Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

FT: Η Ελλάδα ετοιμάζεται για χρεοκοπία αν δεν υπάρξει συμφωνία

 FT: Η Ελλάδα ετοιμάζεται για χρεοκοπία αν δεν υπάρξει συμφωνίαΟι FT επικαλούνται δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου
«Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου, αν δεν μας δώσουν ρευστό, δεν έχουμε εναλλακτική»

Μια χρεοκοπία θα είναι σοκ άνευ προηγουμένου για την Ευρωζώνη - Τι θα σημαίνει για την Ελλάδα

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταστρώνουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης

Χρεοκοπία δεν σημαίνει Grexit αλλά θα είναι δύσκολο να κρατηθεί στην ευρωζώνη...

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να κάνει ένα δραματικό βήμα διακηρύσσοντας στάση πληρωμών εκτός αν συμφωνήσει με τους διεθνείς πιστωτές της μέχρι τα τέλη Απριλίου» υποστηρίζουν οι Financial Times, επικαλούμενοι δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT η κυβέρνηση, η οποία ξεμένει ραγδαία από ρευστό, προκειμένου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, έχει αποφασίσει να διακρατήσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για πληρωμές δόσεων στο ΔΝΤ το Μάιο και τον Ιούνιο αν δεν υπάρξει συμφωνία.
«Εχουμε φτάσει στο τέλος του δρόμου... Αν οι Ευρωπαίοι δεν απελευθερώσουν ρευστό, από το πακέτο βοήθειας, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική [από την χρεοκοπία]» δήλωσε στους FT ο ίδιος αξιωματούχος.

«Μια ελληνική χρεοκοπία θα αποτελούσε ένα άνευ προηγουμένου σοκ για την Ευρωζώνη που μετρά 16 χρόνια ζωής, μόλις πέντε χρόνια αφότου η Ελλάδα έλαβε το πρώτο από τα δύο πακέτα διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ, που ανέρχονται σε 245 δισ. Ευρώ.

Οπως αναφέρουν οι FT η προειδοποίηση για χρεοκοπία θα μπορούσε να είναι μια διαπραγματευτική τακτική, αντανακλώντας τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει τους ευκολότερους δυνατούς όρους από τους πιστωτές της χώρας, ωστόσο υπογραμμίζει το γεγονός ότι αδειάζει ταχέως από ρευστότητα, ο κρατικός κορβανάς.

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, η διακήρυξη χρεοκοπίας από την ελληνική κυβέρνηση είναι μια προοπτική που οδηγεί άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταστρώνουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης, είναι ενοχλημένες από αυτό που οι ίδιες θεωρούν ως αντιεπαγγελματική διαπραγματευτική τακτική και συγκρουσιακή ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, μια χρεοκοπία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αναστολή της έκτακτης παροχής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ρευστότητα για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα, το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, τον έλεγχο κεφαλαίων και σε ευρύτερη οικονομική αστάθεια.

Αν και μια τέτοια επιλογή, δεν μπορεί να αναγκάσει αυτομάτως Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, μια χρεοκοπία θα καθιστούσε πολύ πιο δύσκολο για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, ένα στόχο που ήταν μέρος των διακηρύξεων με τις οποίες το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο.

Η Γερμανία και άλλοι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη, δηλώνουν πεπεισμένοι ότι η κοινή νομισματική ένωση είναι αρκετά ισχυρή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς το άγνωστο.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, η Ελλάδα επανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Συζητήθηκαν τα φορολογικά μέτρα , οι στόχοι του προϋπολογισμού και οι ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς τα οποία οι δανειστές λένε ότι δεν θα απελευθερώσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για να πληρώσει η χώρας τις επικείμενες δόσεις του χρέους της.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών πάντως, τη Δευτέρα επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης να επιτύχει μια συμφωνία με τους πιστωτές της, λέγοντας: « Συνεχίζουμε αδιάλειπτα την αναζήτηση για μια αμοιβαία επωφελή λύση, σύμφωνα με την εκλογική εντολή μας».

Ενόχληση της Κομισιόν: Κάποιοι υιοθετούν ρόλο σχολιαστή

Πηγές της Κομισιόν εξέφραζαν την ενόχλησή τους για τις διαρροές από κυβερνητικούς αξιωματούχους, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε διεθνή ΜΜΕ. «Κάποιες κυβερνήσεις και κάποια στελέχη έχουν υιοθετήσει έναν ρόλο σχολιαστή, γεγονός που βλάπτει την διαπραγμάτευση» ανέφεραν με νόημα πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ίδιες πηγές, καλούν την ελληνική κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην ουσία, σημειώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν μεν αλλά με πολύ αργό ρυθμό και καλούν τέλος τόσο την Αθήνα όσο και τους θεσμούς να επιταχύνουν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 24ης Απριλίου.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: