Στο συμπέρασμα ότι δεν γίναμε σοφότεροι από το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών συγκλίνουν οι περισσότεροι αναλυτές στο διαδίκτυο, επιχειρώντας παράλληλα μία πρώτη αποτίμηση της παρουσίας των πολιτικών αρχηγών κατά τη διάρκεια της υποτονονικής, ομολογουμένως, τηλεμαχίας.
protothema.gr.: Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Μεϊμαράκης που έδειξε σταθερός και σίγουρος με πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά- «Αμυντικός», εκνευρισμένος και απολογητικός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Πολύ καλές παρουσίες Θεοδωράκης και Φώφη. Σταθερός ο Κουτσούμπας – Υπερασπίστηκε τις θέσεις του για τη δραχμή ο Λαφαζάνης- Έπειτα από τρεις ώρες συζήτησης, οι πολίτες δεν έγιναν … σοφότεροι.
in.gr: Σε ρυθμούς που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν υποτονικοί κύλησε το μεγαλύτερο μέρος της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών εν όψει των εκλογών.
Λιγοστές ήταν οι στιγμές που ανέβηκαν οι τόνοι αλλάζοντας την εικόνα των παράλληλων μονολόγων. Η συζήτηση απέκτησε ενδιαφέρον κυρίως προς το τέλος, όταν οι αρχηγοί δέχτηκαν ελεύθερες ερωτήσεις από κάθε δημοσιογράφο. Παρά το στενό πλαίσιο κανόνων που έθεσε για την τηλεοπτική συζήτηση η διακομματική επιτροπή, υπήρξαν σε ορισμένα σημεία ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και αντιπαραθέσεις.
tovima.gr: Χρήσιμη μεν η τηλεοπτική αντιπαράθεση των αρχηγών των κομμάτων, στο βαθμό που επέτρεψε στους πολίτες να έχουν μια πιο συνολική εικόνα για τις θέσεις τους. Ωστόσο δεν μπορεί να πει κανείς ότι η συζήτηση βοήθησε ιδιαίτερα να ξεκαθαριστεί το ρευστό πολιτικό σκηνικό που καταγράφεται τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις. Είχαμε, όπως συνήθως σε τέτοιου είδους πολιτικές αντιπαραθέσεις, μα σειρά από παράλληλους μονόλογους, όπου ο κάθε πολιτικός αρχηγός επανέλαβε τις ήδη γνωστές βασικές τοποθετήσεις τους, προσπαθώντας να συσπειρώσει το εκλογικό του ακροατήριο.
Ακούσαμε τις γνωστές απόψεις για τα μνημόνια, για τις ευθύνες τους ενός ή του άλλου κόμματος στη διαχείριση τους, με απούσα την αυτοκριτική, αλλά για το μείζον θέμα του τι θα γίνει την επόμενη μέρα των εκλογών, ελάχιστα διαφωτιστήκαμε. Για το πως θα μπορέσει η χώρα να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια, για το πώς με ποιες προϋποθέσεις θα διαμορφωθεί ένα εθνικό σχέδιο διαπραγμάτευσης και ανασυγκρότησης, η χθεσινή συζήτηση ελάχιστα φώτισε τους πολίτες.
Θεμιτές οι διαφωνίες, οι διαφορετικές επιλογές, η μετάθεση ευθυνών, αλλά το κρίσιμο δίλημμα που απασχολεί την κοινωνία και τους πολίτες που θα κληθούν να αποφασίσουν στις 20 Σεπτέμβρη για το πια κυβέρνηση, με ποιες συμμαχίες θα κυβερνήσει τη χώρα δεν απαντήθηκε. Ακόμα και η μικρή δυνατότητα που υπήρχε για διάλογο μεταξύ των αρχηγών, λόγω του ασφυκτικού πλαισίου που οι ίδιοι είχαν θέσει, δεν αξιοποιήθηκε, αφού επέλεξαν να συνεχίσουν τους μονολόγους τους.
Η χώρα, η κοινωνία, η οικονομία έχουν ανάγκη όμως τον ουσιαστικό διάλογο, τη σύγκρουση απόψεων και θέσεων για τα μεγάλα προβλήματα που μας ταλανίζουν και δεν μας αφήνουν να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Κι αυτό οφείλει να το κατανοήσει επιτέλους η πολιτική μας ηγεσία, που αντί να είναι ένα βήμα μπροστά και να καθοδηγεί τις εξελίξεις, τρέχει μονίμως πίσω από αυτές.
skai.gr: Σε συνεργασία με το palo.gr, προχώρησε και σε μία συνολική απεικόνιση των διαθέσεων των χρηστών του διαδικτύου και την διαχώρισε στους πίνακες που ακολουθούν ανά πολιτικό αρχηγό. Αυτό που γίνεται εύκολα αντιληπτό με την πρώτη ματιά είναι πως οι χρήστες του διαδικτύου αν και ενδιαφέρθηκαν σχεδόν μαζικά για όσα οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν να πουν, δεν είναι θετικοί προς καμία από τις θέσεις και πολιτικές που εκφράστηκαν στη σημερινή αναμέτρηση.
the toc: Κύριο χαρακτηριστικό του οι μονόλογοι των αρχηγών, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και χωρίς κάτι διαφορετικό από ό,τι έχουμε ακούσει από τις προσωπικές συνεντεύξεις του κάθε πολιτικού αρχηγού. Ενα ανούσιο debate, το οποίο έληξε χωρίς νικητές και ηττημένους.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε τη διαπραγμάτευση, αλλά ο τόνος του ήταν κυρίως απολογητικός. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έπαιξε το χαρτί του συναινετικού και μετριοπαθούς πολιτικού.
Τεκμηριωμένη θεωρήθηκε η παρουσία του Σταύρου Θεοδωράκη, ενώ «μετρημένη» ήταν η εμφάνιση της Φώφης Γεννηματά. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στόχευε κυρίως στο κοινό που στρέφεται προς την Λαϊκή Ενότητα θέλοντας να εμφανιστεί ως συνεπής, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν μάλλον εκτός κλίματος, προβάλλοντας αλλά όχι πειστικά -είίτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε λόγω επιχειρηματολογίας- τη λύση της δραχμής.
Τέλος ο Πάνος Καμμένος ήταν ερειστικός, πετώντας λάσπη στον αρχηγό της ΝΔ.
capital.gr: Η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, ήταν φορτωμένη εξ ορισμού με προσδοκίες κι απωθημένα. Ήταν άλλωστε το πρώτο debate μετά από έξι χρόνια που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Από το 2009 έως σήμερα, ουδέποτε συγκεντρώθηκαν οι αρχηγοί των κομμάτων γύρω από ένα τηλεοπτικό τραπέζι, στον δρόμο προς την κάλπη.
Ήταν μια αναμέτρηση πολλά υποσχόμενη, εκ της σύνθεσής της η οποία κατέληξε σε άνευρους παράλληλους μονολόγους. Κάθε πολιτικός αρχηγός, απλώς, μηρύκαζε, ξύλινα τις χιλιοειπωμένες θέσεις του κόμματός του, με κάποια διαλείμματα «επικοινωνιακής» στόχευσης:
Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με τρόπο άκρως προσβλητικό στην Όλγα Τρέμη προκειμένου να περάσει την ατζέντα του «μόνου εναντίον των ΜΜΕ» και της διαπλοκής, ο Πάνος Καμμένος, κατέτρυχε με μονομανία σχεδόν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ώστε να αλιεύσει καμιά δεξιά ψήφο (στην δημοσκοπική κατάσταση στην οποία βρίσκεται άλλωστε το κόμμα του, κάθε ψήφος – στην κυριολεξία- μετράει. Η Φώφη Γεννηματά εκλιπαρούσε όσους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ «μετανάστευσαν» στον ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψουν «σπί τι τους», όχι με ενθουσιωδώς ισχυρά επιχειρήματα.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, «έπαιξε άμυνα», προσπαθώντας να είναι εξαιρετικά προσεκτικός στις απαντήσεις του, για να αποφύγει το «μεγάλο λάθος». Είναι προφανές πως τα κατάφερε. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ άλλωστε προσήλθε στην τηλεμαχία με έναν και βασικό στόχο: Να εμφανιστεί η ήρεμη δύναμη σταθερότητας της χώρας για την επόμενη ημέρα. Εξ ου και η επιλογή του να «αυτοπροσκληθεί» στην Κουμουνδούρου ακόμα και το πρωί, όπως είπε, για να καθίσει με τον Α. Τσίπρα να συνεννοηθούν για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε αντιθέτως την επίθεση – ως άμυνα- για όσες προεκλογικές του υποσχέσεις αθέτησε, ενώ κατά την πάγια προεκλογική του τακτική, έταξε την κατάργηση μέτρων που ο ίδιος διατήρησε ( ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ) άμα τη… βασιλεία του.
Μοναδικές, όχι φαεινές, αλλά οπωσδήποτε αυθεντικές εκπροσωπήσεις, ήταν του Σταύρου Θεοδωράκη και του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ο Επικεφαλής του Ποταμιού, απέφυγε να σηκώσει τους τόνους και περιορίστηκε στην παρουσίαση των θέσεων του κόμματός του ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στο «ντεμπούτο» του ως αρχηγός κόμματος , επέμεινε στις γνωστές του θέσεις περί επιστροφής στο εθνικό νόμισμα και ενδυνάμωσης των ελληνορωσικών σχέσεων. Ο γγ γραμματέας του ΚΚΕ ήταν αναμενόμενης επίδοσης.
Στα ενσταντανέ που «έκλεψαν» την παράσταση , ανήκει οπωσδήποτε η ατάκα του Β. Μεϊμαράκη: Α. Τσίπρας ίσον συνέχεια εκλογές. Και τούτο γιατί προκάλεσε τους …εφιαλτικούς συνειρμούς του τελευταίου επτάμηνου που προκάλεσαν στην Οικονομία «έμφραγμα» και στην κοινωνία …ίλιγγο.
Οι κοκορομαχίες δεν έλειψαν στο τέλος , καθώς ο Π. Καμμένος επέμενε να επιτίθεται στον Β. Μεϊμαράκη σε κάθε ευκαιρία γενικώς, για τα υποβρύχια ειδικώς, ενώ το πιο εντυπωσιακό ήταν το φινάλε των αρχηγών, με τις δηλώσεις τους εξερχόμενοι του ραδιομεγάρου: όλοι δήλωσαν δυσαρεστημένοι από το «ξύλινο» πλαίσιο όπου πραγματοποιήθηκε το debate.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου