Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: «Μόνο με κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού συζητάμε για ρύθμιση του χρέους»

Οι Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν ότι έχουν ήδη στείλει το μήνυμα σε όλα τα κόμματα: 

Μόνο με μία κυβέρνηση συνασπισμού η ευρωζώνη θα κάτσει να συζητήσει για το χρέος.

Μήνυμα-τελεσίγραφο έχουν στείλει οι Βρυξέλλες προς τα ελληνικά κόμματα: Εάν δεν υπάρξει κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, η συζήτησή για το χρέος θα κλείσει πριν καν ανοίξει...

Πηγή της Κομισιόν, σύμφωνα με την εφημερίδα τα Νέα λέει χαρακτηριστικά ότι «είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα γίνει συμφωνία με τη μισή Ελλάδα», στέλνοντας έτσι μία σαφή προειδοποίηση ότι οι διαπραγματεύσεις και ειδικά το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους που συνδέεται άμεσα με το πρόγραμμα προσαρμογής, απαιτούν μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το μήνυμα αυτό έχει ήδη σταλεί σε όλα τα κόμματα στην Ελλάδα και αναμένεται να αποτελέσει βαρύνοντα παράγοντα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων την 21η Σεπτεμβρίου, προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίες οι προειδοποιήσεις που έχουν στείλει τις τελευταίες ημέρες οι δανειστές, με τόσο τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, όσο και τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ να υπογραμμίσουν ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει με συνέπεια την εφαρμογή του προγράμματος.
Ο μόνο σίγουρο είναι πως οι εκλογές έχουν ήδη ανοίξει τον δρόμο προς τις καθυστερήσεις στην εκταμίευση των δύο υπο-δόσεων καθώς και στην αξιολόγηση του προγράμματος, γεγονός που πάει πίσω και την συζήτησή για το χρέος. Σύμφωνα μ πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, εκτιμάται ότι η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει πιθανότατα τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο και ίσως τραβήξει και στις αρχές του 2016.
Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί ένα νέο μεγάλο πονοκέφαλο, που δεν είναι άλλος από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία είναι συνδεδεμένη με το θέμα του χρέους. Ολοι γνωρίζουμε πως αν η ανακεφαλαιοποίηση δεν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015, από 1/1/2016 τίθεται σε εφαρμογή η οδηγία για το bail-in των τραπεζών, που σημαίνει κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ..

Πηγή: Τα Νέα

crash

Δεν υπάρχουν σχόλια: