθούν οι κάλπες.
«Εμείς ποτέ δεν βάλαμε θέμα για τη συνδρομή» έλεγαν συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη. «Το μόνο ζήτημα που βάλαμε είναι η διασφάλιση της διαδικασίας με τη διαφανή επιλογή της εταιρείας, η οποία θα μας προτείνει την ημερομηνία που θα γίνει η εκλογή, τις κάλπες που θα στηθούν και το κόστος που θα έχει όλη η οργάνωση για να αποφασίσουμε στη συνέχεια το ύψος της συνδρομής που θα πληρώσουμε».
Μετά την επεισοδιακή αποχώρηση του κ. Μεϊμαράκη από τη συνεδρίαση και τη διακοπή που μοιραία ακολούθησε, εξαιτίας της μεγάλης αναστάτωσης που προκλήθηκε, μέλη της ΚΕΦΕ θεωρούσαν «ανεξήγητη και υπερβολική» την αντίδραση του κ. Μεϊμαράκη, που άλλοι τη θεωρούσαν ως κίνηση που μαρτυρά την πρόθεσή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του.
«Πρώτα θα πετάξει τον Παπαμιμίκο από τον τρίτο όροφο της Συγγρού και μετά θα αποσυρθεί…» σχολίαζαν συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη, που του απέδιδαν τη φράση: «Αν είναι να χάσω, θα χάσω επειδή έτσι αποφάσισαν οι Νεοδημοκράτες και όχι επειδή από τη… μαϊμουδιά του Παπαμιμίκου!».
 Πόλεμος ανακοινώσεων
Όταν έφτασε στη Συγγρού ο κ. Μεϊμαράκης είπε στους δημοσιογράφους: «Την ώρα που ο κόσμος δοκιμάζεται από μια κυβέρνηση που παραπαίει, εγώ δεν συμβάλλω στη γελοιοποίηση της διαδικασίας που ενσυνείδητα γίνεται από τον γραμματέα Παπαμιμίκο και κάποιους άλλους. Ούτε στο ντιμπέιτ συμμετέχω, που είναι επίσης γελοιοποίηση. Απαιτώ να τελειώσει η διαδικασία με τις προδιαγραφές της διαδικασίας τώρα και να προκηρυχθεί άμεσα ο διεθνής διαγωνισμός για την εταιρία που θα αναλάβει για τις εκλογές» υπογράμμισε.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Κώστας Τσιμάρας δήλωσε: «Μετά την αναίτια, υβριστική και πρωτοφανή επίθεση που δέχτηκα από τον μεταβατικό πρόεδρο του κόμματος παρουσία των μελών της ΚΕΦΕ δηλώνω ότι δεν θα τον παρακολουθήσω στο επίπεδο που επέλεξε να επιτεθεί εναντίον μου. Θέλω να δηλώσω ότι δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει την τιμή και την υπόληψή μου που είναι γνωστή στα στελέχη του κόμματος στη 40χρονη διαδρομή μου σε αυτό. Προφανώς επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου».
Η εκπρόσωπος του Απόστολου Τζιτζικώστα, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ανέφερε τα εξής: «Μόλις είχαμε συμφωνήσει ομόφωνα σε όλα και ήρθε ο πρόεδρος και συνέβη ό,τι είδατε. Το ξέσπασμα του προέδρου είναι μη ελεγχόμενο. Αυτή η εν εξάλλω κατάσταση είναι προβληματική για τον πρόεδρο και τη ΝΔ. Είχαμε συμφωνήσει και σε αντίτιμο 3 ευρώ για όλους. Εμείς επιστρέφουμε στην ΚΕΦΕ με τις αρχικές μας θεσεις».
Ο εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη Σπυρίδων Χρυσοφώτης ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ανέφερε: «Προτού συμβεί το περιστατικό που είδατε, είχαμε συμφωνήσει για το θέμα του διαγωνισμού πως την Πέμπτη θα ανοίξουν οι προσφορές. Δεν θέλαμε διάκριση παλιών και νέων μελών, όπως προβλέπει το καταστατικό άλλωστε, και είχαμε συμφωνήσει για αντίτιμο 3 ευρώ για όλους».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης οργισμένος από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή που έθεσα υποψηφιότητα έβαλα ως απόλυτη προτεραιότητα μου την ενότητα του κόμματος. Παρά τα όσα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής κράτησα ενσυνείδητα χαμηλούς τόνους γιατί την ΝΔ την αγαπάμε και πρέπει αυτό να το αποδεικνύουμε με πράξεις και όχι με λόγια. Δυστυχώς, οι συνεχόμενες παλινωδίες στην διαδικασία και η αμφισβήτηση του καταστατικού που ρητώς προβλέπει τι πρέπει να γίνει παρουσιάζει στα μάτια των πολιτών την ΝΔ με τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που της αξίζει.
Αποχώρησαν τα μισά μέλη της ΚΕΦΕ
Σήμερα στην ΚΕΦΕ επετεύχθη συμφωνία μεταξύ και των τεσσάρων υποψηφίων και για το αντίτιμο και για την διαδικασία. Την τελευταία στιγμή και ενώ είμασταν σε διαδικασία ανακοίνωσης της εν λόγω συμφωνίας ένας από τους συνυποψηφίους με τρόπο πρωτόγνωρο αποφάσισε να υπαναχωρήσει απ’ αυτήν. Δεν θα σχολιάσω τα γεγονότα γιατί όπως προ είπα την ενότητα του κόμματος πρέπει να την υπηρετούμε με την συμπεριφορά μας ακόμα και στις δύσκολες στιγμές.
Η ΚΕΦΕ οφείλει να καταλήξει σε απόφαση σήμερα χωρίς καμία περαιτέρω αναβολή. Η συνέχιση αυτής της εικόνας βλάπτει και την ΝΔ και τη διαδικασία, εκτός, και αν ο τελικός στόχος είναι είτε να μην γίνουν καθόλου αυτές οι εκλογές είτε να γίνουν με τη δυνατή μικρότερη συμμετοχή έτσι ώστε η διαδικασία να καταλήξει να είναι παντελώς ελεγχόμενη από τους μηχανισμούς. Δεν φοβόμαστε την δημοκρατία και η ΝΔ δεν μπορεί να φοβάται την ψήφο των Ελλήνων πολιτών τους οποίους θέλει να εκπροσωπήσει και να κυβερνήσει. Την κοινωνία την θέλουμε μαζί μας και όχι απέναντί μας».
Μετά την εισβολή Μεϊμαράκη σταμάτησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα σε πολύ βαρύ κλίμα.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί διαβλητή τη διαδικασία και αν παρθεί και αν παρθεί την Τρίτη απόφαση δεν θα την αναγνωρίσει.
Στο μεταξύ αποχώρησαν πρώτοι από την επιτροπή οι κκ Φ. Σταυρής και Σ. Ιωαννίδης και στη συνέχεια οι κκ Δασκαλάκης και Κόκκαλης. επίσης δεν συμμετέχει και ο αρχαιότερς των βουλευτών κ. Γ. Τραγάκης.
Τελικά η συνεδρίαση της εφορευτικής επιτροπής, παρά τις πληροφορίες που υπήρχαν ότι θα διακοπεί για αύριο, τελικά ολοκληρώθηκε και η απόφαση με πληοψηφία 7-1 είναι ότι, όλα τα μέλη με καταλόγους από το υπουργείο Εσωτερικών να δώσουν 3 ευρώ πριν τη ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί σε 900 εκλογικά κέντρα με 1300 κάλπες.
 Απαντήσεις Μεϊμαράκη – Παπαμιμίκου
Το βράδυ και αφού είχαν προηγηθεί όλα τα παραπάνω ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος έγραψε στο facebook:
«Γεγονότα όπως τα σημερινά, αν και ατυχή, συμβαίνουν και δεν υπάρχει κανένας λόγος και ούτε είναι παραγωγικό να τα σχολιάσω αυτή τη στιγμή. Αλλού είναι η ουσία. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα και το αύριο της Παράταξης.
Όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ καθώς και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων, παρά τις αντιξοότητες και τις αναμενόμενες εντάσεις, έχουμε ήδη καταλήξει στην ανακήρυξη των υποψηφίων, στην ημερομηνία των εκλογών, στον προσδιορισμό των εκλογικών κέντρων και τμημάτων στο εσωτερικό της χώρας, όπως και στο ότι ως εκλογικοί κατάλογοι θα χρησιμοποιηθούν οι κατάλογοι του Υπουργείου Εσωτερικών.
Σε ότι αφορά το θέμα των τεχνικών προδιαγραφών, εξ” αρχής έχει συσταθεί σχετική Τεχνική Επιτροπή (ξεχωριστά από την ΚΕΦΕ) με εκπροσώπους των υποψηφίων, η οποία έχει ήδη καταλήξει στις προδιαγραφές που απαιτούνται για την υλοποίηση της ψηφοφορίας.
Σε ότι αφορά την επιλογή της εταιρίας που θα αναλάβει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, πράγμα που να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι αρμοδιότητα της ΚΕΦΕ, αποφασίστηκε από την αρχή και πολύ πριν τη διακοπή της σημερινής συνεδρίασης, ομόφωνα και από όλους τους εκπροσώπους των τεσσάρων υποψηφίων, πως η Επιτροπή Προμηθειών του κόμματος θα αποσφραγίσει τις προσφορές των εταιριών ενώπιον των εκπροσώπων των υποψηφίων την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015.
Όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας, θα συνεχίσουμε κανονικά το έργο μας ολοκληρώνοντας τις θεσμικές διαδικασίες με πιστή τήρηση του Καταστατικού προκειμένου να οδηγηθούμε στη δημοκρατική έκφραση των μελών και των φίλων της Νέας Δημοκρατίας.»\

Λίγη ώρα αργότερα δήλωσε εξέδωσε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης
«Με τη σημερινή μου παρέμβαση υπογράμμισα ότι, την ώρα που ο κόσμος δοκιμάζεται από μια κυβέρνηση που αδίστακτα επιβάλλει καταιγίδα φόρων, περικοπές συντάξεων και μείωση λαϊκού εισοδήματος, δεν θα επιτρέψω να γελοιοποιηθεί η διαδικασία εκλογής Πρόεδρου στη Νέα Δημοκρατία.
Απαίτησα όλες οι διαδικασίες να γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα. Δεν ανέχομαι παρασκήνια και σκοπιμότητες.
Απαιτώ να προχωρήσει η διαδικασία για τη μηχανογραφική υποστήριξη των εκλογών με ανάρτηση των προδιαγραφών στο διαδίκτυο, ώστε να υπάρξει άπλετο φως για τη διασφάλιση και την εγγύηση της ψηφοφορίας.
Ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχω αποφασίσει να μην ανεχτώ διαδικασίες που εκθέτουν το κόμμα και πληγώνουν τους Νεοδημοκράτες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: