Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

ΣΟΚ: Καταργείται και η κατώτατη σύνταξη

ÊÔÉÑÉÏ ÂÏÕËÇÓ

Με «μαχαίρι» και «τσεκούρι» οι σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Σαρωτικές αλλαγές στις συντάξεις και την ασφάλιση, αλλά και την κατάργηση ευεργετικών διατάξεων, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας από την κυβερνητική πλειοψηφία προκειμένου να...
αποδεσμευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου. 
Να αναφέρουμε βέβαια ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν αποκλείεται να αλλάξουν εφόσον η κυβέρνηση πείσει τους δανειστές πως έχει ένα βιώσιμο σχέδιο για το ασφαλιστικό, στο οποίο, ωστόσο, οι αλλαγές μάλλον θα είναι περισσότερο δυσμενείς για ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
Επί του παρόντος να θυμίσουμε ότι ο Δημήτρης Στρατούλης είχε ανακοινώσει τον περασμένο Φλεβάρη ότι θα «ξηλώσει» τον νόμο «Λοβέρδου-Κουτρουμάνη» (Ν. 3863/2010). Τελικά, τα έφερε έτσι η ζωή που όχι μόνο παραμένει ο νόμος «Λοβέρδου-Κουτρουμάνη» αλλά επεκτείνεται και στο δημόσιο, ενώ οι δεκάδες ευεργετικές διατάξεις του νόμου Στρατούλη (Ν.4331/2015) καταργούνται!

Τα πάνω κάτω και στο Δημόσιο
Βάσει λοιπόν του νομοσχεδίου, ουσιαστικά η κυβέρνηση εξισώνει τους εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου επεκτείνεται η εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου «Λοβέρδου - Κουτρουμάνη» (3865/2010) και στο δημόσιο τομέα, ενώ ξεκινά η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, η οποία θα διαμορφώνεται ως το άθροισμα της βασικής και της αναλογικής σύνταξης. Σημειωτέον, ότι με βάση τις προβλέψεις του νόμου, η αναλογική σύνταξη προκύπτει μόνο για τα έτη από το 2011 και εντεύθεν, αφού τα προηγούμενα υπολογίζονται με το παλιό σύστημα.
Το κατώτατο όριο σύνταξης δεν θα ισχύει για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την υπηρεσία τους από την 1η Ιουλίου του 2015 και μετά, και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται όσοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατά τις 19 Αυγούστου του 2015, με το κατώτατο όριο που υπήρχε εκείνη την ημερομηνία (19 Αυγούστου) να παραμένει αμετάβλητο έως το τέλος του 2021.
Όσοι εργαζόμενοι του Δημοσίου συνταξιοδοτούνται με μειωμένη σύνταξη, θα υποστούν επιπλέον μείωση 10% έως ότου συμπληρώσουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση. Από τις διατάξεις αυτές εξαιρούνται, όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας, όσοι λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες στην υπηρεσία, ή κατά μεταβίβαση εξαιτίας θανάτου συζύγου ή γονέα.

Τι ισχύει για τους ένστολους
Σε ότι αφορά στους ένστολους, το συνταξιοδοτικό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, επανέρχεται στις ρυθμίσεις που καθιερώθηκαν με τον ασφαλιστικό νόμο (3865/2010). Οι ένστολοι που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό 60ό έτος της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Προβλέπεται επίσης ότι, «τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους».

Καταργούνται οι νόμοι Στρατούλη
Μέσα στις πολλές ρυθμίσεις που κατατίθενται στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η δέσμευση της κυβέρνησης να πάρει πίσω όλες τις ευεργετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2015 (νόμοι Στρατούλη) και δεν φέρουν την έγκριση των δανειστών. Οι ανατροπές αυτές θα επιφέρουν πλήγμα σε ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς, οφειλέτες του ΟΑΕΕ, αλλά και μηχανικούς και δικηγόρους-γιατρούς στους οποίους είχε δοθεί το δικαίωμα να επιλέγουν μικρότερη ασφαλιστική κατηγορία.
Αναλυτικά καταργούνται:
- Η παροχή δυνατότητας καταβολής μηνιαίας σύνταξης σε περίπου 20.000 ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 260 ευρώ και αφορά σε όσους είχαν συμπληρώσει το 67ο έτος ηλικίας, δεν ελάμβαναν άλλη σύνταξη και το εισόδημά τους δεν ήταν παραπάνω από 4.320 ευρώ ή 8.640 ευρώ (οικογενειακό).
- Η δυνατότητα συμψηφισμού με τη σύνταξη οφειλετών του ΟΑΕΕ (αφορά περίπου 50.000).
- Η δυνατότητα να επιλέγουν οι ασφαλισμένοι κατώτερη ασφαλιστική κλάση. Αυτό αφορούσε στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων [Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΣΜΕΔΕ), Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), Τομέας Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ)] που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή στο Δημόσιο από 1.1.1993 και εφεξής. Οι ασφαλισμένοι αυτοί είχαν τη δυνατότητα να παραμείνουν σε κατώτερη βαθμίδα έως 31η Δεκεμβρίου του 2016.
- Η κατάργηση της ποινικής δίωξης προς οφειλέτες ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.
- Η δυνατότητα του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών να καλύπτει τα ελλείμματα των Κλάδων Κύριας Σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτό θα ίσχυε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Παράλληλα, καταργείται και η χρηματοδότηση του «Προγράμματος κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων».
- Η υποχρεωτική ασφάλιση στον ΤΣΠΕΑΘ και στον Λογαριασμό Ανεργίας Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Αυτό αφορούσε σε δημοσιογράφους που εργάζονται ως συντάκτες με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε γραφεία Τύπου αθλητικών ομοσπονδιών αναγνωρισμένων από την γ.γ. Αθλητισμού.
- Το δικαίωμα πλήρης σύνταξης γήρατος στις ασφαλισμένες στο ΤΣΠ-ΗΣΑΠ στο 50ό έτος της ηλικίας τους. Η ρύθμιση αφορούσε σε όσες έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα από 1.1.1983 μέχρι 31.12.1992 και οι οποίες έχουν συμπληρώσει συντάξιμο χρόνο 25 ετών μέχρι 31.12.2010 και κατά τη συμπλήρωση αυτού είναι μητέρες με ανήλικα ή ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιά.
www.financialbox.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: