Θα ζητήσει συμπόρευση για το χρέος και τον εθνικό στόχο για "κούρεμα" του
Το γάντι στη Ν.Δ. θα πετάξει ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο χρονικό διάστημα, με αφορμή την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Ο πρωθυπουργός, απαντώντας εμπράκτως στην πρόκληση του Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος στις προγραμματικές δηλώσεις είπε ότι «είμαστε μαζί σας για το χρέος», προσανατολίζεται να...
ζητήσει από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «συμπορευθούν», διεκδικώντας από κοινού σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς την απομείωση του χρέους.
Η εν λόγω πρόταση θα γίνει προς όλα τα δημοκρατικά κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου, αφού ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι σε αυτό το ζήτημα όλοι θα πρέπει να εμφανιστούν με κοινή θέση και φωνή, καθώς, όπως φαίνεται, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν, λοιπόν, ότι το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται στη δημιουργία μιας διακομματικής επιτροπής, στην οποία πρωταρχικό ρόλο θα παίξει και το Κοινοβούλιο ως θεσμός.
Η κίνηση αυτή θα γίνει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση από το κουαρτέτο και ενώ θα ξεκινάει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν την πρόσκληση αυτή τα κόμματα εξαρτάται και η πορεία που θα πάρει το θέμα, αφού, κατά γενική ομολογία, χωρίς διευθέτηση του χρέους, η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από τα ατέρμονα Μνημόνια, όσα χρόνια και αν περάσουν.
ΗΠΑ
Το θέμα της «συμπόρευσης» για το ζήτημα του χρέους ο Αλέξης Τσίπρας το είχε συζητήσει με τους στενούς συνεργάτες του πολύ πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου και το επαναφέρει τώρα, που η συζήτηση είναι ιδιαίτερα έντονη, ύστερα και από το ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Εκτός των άλλων, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μια ευρύτερη συζήτηση για συνεργασία με κόμματα που τη συγκεκριμένη στιγμή εμφανίζονται ιδιαίτερα αρνητικά σε οποιαδήποτε συναίνεση, όπως το ΠΑΣΟΚ και η Ενωση Κεντρώων.
Παρά τα διαφαινόμενα εμπόδια από ευρωπαϊκής πλευράς, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο για την πορεία του θέματος, αφού, όπως λένε στενοί συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός βρήκε μεγάλη συμπαράσταση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι πληροφορίες θέλουν την Ουάσινγκτον να πιέζει ολοένα και περισσότερο για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, επειδή θεωρεί ότι μόνο έτσι θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα.
ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ
Αξιωματούχοι του ΔΝΤ δηλώνουν έτοιμοι να μεσολαβήσουν μεταξύ Αθήνας και ευρωζώνης για το θέμα της απομείωσης του χρέους, θέτοντας ωστόσο δύο όρους: η αναδιάρθρωση που θα επιλεγεί να λύσει οριστικά το πρόβλημα και να μη χρειαστεί να επανεξεταστεί το θέμα, όπως έγινε με το PSI, και οι σχετικές διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2015. Εάν γίνουν αποδεκτοί αυτοί οι όροι, το Ταμείο δηλώνει έτοιμο να συμμετάσχει στο τρίτο Μνημόνιο με 16 δισ. ευρώ.
Ακόμα, επιθυμούν στη σύμβαση να αναφέρονται ρητά οι δεσμεύσεις της ευρωζώνης και τα κριτήρια με τα οποία θα χαρακτηρίζεται βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί αυτή η πρόταση είναι ακόμα ένα από τα θέματα που απασχολούν τους αξιωματούχους του Ταμείου. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, τα σενάρια για αυτή τη διαδικασία είναι τρία.
1Μακροχρόνια παράταση αποπληρωμών των ελληνικών οφειλών προς την ευρωζώνη και μπόνους η μείωση των επιτοκίων, ανάλογα με τον βαθμό ανταπόκρισης της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις.
2Παράταση της αποπληρωμής των ελληνικών οφειλών, αλλά συγκριτικά μικρότερη, με συμφωνημένο χαμηλό και σταθερό επιτόκιο.
3«Κούρεμα» και μείωση των επιτοκίων για τις οφειλές που θα μείνουν.
«Παράκαμψη» του Βερολίνου
Το εμπόδιο της απαγόρευσης του «κουρέματος» που επικαλούνται το Βερολίνο και κύκλοι της ΕΚΤ, όπως λένε στελέχη του ΔΝΤ, μπορεί να ξεπεραστεί με την ανάληψη της υποχρέωσης αποπληρωμής των οφειλών της Αθήνας προς τις άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Οι ίδιοι άνθρωποι θεωρούν ότι το άμεσο ή έμμεσο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 100 δισεκατομμύρια. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που θα επιλεγεί, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση του ΔΝΤ και η αντίστοιχη ελληνική είναι ταυτόσημες. Συγκεκριμένα, και οι δύο πλευρές ζητούν να υπάρξει παράταση του χρόνου λήξης των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια και η έναρξη αποπληρωμής των ελληνικών οφειλών να τοποθετηθεί μετά το 2030, με παράλληλη περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει, άλλωστε, ξεκαθαρίσει κατ’ επανάληψη ότι μόνο έτσι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο τρίτο Μνημόνιο, ενώ από την άλλη η Αγκελα Μέρκελ θέλει να αποφύγει τη γενναία αναδιάρθρωση του χρέους, παρά το γεγονός ότι θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Τόσο η Αγκελα Μέρκελ όσο και ο Β. Σόιμπλε προσανατολίζονται, πάντως, στο να φέρουν το θέμα στη γερμανική Βουλή.
Από την άλλη, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν θέλει ο οργανισμός να αναλάβει το βάρος. Για αυτό πριν από μερικές μέρες δήλωσε ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι περιορισμένη, επειδή η μεγάλη ελάφρυνση δεν είναι αναγκαία για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και επειδή δεν τη θέλουν οι Ευρωπαίοι δανειστές.
Της Ελένης Καλογεροπούλου
- Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου