Ολική ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό στην Α Θεσσαλονίκης, δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας «to the point» που έγινε το διάστημα 31 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου και δείχνει τη ΝΔ να αποκτά μικρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ...
Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει 20,6%. ΣΥΡΙΖΑ 19,1. ΚΚΕ 6,8. Χρυσή Αυγή 6%. Ποτάμι 5%. Λαϊκή Ενότητα 4,6, Ένωση Κεντρώων 4,5, ΑΝΕΛ 2,7%. Οι 7 στους 10 θεωρούν ότι κακώς προκηρύχτηκαν εκλογές. Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι Θεσσαλονικείς αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα, καθώς το 72,4% θεωρούν ότι το ζήτημα αντιμετωπίζεται μη ικανοποιητικά.
Ειδικότερα, σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό στην Α” Θεσσαλονίκης αλλά και στην εικόνα που έχουν οι πολίτες για τους δύο ισχυρότερους πόλους τοπικής εξουσίας, τον κεντρικό δήμο και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καταγράφει η ετήσια συνδρομητική έρευνα, την οποία διενήργησε η εταιρεία «to the point» στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης το διάστημα 31 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου για λογαριασμό της «Μακεδονίας της Κυριακής».
Όσον αφορά την κατάταξη των κομμάτων ενόψει και των εκλογών, παρατηρείται ολική ανατροπή στην Α” Θεσσαλονίκης. Από το προβάδισμα των δέκα ποσοστιαίων μονάδων που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιανουάριο τώρα φαίνεται να υποχωρεί στη δεύτερη θέση, με τη Νέα Δημοκρατία να ανακτά την πρωτιά έστω με ένα μικρό προβάδισμα μιάμισης ποσοστιαίας μονάδας. Ενδιαφέρουσες ανακατατάξεις καταγράφονται και στα μικρότερα κόμματα, με το κύριο ενδιαφέρον να εστιάζεται στην κατάκτηση της τρίτης θέσης. Όπως προκύπτει από την έρευνα, η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η φυσική συνέπεια της επτάμηνης διακυβέρνησης, για τα αποτελέσματα της οποίας οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι. Παράλληλα εκφράζουν τη διαφωνία τους και για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.
Αλλαγή προσήμου όσον αφορά τις επιδόσεις της δημοτικής αρχής του Γιάννη Μπουτάρη καταγράφεται στην ίδια έρευνα. Το ποσοστό των δημοτών οι οποίοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από το έργο της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης είναι σαφώς μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, ενώ και το ποσοστό όσων εμφανίζονται δυσαρεστημένοι τραβά πλέον την ανηφόρα. Αναφορικά με την αξιολόγηση των προβλημάτων της καθημερινότητας, σταθερά στην πρώτη θέση παραμένει αυτό της καθαριότητας, ενώ στη δεύτερη αναρριχήθηκε το φλέγον πρόβλημα της ανεργίας. Θολή εικόνα εμφανίζει και η υπό τον Απόστολο Τζιτζικώστα διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τους μισούς πολίτες να δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το έργο της, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι.
ΔΕΘ: «Ναι» στην Έκθεση, «όχι» στους πολιτικούς
Η Διεθνής Έκθεση εξακολουθεί να είναι άρρηκτα δεμένη με την πόλη και να στηρίζεται από τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι όμως επιθυμούν την περαιτέρω αναβάθμισή της. Την ίδια ώρα όμως οι πολίτες εμφανίζονται να δυσφορούν από την παρέλαση των πολιτικών κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της, η οποία φέτος αναμένεται να αποκτήσει εντονότερο χαρακτήρα, καθώς βρισκόμαστε στο μέσον της προεκλογικής περιόδου.
Ειδικότερα το 54,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η ΔΕΘ πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της, μόνον αν γίνει πράγματι διεθνής (πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 45,3%), το 36,2% θέλει να συνεχίσει ως έχει (πέρυσι 38,4%) και το 6,1% τάσσεται υπέρ της κατάργησής της (πέρυσι 4,3%). Εξ όσων τάχθηκαν γενικώς υπέρ της λειτουργίας της με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το 51,8% ζητά να καταργηθούν εντελώς οι ομιλίες και οι επισκέψεις των πολιτικών αρχηγών (περίπου όσοι και πέρυσι που ήταν 52%), το 23,2% να περιοριστούν (πέρυσι 21%) και το 19,6% να μείνουν ως έχουν (πέρυσι 23,4%).
Πρόθεση ψήφου: Ανατροπή με προβάδισμα ΝΔ
Ολική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Α” Θεσσαλονίκης, έτσι όπως αποτυπώθηκε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας της «to the point». Η υπεροχή των σχεδόν δέκα ποσοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει εξανεμιστεί, με τη Νέα Δημοκρατία μάλιστα να έχει ένα μικρό προβάδισμα.
Το αποτέλεσμα είναι απότοκος της αρνητικής εικόνας την οποία έχουν σχηματίσει οι πολίτες για τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς αξιολογείτε το μέχρι σήμερα έργο της κυβέρνησης σε σχέση με την περιοχή της Θεσσαλονίκης;» θετικά απαντά μόλις το 5,5% των Θεσσαλονικέων. Δύο στους τρεις, ποσοστό 66,6%, το αξιολογούν αρνητικά, ενώ ουδέτερη γνώμη διατυπώνει το 24,1%.
Μεγαλύτερη είναι η αποδοκιμασία των πολιτών σχετικά με την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ειδικότερα στο ερώτημα «ποια είναι η στάση σας σε σχέση με την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου;» σχεδόν επτά στους δέκα (71,2%) δηλώνει ότι κακώς προκηρύχθηκαν και μόλις ένας στους πέντε (21,9%) συμφωνεί με τη διενέργειά τους.
Από τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα «στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου ποιο κόμμα σκέφτεστε να ψηφίσετε;» προκύπτει ένα διαφορετικό τοπίο σε σχέση τόσο με το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου όσο και με τα ευρήματα της αντίστοιχης έρευνας που είχε διενεργήσει η «to the point» πριν από ακριβώς έναν χρόνο. Η ΝΔ εμφανίζεται να έχει προβάδισμα μιάμισης ποσοστιαίας μονάδας λαμβάνοντας ποσοστό 20,6% έναντι 19,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 6,8% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6%, το Ποτάμι με 5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,8%, η νεοσύστατη Λαϊκή Ενότητα με 4,6%, η Ένωση Κεντρώων με 4,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,7%. Άλλα μικρότερα κόμματα ψηφίζει το 4,5%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 14,2% και 2,1% δηλώνει πως θα επιλέξει το άκυρο ή το λευκό.
Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου στην Α” Θεσσαλονίκης τα ποσοστά των κομμάτων ήταν τα εξής: ΣΥΡΙΖΑ 34,12%, ΝΔ 24,84%, Χ.Α. 7.07%, Ποτάμι 7%, ΚΚΕ 5,61%, ΑΝΕΛ 5,58%, Ένωση Κεντρώων 5,12%, ΠΑΣΟΚ 4,12%.
Επίσης στην αντίστοιχη περσινή έρευνα της ίδιας εταιρείας το Σεπτέμβριο του 2014 τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: 20,4% ΣΥΡΙΖΑ, 15,1% ΝΔ, 7,6% Χ.Α., 6,4% ΚΚΕ, 5,8% ΠΑΣΟΚ, 4% Ποτάμι, 3% ΑΝ.ΕΛ.
Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι Θεσσαλονικείς όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ρεύματος. Ειδικότερα το 72,4% θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται μη ικανοποιητικά έναντι μόλις 9,2% που θεωρεί ικανοποιητική την αντιμετώπισή του, ενώ το 15% εμφανίζεται ουδέτερο. Όσοι δηλώνουν δυσαρεστημένοι επιρρίπτουν τις μεγαλύτερες ευθύνες στην κυβέρνηση (28,8%) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (19,4%).
Δήμος Θεσσαλονίκης Τα πρώτα στίγματα στην εικόνα της δημοτικής αρχής
Κάποια πρώτα σύννεφα στην έως τώρα ανέφελη εικόνα την οποία εμφάνιζε η δημοτική αρχή του δήμου Θεσσαλονίκης ανιχνεύει η έρευνα της «to the point».
Ειδικότερα περίπου ένας στους δύο (ποσοστό 45%) δηλώνει δυσαρεστημένος από το έως σήμερα έργο της δημοτικής αρχής του Γιάννη Μπουτάρη, η οποία στο τέλος του χρόνου θα συμπληρώσει ήδη μία τετραετία. Ικανοποίηση για τις επιδόσεις της διοίκησης του δήμου εκφράζει μόνον ένας στους τέσσερις (24,1%), ενώ το 28,8% εμφανίζεται ουδέτερο (ούτε ικανοποιημένοι, ούτε δυσαρεστημένοι). Υπενθυμίζεται ότι στην αντίστοιχη περσινή έρευνα το ποσοστό όσων δήλωναν δυσαρεστημένοι από το έργο της δημοτικής αρχής ήταν στο 42,5% και επρόκειτο για το χαμηλότερο που είχε παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας του κ. Μπουτάρη, καθώς το 2013 ήταν στο 49,4% και το 2012 στο 57,3%. Φέτος δηλαδή είναι η πρώτη φορά που το ποσοστό δυσαρέσκειας αρχίζει και πάλι να αυξάνει.
Συγχρόνως σημαντική κάμψη μέσα σε έναν χρόνο παρατηρείται στο ποσοστό όσων δηλώνουν ικανοποιημένοι, οι οποίοι από το 32,6% πέρυσι κατρακύλησαν φέτος στο 24,1%.
Όσον αφορά τα προβλήματα της καθημερινότητας, η καθαριότητα εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή (34,5%), ωστόσο εμφανίζει αξιόλογη υποχώρηση σε σχέση με το 2013 (44,5%) και το 2012 (40,3%). Στη δεύτερη θέση εκτινάχθηκε η ανεργία με ποσοστό 31,4%, αδιάψευστος μάρτυρας της δεινής οικονομικής στάθμης που καταγράφεται στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Ακολουθούν το κυκλοφοριακό με σαφή επιδείνωση (15,3% έναντι 6,1% πέρυσι), η απουσία χώρων στάθμευσης (10,4% έναντι 11,5% πέρυσι και 11,8% το 2013), οι συγκοινωνίες (9,7% έναντι 9% πέρυσι και 8,4% το 2013), η υποανάπτυξη και η έλλειψη υποδομών (8,9% έναντι 6,5% πέρυσι), το οδικό δίκτυο (8,1%, όπως και πέρυσι), η εγκληματικότητα (7,3% έναντι 5% πέρυσι), η έλλειψη πεζοδρομίων (6,7%), τα πάρκα και το πράσινο (6,3% έναντι 8,1% πέρυσι).
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Δυσαρεστημένος ένας στους δύο από το έργο της διοίκησης Τζιτζικώστα
Θολή περισσότερο από κάθε άλλη φορά εμφανίζεται η εικόνα τής υπό τον Απόστολο Τζιτζικώστα διοίκησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στο ερώτημα «είσαστε ικανοποιημένος/η ή δυσαρεστημένος/η από το μέχρι σήμερα έργο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας;» σχεδόν ένας στους δύο (ποσοστό 50,9%) δηλώνει δυσαρεστημένος έναντι 13,1% που δηλώνει ικανοποιημένος, ενώ το 29,7% εμφανίζεται ουδέτερο. Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενες έρευνες της «to the point» τα ποσοστά δυσαρέσκειας ήταν πολύ χαμηλότερα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε έρευνα της ίδιας εταιρείας τον Απρίλιο του 2015 σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης οι δυσαρεστημένοι ανέρχονταν στο 21,5%, όσοι περίπου και αυτοί οι οποίοι δήλωναν ικανοποιημένοι (22%).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου