Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Ντιμπέιτ κοροϊδία!

Ντιμπέιτ κοροϊδία!Ανευρο, αντιλειτουργικό, χωρίς ειδήσεις και παλμό
«Δεν νομίζω ότι έγινε κανείς σοφότερος από το ντιμπέιτ» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης
Οι Ελληνες δεν διαφωτίστηκαν απόψε για τα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων
Καμία απάντηση στα καυτά προβλήματα της χώρας
Στερεότυπες απαντήσεις -Ελειψαν οι σκληρές ερωτήσεις
Ενταση όταν ο Καμμένος έριξε λάσπη στον Μεϊμαράκη!...

Ξεκίνησε με λίγα λεπτά καθυστέρηση και ένα τηλεφώνημα για βόμβα στην ΕΡΤ η τηλεοπτική αναμέτρηση των επτά πολιτικών αρχηγών στο αποψινό ντιμπέιτ, με έξι δημοσιογράφους να θέτουν τις ερωτήσεις και έναν δημοσιογράφο να συντονίζει.
Οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών ήταν αναμενόμενες και δεν διαφώτισαν απόψε τους Ελληνες για το μέλλον της χώρας.
Η διαδικασία του ντιμπέιτ ήταν άκρως αντιλειτουργική και η έλλειψη χρόνου για ερωτήσεις και απαντήσεις έκανε τη συζήτηση εντελώς άνευρη.
Οι συνεχείς παρεμβάσεις του δημοσιογράφου της ΕΡΤ κ. Χαρίτου που τηρούσε ευλαβικά το τυπικό του ντιμπέιτ δεν έδωσαν τον χρόνο σε πολιτικούς και δημοσιογράφους να ανοίξουν την βεντάλια των θεμάτων και να συζητήσουν ανοιχτά τα πολιτικά προβλήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εξερχόμενος ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε: Συμπαρίσταμαι στους Έλληνες πολίτες που παρακολούθησαν μια συζήτηση χωρίς μεγάλο ενδιαφέρον.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την οικονομία και το Μνημόνιο:
Αλ. Τσίπρας: Δώσαμε μεγάλη μάχη για να διεκδικήσουμε τα δίκια του λαού. Μειώσαμε τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα και να σταθεροποιήσουμε την οικονομία εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση ως το 2019 και πήραμε το πακέτο Γιούνκερ αλλά και τη δέσμευση για το χρέος. Δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε μέρος των δεσμεύσεών μας αλλά ο αγώνας συνεχίζεται. Στη μάχη με ασύμμετρες δυνάμεις υπήρξαν και επιλογές που έδωσαν δυναμική στην αρχή αλλά υπήρξαν και λάθη, ήταν το σχόλιο για τον Γ. Βαρουφάκη.
Ευ. Μεϊμαράκης: Απαντώντας για δεσμεύσεις που έκανε το 2012 η ΝΔ και δεν επιβεβαιώθηκαν είπε ότι το κόμμα προσπάθησε να κάνει πράξη αυτές τις δεσμεύσεις αλλά υπήρχε συγκυβέρνηση. Η χώρα ήταν σε καλύτερη κατάσταση τον Ιανουάριο από το 2012 απ΄ ότι είναι τώρα. Εμεις φέραμε επενδύσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ τις διώχνει. Δεν δίνουμε υποσχέσεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη.
Π. Λαφαζάνης: Δεν είναι το καλύτερο να κάνουμε τρομοκρατία με την επιστροφή στη δραχμή. Δεν υπάρχουν καλά και κακά μνημόνια. Όλα είναι καταστροφικά. Η επιλογή εθνικού νομίσματος δεν είναι καταστροφή. Θα ενισχύσει την παραγωγή και τις εξαγωγές καθώς και την απασχόληση. Η μετάβαση μπορεί να γίνει με την εκτύπωση χρήματος. Η υποτίμηση θα είναι περιορισμένη και θα λειτουργήσει θετικά για την παραγωγή.
Στ. Θεοδωράκης: Δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις. Ένα βήμα πριν το γκρεμό παίρνεις δυσάρεστες αποφάσεις. Ψηφίσαμε το Μνημόνιο αλλά θα δώσουμε μάχη στο πλευρό των μεγάλων χαμένων των Μνημονίων. Χρειάζεται στις 21 του Σεπτέμβρη μια ισχυρή κυβέρνηση που θα δώσει απαντήσεις. Στους ξένους επενδυτές πρέπει να συσχετίσουμε τη φορολογία με τις προσλήψεις. Μπορούμε να εξάγουμε και να αναπτυχθούμε.
Δημ. Κουτσούμπας: Η πρόταση της Λαϊκής Ενότητας με τη δική μας είναι μέρα με τη νύχτα. Αλλο να πάρει την εξουσία ο λαός με κοινωνική ιδιοκτησία και μετά να δεις την αποδέσμευση από την ΕΕ και άλλο εντός του καπιταλιστικού δρόμου να φύγεις μόνο από το νόμισμα. Αυτό σημαίνει νέα μέτρα για τους εργαζόμενους. Η Ελλάδα έχει παραγωγικές ικανότητες και επιστημονικό δυναμικό. Με κοινωνικοποιημένη ιδιοκτησία μπορεί να διαγράψει το χρέος και να αναπτυχθεί.
Πάνος Καμμένος: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βαριά φορολόγηση σταματά την ανάπτυξη. Θέλουμε την ιδιωτική οικονομία. Πιστεύουμε στις επενδύσεις για να φέρουμε πίσω τα 160 δισ. που είναι στο εξωτερικό και τα 45 δισ. ευρώ που είναι στα σεντούκια. Στην επόμενη κυβέρνηση θα προτείνουμε σταθερό φορολογικό καθεστώς. Στα νησιά θα ήταν καλύτερο να έχουμε ελεύθερες φορολογικές ζώνες. Μεγαλύτερη αποτυχία μας ήταν ότι δεν καταφέραμε να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ και δεν μπορέσαμε να δώσουμε στους στρατιωτικούς την απόφαση του ΣτΕ.
Φ. Γεννηματά: Ξέρουμε να διαπραγματευτούμε σκληρά. Ο λαός μπορεί να συγκρίνει. Οδηγηθήκαμε σε τρίτο Μνημόνιο ενώ η χώρα είχε πρωτογενή πλεονάσματα. Ο Αλ. Τσίπρας κερδίζει το χρυσό βατόμουρο. Ζητάμε δύναμη για να είμαστε ο καταλύτης της συνεργασίας. Δεν βάλαμε ποτέ το συμφέρον μας πάνω από την πατρίδα. 
Δημόσια Διοίκηση-Κοινωνική πολιτική
Αλ .Τσίπρας: Η συμφωνία είχε συμβιβασμούς που έπρεπε να κάνουμε. Υλοποιήσαμε την υπόσχεσή μας για τις 100 δόσεις, την υπόσχεση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Παράλληλα αφήσαμε ένα παράθυρο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εμείς δεν παραδοθήκαμε, κάναμε διαπραγμάτευση.
Ο ΕΝΦΙΑ είναι παράλογος φόρος που μπήκε επί της ΝΔ ακριβώς γιατί η ΝΔ δεν διαπραγματεύθηκε.
Ε. Μεϊμαράκης: Τα μέτρα Τσίπρα είναι το μόνο νέο που έφερε στους 7 μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια συμφωνία κρίνεται από το αποτέλεσμα. Αυτό είναι πολύ χειρότερο από το αν θα δεχόταν τη συμφωνία το Μάρτιο. Για να ενισχύσουμε το ασφαλιστικό πρέπει να πατάξουμε την αδήλωτη εργασία και να δημιουργήσουμε επενδύσεις, τις οποίες διώχνει Τσίπρα.
Αν ο λαός μου δώσει την εντολή θα σχηματίσω κυβέρνηση συνεργασίας, αντίθετα με τον κ. Τσίπρα με που δεν θέλει ούτε να με δει.
Π. Λαφαζάνης: Θέλουμε ένα κράτος που να υπηρετεί τον πολίτη, το λαό και την ανάπτυξη, Θέλουμε ένα σοσιαλιστικό κράτος. Θέλουμε ένα κράτος που δεν θα είναι κομματικό, ούτε της διαπλοκής. Αυτό το κράτος δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια, σε συνθήκες καταλήστευσης του λαού.
Στ. Θεοδωράκης: Το δημόσιο 1.614 Νομικούς Οργανισμούς Ιδιωτικού Δικαίου και δεκάδες ΓΓ .Μπορούμε να μειώσουμε το δημόσιο στα ρετιρέ της εξουσίας αλλά να ενισχύσουμε το κομμάτι του δημοσίου που εργάζεται. Εμείς προτείνουμε πχ να καταργηθούν οι πολεοδομίες. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία.
Το δημόσιο χρειάζεται αξιολόγηση των υπαλλήλων και των δομών του. Εμείς θα επιβάλλουμε την αξιολόγηση.
Π. Καμμένος: Χωρίς συμφωνία η χώρα θα έβγαινε από την ΕΕ. Στηρίξαμε την πρόταση που κατάφερε ορισμένα πράγματα. Η δημόσια διοίκηση χρειάζεται από την αρχή κτίσιμο γιατί βασανίζεται από διαφθορά. Θα ψηφίσουμε τους ρεφορμιστικούς νόμους του μνημονίου και θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε εκείνες που διαφωνούμε
Δ. Κουτσούμπας: Εχουμε μάθει από το 1974 και μετά σε ένα καπιταλιστικό σάπιο δημόσιο τομέα για τον οποίο ευθύνονται και οι κυβερνήσεις. Πολλές φορές όμως βλέπουμε τον δημόσιο τομέα και όχι τους πραγματικούς διαφθορείς, δηλαδή τα μονοπώλια.
Το ΚΚΕ παλεύει για την πραγματική λαϊκή εξουσία για το συνεταιρισμό στον αγροτικό τομέα. Στα νοσοκομεία οι ελλείψεις είναι μεγάλες, απουσίες μεγάλες υπάρχουν και στην εκπαίδευση.
Φ. Γεννηματά: Το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ είναι στα χέρια του Εισαγγελέα και γίνονται οι απαραίτητες ανάκρισης. Μακάρι και τα άλλα κόμματα να έκαναν τους ίδιους ελέγχους. Για το κράτος η πρώτη τομή που πρέπει να γίνει είναι να υπάρχουν μόνιμοι ΓΓ στα υπουργεία. Το ΠΑΣΟΚ έχει νοικοκυρέψει το σπίτι του. Το ΠΑΣΟΚ δεν δανείστηκε χρήματα για να μην τα επιστρέψει ποτέ.
Παιδεία και Υγεία
Αλ. Τσίπρας: Μεγάλο όπλο είναι η νεολαία που έχει σπουδάσει. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το πλεονέκτημα και όχι να φεύγουν τα παιδιά στο εξωτερικό. Στο πρόγραμμά μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα δίπλα στα πανεπιστήμια να υπάρχουν ερευνητικά κέντρα και δίπλα σε αυτά να γίνονται επιχειρήσεις που επενδύουν στην καινοτομία. Άλλο η σύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την παραγωγή και άλλο η άλωση της παιδείας από την αγορά. Ο νόμος Μπαλτά επιφέρει αλλαγές και τομές. Είμαστε υπέρ της ανάγκης να υπάρχουν πειραματικά σχολεία παντού.
Ευ. Μεϊμαράκης: Θέλουμε αναθεώρηση Συντάγματος για να υπάρξουν και μη κρατικά πανεπιστήμια και να μην φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ρετσινιά την αριστεία. Τιμώρησε την ιδιωτική παιδεία με το 23% ΦΠΑ. Παραδέχτηκε τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα πολιτικά γραφεία αλλά είπε ότι περιορίστηκε το φαινόμενο.
Π. Λαφαζάνης: Χρειάζεται επανάσταση σε Υγεία και Παιδεία. Δεν είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά χρήματα για την Παιδεία. Το δημόσιο σύστημα υγείας θέλει αναβάθμιση και προσθήκες σε προσωπικό. Για να χρηματοδοτηθούν πρέπει να φύγουμε από τη μνημονιακή θηλιά. Πρέπει να πάμε σε εθνικό νόμισμα για να έχουμε ρευστότητα. Το ρίσκο και η καταστροφή της χώρα είναι το μνημόνιο. Η χαριστική βολή θα δοθεί με το τρίτο.
Στ. Θεοδωράκης: Η παιδεία έχει πρόβλημα με τους σαμποτέρ: το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε κατάργηση των κομματικών νεολαιών. Πρέπει να προστατεύσουμε τους μαθητές από τον Μπαλτά στην παιδεία. Σε λίγες μέρες τα σχολεία μπορεί να ανοίξουν χωρίς δασκάλους. Υπουργός δεν χρειάζεται να είναι από κόμμα. Χρειάζεται εθνική επιλογή. Είναι ένας από τους τρεις όρους που θα θέσουμε για μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Δημ. Κουτσούμπας: Πρέπει να καταργηθεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Θέλουμε δημόσια δωρεάν παιδεία. Είναι κοροϊδία να λέει κανείς ότι χτυπάς την πλουτοκρατία με το να αυξάνεις τον ΦΠΑ. Το κόμμα του Λαφαζάνη οδηγεί σε νέα μνημόνια.
Π. Καμμένος: Διαφωνήσαμε για τους αιώνιους φοιτητές πέραν ασθενών και όσων δεν έχουν οικονομική δυνατότητα. Θέλουμε πρότυπα σχολεία. Δεν θα υπάρξουν κενά στα σχολεία. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην καινοτομία. Το 23% στον ΦΠΑ στην Παιδεία είναι απαράδεκτο αλλά είμαστε ακόμα στη διαπραγμάτευση. Θα βρούμε ισοδύναμα.
Φ. Γεννηματά: Το πρόβλημα με το φάρμακο έχει να κάνει με το κόστος. Πρέπει να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Η κυβέρνηση πέταξε λευκή πετσέτα και δέχτηκε σκληρούς όρους. Η επαναδιαπραγμάτευση απαιτεί αξιοπιστία.
Μεταναστευτική πολιτική-προσφυγικό
Αλ. Τσίπρας: Η υποκρισία περισσεύει στο μεταναστευτικό. Εμείς φτιάξαμε χαρτοφυλάκιο όταν η ΝΔ έκανε επιχειρήσεις σκούπα στην Ομόνοια. Μας κατηγορούν ότι καλούμε τους πρόσφυγες όταν αντιμετωπίζαμε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Μαζί με τον Ρέντσι θέσαμε το θέμα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 450 εκατ. ευρώ και φτιάξαμε κέντρα υποδοχής στα νησιά. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με λαϊκισμό αλλά με ευθύνη. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση κινείται ακριβώς στα βήματα της δική μου κυβέρνησης. Χρειάζεται ευθύνη και όχι ψηφοθηρία.
Ε. Μεϊμαράκης: Δεν συμφωνούμε με ακραίες απόψεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Το μεταναστευτικό είναι παλιό πρόβλημα. Άκουσα τον Αλ. Τσίπρα να λέει ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Εμείς λέμε ότι έχουμε και πρέπει να φυλάσσονται. Είναι γνωστές οι θέσεις της ΝΔ για το μεταναστευτικό.
Π. Λαφαζάνης: Το μεταναστευτικό είναι μια ανείπωτη τραγωδία. Η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για αυτή την τραγωδία. Το βρώμικο κατεστημένο της Ευρώπης είναι υπεύθυνο για τους πολέμους στη Συρία και το μεταναστευτικό. Αυτή την ώρα χρειάζονται μεγάλα κονδύλια για να λυθεί το πρόβλημα. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι πύλη για την Ευρώπη.
Στ. Θεοδωράκης: Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα θέματα που γνωρίζω πολύ καλά. Η κατάσταση στα νησιά ήταν τραγική από το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες στο μεταναστευτικό. Η χώρα λοιδορείται για αυτές τις εικόνες. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τους πρόσφυγες και η Ελλάδα να σταματήσει τις ροές. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.
Φ. Γεννηματά: Το μεγάλο πρόβλημα ήταν η αδράνεια της κυβέρνησης. Ακούσαμε απίστευτα πράγματα. Πρέπει να πείσουμε την ΕΕ ότι είναι πρόβλημα ευρωπαικό και όχι ελληνικό. Είναι τεράστιο το πρόβλημα και οι ευθύνες της κυβέρνησης μεγάλες. Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και προφύλαξης των νησιών.
Π. Καμμένος: Αν είχα το δικαίωμα βέτο για ένα πράγμα θα ήταν η ιθαγένεια. Όμως η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες έπραξε όπως έπρεπε. Όταν οι ΑΝΕΛ μίλησαν για την κατάργηση του Δουβλίνο ΙΙ όλοι μας λοιδόρησαν και τώρα η Μέρκελ τάσσεται υπέρ αυτής της κίνησης. Πρέπει η Λέσβος και η Κως να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα δυο νησιά να ενισχυθούν άμεσα.
Δ. Κουτσούμπας: Αμεσα πρέπει να παρθούν μέτρα ώστε οι πρόσφυγες και μετανάστες να προωθηθούν στις χώρες προορισμού. Να αναλάβει η Κομισιόν την μετακίνηση τους. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Η Μέρκελ ακύρωσε αλά καρτ το Δουβλίνο ΙΙ για να δουλέψουν οι πρόσφυγες για τους βιομηχάνους.
Εξωτερική πολιτική
Αλ. Τσίπρας: Πράξη ευθύνης η επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία. Ποτέ δεν πήγα να ζητήσω χρήματα. Διαμορφώνουμε με πολλές χώρες εμπορικές σχέσεις. Μπορούμε να γίνουμε ενεργειακός κόμβος. Αναδείξαμε την Ελλάδα ως πεδίο σταθερότητας. Αυτή ήταν μια από τις σημαντικότερες κινήσεις μας. Αντιμετωπίσαμε κρίσεις με την Τουρκία και τις αποσοβήσαμε, όπως αυτή για τα παράνομα πεδία βολής.
Ευ. Μεϊμαράκης: Το ζήτημα της εμπλοκής μου στα υποβρύχια έχει απαντηθεί. Ο Αλ. Τσίπρας άφησε τη χώρα χωρίς κανένα σύμμαχο. Χρεώθηκε η χώρα 340 δισ. ευρώ σε 40 χρόνια και 90 στους επτά μήνες. Δεν προβλέπεται συμμετοχή μας σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Αν το αποφασίσει ο ΟΗΕ θα πειθαρχήσουμε. Δεν είναι συζήτηση αυτή που γίνεται, ο κόσμος θα κλείσει την τηλεόραση, σχολίασε.
Π. Λαφαζάνης: Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι κακό να χρηματοδοτηθούμε από την Ρωσία ή την Κίνα. Όταν μας ληστεύει το ευρωπαϊκό κατεστημένο είναι καλό; Εχουμε διακρατική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου που απαιτεί βήματα για να προχωρήσουν. Θα προχωρήσουν αυτά τα βήματα; αναρωτήθηκε. Απαντώντας για το εάν υπήρξε η προκαταβολή των 5 δισ. ευρώ είπε ότι δεν υπαινίσσεται τίποτα. Θα μπορούσε να υπάρξει προκαταβολή αν η Ελλάδα προχωρούσε το έργο, εκτίμησε.
Στ. Θεοδωράκης: Δεν απέδωσε η ενέργεια της αναζήτησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Δυναμικές σχέσεις χρειάζονται με την Ευρώπη. Υπάρχουν θέματα που θα συγκρουστούμε, ειδικά με την Β. Ευρώπη, αλλά πρέπει να ξέρουμε πότε δίνουμε τις μάχες. Αυτό που έκανε η Ζ. Κωνσταντοπούλου και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν για να γλιτώσει λίγο από τη φασαρία στο εσωτερικό. Οι γερμανοί, οι γάλλοι μπορούν να είναι σύμμαχοί μας. Δεν έχουμε μέλλον αν απομονωθούμε. Μια χώρα πρέπει να έχει κυρίως φίλους και κυρίως συμμάχους.
Δημ. Κουτσούμπας: Το ΝΑΤΟ μόνο δυστυχία έφερε στα εθνικά θέματα. Σε αυτή τη λυκοσυμμαχία δεν έχουμε να δούμε κάτι καλό. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το ISIS αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από αυτούς που τους εκπαίδευσαν και τους εξόπλισαν. Η Ρωσία είναι μια μεγάλη καπιταλιστική δύναμη σήμερα. Δουλεύει για τα μονοπώλια της, είπε και επιτέθηκε στον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Π. Καμμένος: Πρέπει να πληρωθούν τα χρήματα που δικαιούνται οι στρατιωτικοί με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ. Επιτέθηκε στον Ευ. Μεϊμαράκη λέγοντας ότι έξι εισαγγελείς ζητούν έρευνα για το θέμα του. Απαράδεκτο ότι επιτέθηκε σε στρατιωτικούς και ειδικά στον επικεφαλής ΓΕΕΘΑ. Θέλουμε να δώσουμε κατοικίες στους στρατιωτικούς και να ενισχυθούν για τη συμβολή τους στην άμυνα της χώρας.
Φ. Γεννηματά: Περισσότερο από ποτέ επιβεβαιώνεται η γραμμή που χάραξε το ΠΑΣΟΚ. Παραμονή στην ευρωζώνη ως ισότιμο μέλος. Ο άλλος δρόμος ήταν ο δρόμος της φτωχοποίησης. Ο Αλ. Τσίπρας έβαλε σε κίνδυνο παραδοσιακές σχέσεις της χώρας. Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας σε μια περιοχή με οξύτατα προβλήματα. Απαντώντας αν θα πρότεινε τον Γιώργο Παπανδρέου ως ΥΠΕΞ απάντησε ότι θα ήταν αντιδεοντολογικό να γίνεται αυτή η συζήτηση.
Οι απαντήσεις στις «ελεύθερες» ερωτήσεις των δημοσιογράφων
Αλ. Τσίπρας: Είμαι χαρούμενος που το debate διεξάγεται στην ΕΡΤ. Η ΕΡΤ δεν άνοιξε με τη λογική των μεγάλων αμοιβών και των σπαταλών. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην αδικία και την ασυδοσία. Πήραμε το κόστος να αψηφήσουμε τον πόλεμο που γίνεται από μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και να προχωρήσει η διαδικασία για τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών. Αδικίες δεν θα κάνουμε, θα βάλουμε μια τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο.
Ε. Μεϊμαράκης: Μέχρι να πάμε σε εκλογές ο Τσίπρας θα έχει γίνει αντιμνημονιακός. Εγώ επιθυμώ τη συνεργασία αλλά ο Τσίπρας όχι. Τσίπρας ίσον μόνιμες εκλογές, αστάθεια, σταθερότητα. Λέω στον Τσίπρα για το καλό της χώρας να προχωρήσουμε σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα.
Π. Λαφαζάνης: Ζούμε μια φαρσοκωμωδία σε αυτή τη χώρα. Μετά από κάθε εκλογές αυξάνονται τα κόμματα που στηρίζουν το μνημόνιο. Μετεκλογικά βλέπω μια συγκυβέρνηση των μνημονιακών κομμάτων. Το εθνικό νόμισμα είναι μια θετική εναλλακτική λύση.
Στ. Θεοδωράκης: Με τον Αλ. Τσίπρα έπρεπε να συνεργαστούμε για να περάσει η χώρα από ένα δύσκολο κάβο. Ήμασταν οι πρώτοι που είπαμε στον Τσίπρα φέρε μια συμφωνία να υπογράψουμε. Δεν θεωρώ ότι κάποιος πολιτικός αρχηγός είναι διαπλεκόμενος. Όμως το Ποτάμι θα απαντάει στις μη πολιτικές επιθέσεις που δέχεται.
Φ. Γεννηματά: Την αναβίωση της κεντροαριστεράς θα την πετύχω με τους χιλιάδες πολίτες που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας. Από την πρώτη στιγμή που έγινα πρόεδρος προσπάθησα να το επιδιώξω. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί ούτε ως λαθρεπιβάτης να μπεί στη σοσιαλδημοκρατία.
Π. Καμμένος: Οι ΑΝΕΛ απέδειξαν ότι την εθνική συμφιλίωση μπορούμε να την κάνουμε πράξη. Όμως εκπροσωπούμε μια κεντροδεξιά που δεν έχει σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ ή τα σκάνδαλα. Αναφορικά με μια συμμαχία με τον κ. Θεοδωράκη θένω να ακούσω τις θέσεις του για το Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά.
Δ. Κουτσούμπας: Δεν έχω να σχολιάσω τίποτα για τον Μ. Γλέζο. Οι πολιτικές επιλογές του κρίνονται. Είπε μια αλήθεια ότι στο ΚΚΕ υπάρχει σήμερα μια ελπίδα.
Και φάρσα για βόμβα
Ενταση επικράτησε στην ΕΡΤ της Αγίας Παρασκευής αυτή τη στιγμή, αφού ένα τηλεφώνημα για βόμβα έφερε τα πάνω κάτω. Επί τόπου έσπευσε η αντιτρομοκρατική με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ψάχνουν στους χώρους του ραδιομεγάρου για την βόμβα.
Το τηλεφώνημα προσδιόριζε ότι η βόμβα θα εκραγεί στις 10:30 αλλά η ώρα έχει παρέλθει και πιθανότατα πρόκειται για φάρσα, ωστόσο η αντιτρομοκρατική παραμένει στο κτίριο.
Πολιτικοί αρχηγοί οι:
Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ), Βαγγέλης Μεϊμαράκης (ΝΔ), Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΛΑΕ), Σταύρος Θεοδωράκης (Ποτάμι), Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ), Πάνος Καμμένος (ΑΝΕΛ) και Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ), ενώ συντονιστής θα είναι ο Πάνος Χαρίτος (ΕΡΤ) 
Σε καλό κλίμα η συνύπαρξη Τσίπρα-Μεϊμαράκη πριν το ντιμπέιτ:
Οι δημοσιογράφοι που θέτουν τα ερωτήματα:
Ολγα Τρέμη (Mega), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), Μάρα Ζαχαρέα (Star), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Μάκης Γιομπαζολιάς (Ε TV).
Δείτε τα σημεία του ντιμπέιτ:
Είχε εκ των προτέρων συμφωνηθεί ότι οι θεματικοί κύκλοι συζήτησης στο ντιμπέητ θα είναι οι εξής:
1ος κύκλος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία
2ος κύκλος: Παιδεία, Υγεία, Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική
3ος κύκλος: Μεταναστευτική πολιτική – προσφυγικό
4ος κύκλος: Εξωτερική πολιτική – ‘Αμυνα
5ος κύκλος: Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του κάθε δημοσιογράφου
6ος κύκλος σε δύο γύρους: Οι αρχηγοί μεταξύ τους με ελεύθερες τοποθετήσεις του κάθε Αρχηγού και δυνατότητα, αν θέλει, να υποβάλει ερώτηση σε άλλον η άλλους αρχηγούς ή να απαντήσει σε ερώτηση που ενδεχομένως, του έχει ήδη υποβληθεί.
Στους πέντε πρώτους κύκλους, κάθε ερώτηση θα διαρκεί έως 30”. Η απάντηση θα διαρκεί έως 1,5 λεπτό. Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης θα διαρκεί έως 15”και η δευτερολογία του αρχηγού έως 30”.
Στον 6ο διπλό κύκλο των Αρχηγών, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός θα έχει στη διάθεσή του 1, 5 λεπτό ανά γύρο.

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: