Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Συνδικαλιστικές έριδες στο μνημείο του Ηφαιστίωνα [Αμφίπολη]


Δίλημμα επικρατεί σε κυβερνητικά στελέχη για την ανασκαφή της Αμφίπολης, αφού στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν δυο διαφορετικές κατευθύνσεις.

 Η μια εμπεριέχει στοιχεία επιφυλακτικότητας και η άλλη ξεκάθαρες προθέσεις υποστήριξης του μνημείου.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε στους...

Έλληνες Ομογενείς ότι θα συνεχιστούν οι αρχαιολογικές έρευνες στον τύμβο Καστά, σύμφωνα όμως με όσους συνομίλησε, έδειξε αιφνιδιασμένος από την αποφασιστικότητα των ελλήνων της Αμερικής στο συγκεκριμένο ζήτημα. Στις κατ ιδίαν συζητήσεις με στελέχη του Απόδημου Ελληνισμού και στο αίτημα που του έθεσαν, αντιπαρέθεσε ως επιχείρημα την άποψη που υποστηρίζουν οι αμφισβητίες. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά.

«Ναι μεν.. αλλά». Όλα αυτά βέβαια πριν την παρουσίαση των νέων ευρημάτων της Κατερίνας Περιστέρη και του Μιχάλη Λεφαντζή που αποδίδουν το μεγαλοπρεπές μνημείο στον Ηφαιστίωνα και τεκμηριώνουν τη χρονολόγηση του στο τελευταίο τέταρτο του 4ουπχ αιώνα. Ο προβληματισμός των κυβερνητικών στελεχών έγκειται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίστηκε στις απόψεις ορισμένων αρχαιολόγων, τις οποίες έκανε σημαία, ενώ ως κυβέρνηση είναι αναγκασμένος τώρα να υπεραμυνθεί ακόμη και με τον κίνδυνο να εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

Στο κυβερνητικό σχήμα όμως συμμετέχουν και οι ΑΝΕΛ που διαχώρισαν ήδη τη θέση τους ως προς την «πολιτική ισοπέδωσης» του τύμβου Καστά. Οι αρχαιολόγοι που εξακολουθούν με εμμονή να αμφισβητούν την ανασκαφή της Αμφίπολης δεν είναι άλλοι από αυτούς που διατύπωναν την άποψη περί Ρωμαϊκού οικοδομήματος και το 2014. Η αντιπαράθεση αυτή τότε, μπορεί...

του Γιώργου Ροδάκογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: